hecht zijn goedkeuring aan de notulen van zijn vergadering van 22.01.2024.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het gemeenteraadsbesluit betreffende de aanpassing van de subsidieregeling voor erkende seniorenverenigingen d.d. 18 mei 2022.
Het gunstig advies van het college van burgemeester en schepenen d.d. 5 februari 2024.
Het subsidiereglement voor erkende seniorenverenigingen werd geëvalueerd.
Het subsidiereglement voor de seniorenverenigingen werd geëvalueerd wat resulteerde in volgende aanpassingen (zie bijlage - aanpassingen staat in kleur):
Enig artikel
Het erkenning- en subsidiereglement voor seniorenverenigingen en organisaties ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie als volgt aan te passen:
HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN
Artikel 1.
Overeenkomstig de bepalingen van dit reglement gaat de gemeenteraad, op voorstel van het college van burgemeester en schepenen over tot
Artikel 2. Definities
In dit reglement hebben de onderstaande begrippen de ernaast vermelde betekenis:
HOOFDSTUK 2: ERKENNING
Artikel 3. Erkenningsvoorwaarden
§1. Om door de gemeenteraad als seniorenvereniging of organisatie ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie erkend te worden, moet een plaatselijke vereniging ten bate van de Aartselaarse inwoners een doel nastreven dat gericht is op:
§2. Om erkend te worden, moet de plaatselijke vereniging tevens aan de volgende voorwaarden voldoen:
§3. Fusieverenigingen die gegroeid zijn uit een vroeger erkende Aartselaarse vereniging komen eveneens in aanmerking.
§4. Indien een vereniging kan aantonen dat er geen, onvoldoende of niet aangepaste accommodatie aanwezig is op het gemeentelijk grondgebied voor de uitoefening van de activiteiten, dan is de voorwaarde om een hoofdactiviteit te hebben op het grondgebied van de gemeente niet van toepassing, maar moet ze wel haar zetel op het grondgebied van de gemeente hebben.
§5. De erkenning van een vereniging kan door de gemeenteraad, op voorstel van het college van burgemeester en schepenen, ingetrokken worden, indien de plaatselijke vereniging niet meer voldoet aan de bepalingen van het artikel 3 §1 t/m 4 van het reglement of bij fraude, van welke aard ook ten nadele van de gemeente. De intrekking van de erkenning heeft het verlies van het recht op basis- en werkings- en bijzondere subsidies tot gevolg.
Artikel 4. Indienen erkenningsaanvraag
§1. De vereniging, die de erkenning aanvraagt, moet zijn aanvraag schriftelijk of via mail indienen bij het lokaal bestuur Aartselaar t.a.v. Sociaal Huis - seniorenconsulent, Kapellestraat 136- 2630 Aartselaar - senioren@aartselaar.be
§2. De aanvraag tot erkenning dient volgende documenten te bevatten:
§3. De gemeenteraad wint, alvorens een beslissing te nemen over de erkenning van een vereniging als seniorenverenigingen/organisatie ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie , het advies in van de gemeentelijke senioren- en toegankelijkheidsraad.
§4. Aan de door het college van burgemeester en schepenen aan te wijzen ambtenaren dienen alle documenten te worden getoond en alle inlichtingen verstrekt, die zij noodzakelijk achten voor de beoordeling van de erkenningsaanvraag. Deze ambtenaren zijn eveneens gemachtigd steeds activiteiten van verenigingen bij te wonen, zonder voorafgaandelijke verwittiging of de betaling van toegangsgelden. Deze ambtenaren zijn gebonden door het beroepsgeheim.
HOOFDSTUK 3: BASIS- EN WERKINGSSUBSIDIES
Artikel 5. Doelstelling
Om hun werking te ondersteunen zal het lokaal bestuur Aartselaar overeenkomstig de bepalingen van dit reglement subsidies uitkeren aan door het lokaal bestuur Aartselaar erkende seniorenverenigingen en organisaties ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie.
Artikel 6. Doelgroep
§1. Alleen erkende Aartselaarse seniorenverenigingen en organisaties ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie, die een werking ontwikkelen ten bate van eigen inwoners, kunnen gesubsidieerd worden. Dit geldt ook indien deze verenigingen hun normale activiteiten slechts kunnen uitoefenen in gebouwen of terreinen, die gelegen zijn buiten het grondgebied van de gemeente, wegens het ontbreken van gebouwen of terreinen op het gemeentelijk grondgebied
§2. Alle door de gemeente erkende seniorenverenigingen en organisaties ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie kunnnen een subsidieaanvraag indienen indien ze in voldoen aan de bepalingen van dit reglement.
§3. Sport- en cultuuractiviteiten van erkende seniorenverenigingen en organisaties ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie komen niet in aanmerking voor een toelage via het subsidiereglement voor erkende sport- of cultuurverenigingen, maar gebeuren aan de hand van onderhavig subsidiereglement.
Artikel 7. Algemene en specifieke voorwaarden voor het verkrijgen van subsidies
§1. Algemene voorwaarden:
De gemeente verleent subsidies onder volgende algemene voorwaarden:
De subsidies worden toegekend binnen de perken van de uitgavenkredieten die hiervoor voorzien zijn in het gemeentelijk budget en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
§2. Specifieke voorwaarden:
Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten subsidies, namelijk de basissubsidie en de werkingssubsidie.
Basissubsidie:
Een erkende seniorenvereniging en organisatie ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie kan basissubsidies krijgen als ze:
Werkingssubsidie
Een erkende seniorenvereniging en organisatie ter bevordering van toegankelijkheid en inclusie kan werkingssubsidies krijgen als ze:
Artikel 8. Subsidiebedragen
§1. Basissubsidie:
De basissubsidie bedraagt afhankelijk van het aantal leden:
§2. Werkingssubsidie:
De berekening van het aantal subsidiepunten voor een werkingssubsidie gebeurt op basis van onderstaande criteria:
OMSCHRIJVING |
AANTAL |
A) EIGEN ORGANISATIE VAN ACTIVITEITEN voor eigen leden en/of inwoners die behoren tot de specifieke doelgroep van de verenigingen |
|
OPTREDENS / VOORDRACHTEN / TENTOONSTELLINGEN |
4 ptn / activiteit |
WORKSHOPS & CURSUSSEN onder leiding van een deskundige lesgever |
3 ptn / activiteit |
UITSTAPPEN EN REIZEN – in eigen organisatie |
3 ptn / activiteit + 1 ptn per dag vanaf de 3de dag voor meerdaagse reizen met overnachting |
UITSTAPPEN EN REIZEN – deelname aan extern uitgewerkte formules |
1 ptn / activiteit + 0,5 ptn per dag vanaf de 3de dag voor meerdaagse reizen met overnachting |
UNIEKE FESTIVITEITEN die de gewone werking overstijgen |
2 ptn/ activiteit |
SPORTIEVE DAGACTIVITEITEN |
0,5 pt/activiteit |
ACTIVITEITEN REGULIERE WERKING |
0,5 pt/activiteit |
B) VORMING & KADERVORMING VOOR BESTUURDERS & MEDEWERKERS VERENIGING |
|
Zelf ingerichte vorming voor de eigen huidige of toekomstige bestuursleden & medewerkers |
3 ptn/ deelnemer |
Deelname aan externe vormingsactiviteiten door de huidige of toekomstige bestuursleden & medewerkers |
2 pt/ deelnemer |
C) STIMULANS deelname activiteiten senioren & toegankelijkheidsraad, een andere gemeentelijke adviesraad, gemeentediensten en/of het gemeentebestuur |
|
STIMULANS deelname activiteiten senioren & toegankelijkheidsraad, een andere gemeentelijke adviesraad en/of gemeentebestuur |
1 pt /activiteit bovenop de waarde van de activiteit |
D) LOGISTIEK: |
|
Aantal uitgaves van een eigen ledenblad / tijdschrift |
1 pt /editie |
Beschikt de vereniging over een eigen uitgewerkte website of facebookpagina |
2,5 ptn per jaar |
Aantal bestuurs- en algemene vergaderingen |
1 pt/vergadering |
Aantal uitgegeven en verspreide digitale nieuwsbrieven |
1 pt /editie |
Artikel 9. Procedure subsidieaanvraag
§1. Aanvraag
De subsidieaanvraag wordt - via het daartoe voorziene formulier - uiterlijk tegen 1 april van het jaar volgend op het kalenderjaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd ingediend bij het Sociaal Huis - seniorenconsulent, Kapellestraat 136- 2630 Aartselaar - senioren@aartselaar.be.
Om ontvankelijk te zijn bevat het aanvraagdossier de in het formulier aangegeven verplichte bijlagen.
§2. Beoordeling
De bevoegde ambtenaar gaat de ontvankelijkheid van de ingediende aanvragen na en onderzoekt de dossiers.
Indien de aanvrager een dossier niet tijdig heeft ingediend, komt deze niet in aanmerking voor de berekening van subsidies. Bewijsstukken die niet tijdig bij de aanvraag worden gevoegd, komen niet in aanmerking voor de berekening van subsidies.
De bevoegde ambtenaar berekent de basis- en werkingssubsidies en formuleert een advies.
§3. Beslissing
De gemeenteraad beslist over de aanvraag en uitbetaling van de basis – en werkingssubsidies op basis van het advies van de bevoegde ambtenaar en van de gemeentelijke senioren- en toegankelijkheidsraad.
De beslissing wordt kenbaar gemaakt aan de aanvrager voor 1 september van het kalenderjaar waarin de subsidies worden toegekend.
§4. Uitbetaling
De uitbetaling van de subsidie gebeurt door overschrijving op het rekeningnummer van de erkende vereniging.
De aanvrager verbindt zich ertoe de gemeente onmiddellijk op de hoogte te brengen, zodra het rekeningnummer van de vereniging wijzigt.
Artikel 10. Controle subsidieaanvraag
§1. Aan de door het college van burgemeester en schepenen aan te wijzen ambtenaren dienen alle documenten te worden getoond en alle inlichtingen verstrekt, die zij noodzakelijk achten voor de vervulling van hun opdracht. Deze ambtenaren zijn eveneens gemachtigd steeds activiteiten van verenigingen bij te wonen, zonder voorafgaandelijke verwittiging of de betaling van toegangsgelden. Deze inlichtingen worden enkel gebruikt voor de berekening van de subsidies en de controle van het werkingsverslag. Deze ambtenaren zijn gebonden door het beroepsgeheim.
§2. In geval de aanvrager zich verzet tegen de uitoefening van een controle, is hij/zij gehouden tot terugbetaling van de subsidie.
Artikel 11. Sancties (en strafbepalingen)
§1. De subsidie moet steeds gebruikt worden voor het doel waarvoor ze is toegekend en het gebruik ervan dient gerechtvaardigd te worden, zo niet dient de subsidie terugbetaald te worden. In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de aanvrager, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en in de toekomst geen subsidies meer toe te staan aan de aanvrager en het verleende subsidiebedrag terug te vorderen.
§2. Als de aanvrager niet voldoet aan contractuele of financiële verplichtingen tegenover de gemeente, kan het subsidiebedrag worden verrekend.
§3. In geval de aanvrager onder curatele wordt geplaatst, kan de gemeente overgaan tot de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de uitgekeerde subsidie.
§4. De toegekende subsidie mag door de aanvrager niet in pand gegeven worden aan een derde.
HOOFDSTUK 4: BIJZONDERE SUBSIDIES
Artikel 12. Aanvraag bijzonder subsidies
§1. Het gemeentebestuur huldigt erkende verenigingen die 25 jaar bestaan, of een veelvoud hiervan. Als een vereniging op deze subsidie aanspraak wilt maken, moet zij via haar aanvraag schriftelijk, via mail of via het webformulier indienen bij het gemeentebestuur senioren@aartselaar.be en Sociaal Huis Kapellestraat 136 2630 Aartselaar voor 1 juni voorafgaand aan het jaar waarin die bijzondere verjaardag valt.
Deze subsidie wordt nominatief voor de betreffende vereniging ingeschreven.
§2. Deze subsidie wordt nominatief voor de betreffende vereniging ingeschreven a rato van 25 euro per bestaand jaar met een maximum van 1.875 euro.
HOOFDSTUK 5: SLOTBEPALINGEN
Artikel 13. Bezwaar
Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen. Bezwaren moeten schriftelijk (via aangetekend schrijven of afgifte tegen ontvangstbewijs) gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen, Baron van Ertbornstraat 1 te 2630 Aartselaar en dit uiterlijk binnen de 30 kalenderdagen te rekenen vanaf de dag na de kennisgeving van de beslissing. De aanvrager dient zijn redenen te motiveren. De postdatum of datum op het ontvangstbewijs gelden als bewijs.
Artikel 14. Goedkeuring en inwerkingtreding
§1. Dit subsidiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 februari 2024 en treedt in werking op 1 maart 2024
§2. Dit reglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke website.
Artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.
Artikel 20 van de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
Het Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest over de uitwisseling van informatie tussen het Openbaar Ministerie en een Vlaamse bestuurlijke beboetingsinstantie, vermeld in artikel 38, § 1 van het kaderdecreet Vlaamse handhaving van 14 juli 2023.
Artikel 40DLB: op grond van haar volheid van bevoegdheid zal het in eerste instantie toekomen aan de gemeenteraad om te beslissen over de goedkeuring van dit protocol.
Het Kaderdecreet van 14 juli 2023 over de handhaving van Vlaamse regelgeving werd op 29 augustus 2023 in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.
Het Vlaams Handhavingsplatform (VHP), dat als doel heeft alle informatie rond handhaving gecentraliseerd, uniform, real-time en beveiligd ter beschikking te stellen aan alle betrokken autoriteiten en instanties.
De aansluiting zal gefaseerd gebeuren en brengt een aantal verplichtingen mee.
Er zal gestart worden met de digitale invoer van alle proces-verbalen, verslagen van vaststelling en documenten m.b.t. de bestuurlijke sanctieprocedure in het platform. Ook de communicatie naar de belanghebbenden over die documenten (de kennisgeving) zal digitaal via het platform gebeuren.
Recent ontving het bestuur een schrijven vanuit het kabinet van Minister Demir, om aan te kondigen dat er binnenkort een verplichting geldt voor de steden en gemeenten op PV's en verslagen van vaststelling, in het kader van de VCRO en DABM decreten, in te voeren in het Vlaams Handhavingsplatform (VHP) vanaf 25 maart 2024.
Alle PV’s van lokale besturen, inspectiediensten en politie komen real-time in het VHP terecht, meteen bij de juiste personen. Het ontwerp BVR voorziet dat de PV’s van collega’s binnen hetzelfde beleidsdomein zullen kunnen geraadpleegd worden, ongeacht het grondgebied. Verbalisanten zullen in de toekomst een notificatie krijgen wanneer de beboetingsinstantie een sanctie oplegt n.a.v. hun PV’s en verslagen van vaststelling, en blijven zo op de hoogte van het gevolg dat eraan gegeven wordt. Ook de kennisgeving naar de belanghebbenden (bijvoorbeeld de overtreder, het parket, de boetingsinstantie), die vandaag veelal manueel gebeurt, zal door het platform uitgevoerd kunnen worden en daarmee een efficiëntiewinst opleveren. Burgers bijvoorbeeld zullen hun PV kunnen ontvangen via e-box, indien zij deze activeerden, of anders via de post, door de Magda Documentendienst van de Vlaamse Overheid. Burgers en ondernemingen zullen hun sanctiedossier kunnen raadplegen via respectievelijk Mijn Burgerprofiel en E-Loket. Tot slot worden de ingegeven documenten beveiligd bewaard gedurende hun volledige levensduur.
Het is verplicht om een protocol op te maken voor elke elektronische mededeling van persoonsgegevens door een Vlaamse instantie aan een andere Vlaamse instantie, aan een externe overheid of een lokaal bestuur. In zo'n protocol maakt men afspraken over het doeleinde van de gegevensverwerking, de beveiligingsmaatregelen, de afspraken rond verder verwerking van gegevens, bewaartermijnen,....
De DPO van het lokaal bestuur Aartselaar geeft een positief advies voor de afsluiting van dit protocol.
Dit protocol moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Na goedkeuring op de gemeenteraad zal het protocol gepubliceerd worden op de website.
Enig artikel
Het protocol ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en de gemeente Aartselaar in het kader van de toegang tot het Vlaamse handhavingsplatform goed te keuren.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, en inzonderheid artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken Groenenhoek” werd via Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen gegund aan S. Bilt bv.
In het kader van de opdracht “Weg- en rioleringswerken Zinkvalstraat” werd een bestek met nr. K-20-033 opgesteld door de ontwerper, Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij Pidpa optreedt als aanbestedende overheid. Pidpa zal de procedure voeren en in naam van gemeentebestuur Aartselaar bij de gunning van de opdracht optreden.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 3.447.207,11 excl. btw, waarvan € 749.368,01 excl btw ten laste van gemeentebestuur Aartselaar.
Pidpa stelt voor de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht voorzien is in 2024/GBB-FIN/0310-00/6640000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Artikel 1
Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. K-20-033 en de raming voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken Groenenhoek”, opgesteld door de ontwerper, Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 3.447.207,11 excl. btw, waarvan € 749.368,01 excl btw ten laste van gemeentebestuur Aartselaar.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
Pidpa wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van gemeentebestuur Aartselaar bij de gunning van de opdracht op te treden.
Artikel 4
De uitgave voor deze opdracht is voorzien op 2024/GBB-FIN/0310-00/6640000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, en inzonderheid artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken Molenveldstraat” werd via Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen gegund aan S. Bilt bv.
In het kader van de opdracht “Weg- en rioleringswerken Molenveldstraat” werd een bestek met nr. K-21-063 opgesteld door de ontwerper, Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij Pidpa optreedt als aanbestedende overheid. Pidpa zal de procedure voeren en in naam van gemeentebestuur Aartselaar bij de gunning van de opdracht optreden.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.136.188,91 excl. btw, waarvan € 12.835,85 excl btw ten laste van gemeentebestuur Aartselaar.
Pidpa stelt voor de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien op 2024/GBB-FIN/0310-00/6640000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Artikel 1
Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. K-21-063 en de raming voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken Molenveldstraat”, opgesteld door de ontwerper, Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 1.136.188,91 excl. Btw, waarvan € 12.835,85 excl btw ten laste van gemeentebestuur Aartselaar.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
Pidpa wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van gemeentebestuur Aartselaar bij de gunning van de opdracht op te treden.
Artikel 4
De uitgave voor deze opdracht is voorzien op 2024/GBB-FIN/0310-00/6640000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, en inzonderheid artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken Zinkvalstraat” werd via Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen gegund aan S. Bilt bv.
In het kader van de opdracht “Weg- en rioleringswerken Zinkvalstraat” werd een bestek met nr. K-21-064 opgesteld door de ontwerper, Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij Pidpa optreedt als aanbestedende overheid. Pidpa zal de procedure voeren en in naam van gemeentebestuur Aartselaar bij de gunning van de opdracht optreden.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 2.311.724,80 excl. btw of € 2.797.187,01 incl. 21% btw, waarvan € 589.939,40 excl btw of € 710196,67 incl. 21% btw ten laste van gemeentebestuur Aartselaar.
Pidpa stelt voor de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien op 2024/GBB-FIN/0310-00/6640000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Artikel 1
Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. K-21-064 en de raming voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken Zinkvalstraat”, opgesteld door de ontwerper, Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 2.311.724,80 excl. btw of € 2.797.187,01 incl. 21% btw, waarvan € 589.939,40 excl btw of € 710.196,67 incl. 21% btw ten laste van gemeentebestuur Aartselaar.
Artikel 2
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3
Pidpa wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van gemeentebestuur Aartselaar bij de gunning van de opdracht op te treden.
Artikel 4
De uitgave voor deze opdracht is voorzien op 2024/GBB-FIN/0310-00/6640000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Mondelinge vraag van gemeenteraadsleden Kris Wils, Rudy Siebens en Lea Den Abt (Samen NAP) over "Chalet de Hamer".
Chalet De Hamer is een gemeentelijk lokaal dat geschikt is voor o.a. recepties, kleinschalige feesten, exposities, voordrachten, quizzen en vergaderingen. Het lokaal kan als volledige zaal gebruikt worden, maar eveneens opgedeeld worden in 3 kleinere compartimenten.
De parking mag alleen gebruikt worden door ‘personen met een handicap’ en voor ‘laden & lossen’.
Samen NAP is zeker niet tegen deze chalet maar wenst wel dat de slechte staat waarin de parking zich bevindt wordt aangepakt. De vele putten en de onregelmatige ligging van de stenen zorgen voor een groot val risico.
Vragen:
Ondertussen is er ook een petitie rondgestuurd in de wijk en zijn de inwoners en lokale handelaars ongerust over deze aanvraag.
Daarom vragen we aan het bestuur om deze nadelen en risico’s ernstig te nemen in het belang van de veiligheid en de leefbaarheid van onze gemeente Aartselaar.
Graag het standpunt hierover van het bestuur en inzicht in het aantal bezwaarschriften.
Antwoord:
Wanneer er een stedenbouwkundige aanvraag loopt, kan er hangende het openbaar onderzoek en de vergunningsprocedure, geen uitspraak gedaan worden dat een voorafname kan zijn op een nog te nemen beslissing.