Terug
Gepubliceerd op 25/06/2025

Besluit  Gemeenteraad

ma 23/06/2025 - 20:00

Goedkeuring gemeentelijk subsidiereglement ‘Bestrijding Aziatische hoornaar’.

Aanwezig: Yves Hulin, Voorzitter
Sophie De Wit, burgemeester
Mark Vanhecke, Anouk Beels, Hans Cops, Hilde Heyman, schepenen
Paula De Leeuw, Kathy Mommen, Kris Vandromme, Filip Vanheukelom, Eddy Vermoesen, Glenn Anné, Marc Sorber, Lea Den Abt, Rudy Siebens, Kris Wils, Nadine Francus, Eddy Bal, Rita Ceulemans, Ive De Saeger, Guido D'Eer, raadsleden
Peter van Mechelen, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Isabelle de Beukelaar, Paul Rens, raadsleden

De gemeenteraad ging akkoord met het opstarten van een subsidiereglement voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar op privaat domein.

 Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41.

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds enkele jaren ook op Belgisch grondgebied voorkomt. 

Elk nest dat niet wordt uitgeroeid, kan ongeveer 500 nieuwe koninginnen voortbrengen. Naar schatting overleeft 10% hiervan de winter, wat het jaar daarop kan leiden tot de vorming van evenveel nieuwe nesten.

Binnen de regio staat Brandweerzone Rivierenland in voor de verdelging van gemelde nesten. Dit gebeurt tegen een retributieprijs die jaarlijks wordt vastgesteld. Bevindt het nest zich op privaat terrein, dan wordt deze retributie aangerekend aan de eigenaar van het perceel waarop het nest zich bevindt.

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) vormt een directe bedreiging voor honingbijen, andere inheemse insectensoorten en de ecologische diversiteit in het algemeen. Daarnaast staat deze invasieve exoot bekend om haar agressieve gedrag, wat ook risico’s inhoudt voor de volksgezondheid. Om verdere verspreiding van deze soort tegen te gaan, is het essentieel dat elk vastgesteld nest tijdig en correct wordt verwijderd.

Burgers worden momenteel aangemoedigd om waargenomen nesten te melden via het meldpunt Vespa-Watch. Dankzij dit systeem konden reeds meerdere nesten opgespoord en geëlimineerd worden. Wanneer een nest zich echter op privaat domein bevindt en niet als onmiddellijk hinderlijk wordt ervaren, blijkt dat eigenaars omwille van de bijhorende retributiekost niet altijd geneigd zijn tot melding of verdelging over te gaan.

Om burgers aan te moedigen om ook op privaat terrein actie te ondernemen en zo de bestrijding van de Aziatische hoornaar te versterken, wordt voorgesteld om een gemeentelijke subsidie toe te kennen voor de verdelging van deze soort op privaat domein.

Na bespreking.

Publieke stemming
Aanwezig: Yves Hulin, Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Anouk Beels, Hans Cops, Hilde Heyman, Paula De Leeuw, Kathy Mommen, Kris Vandromme, Filip Vanheukelom, Eddy Vermoesen, Glenn Anné, Marc Sorber, Lea Den Abt, Rudy Siebens, Kris Wils, Nadine Francus, Eddy Bal, Rita Ceulemans, Ive De Saeger, Guido D'Eer, Peter van Mechelen
Voorstanders: Yves Hulin, Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Anouk Beels, Hans Cops, Hilde Heyman, Paula De Leeuw, Kathy Mommen, Kris Vandromme, Filip Vanheukelom, Eddy Vermoesen, Lea Den Abt, Rudy Siebens, Kris Wils, Nadine Francus, Eddy Bal, Rita Ceulemans, Ive De Saeger, Guido D'Eer
Onthouders: Glenn Anné, Marc Sorber
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 2 onthoudingen

Enig artikel

Onderstaande subsidiereglement ter bestrijding van de Aziatische hoornaar goed te keuren:


Artikel 1

Doel 

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor de biodiversiteit en bovendien zeer agressief en gevaarlijk kan zijn voor de mens. Om de bestrijding op privaat domein te stimuleren, verleent de gemeente Aartselaar een subsidie voor de verdelging van deze soort.

Artikel 2

Toepassingsgebied

1. Het reglement is van toepassing voor de bestrijding op het grondgebied van Aartselaar.
2. Het reglement is alleen van toepassing voor het verwijderen van nesten van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) en kan niet worden toegepast voor de bestrijding van andere insecten.

Artikel 3

Doelgroep

Voor de subsidie komen in aanmerking: alle natuurlijke personen (eigenaars, huurders en gebruikers) of verenigingen.

Artikel 4

Voorwaarden

De gemeente Aartselaar verleent de subsidie ter bestrijding van de Aziatische hoornaar onder volgende voorwaarden:

1. De subsidie betreft de terugbetaling (van een deel) van de werkelijke kosten gemaakt voor de verdelging van een nest van de Aziatische hoornaar. De kosten voor de verdelging van andere nesten (zoals wespennesten, nesten van de Europese hoornaar of andere insecten) komen niet in aanmerking voor deze toelage.

2. De subsidie voor de bestrijding van een nest van Aziatische hoornaars mag niet worden gecumuleerd met enige andere vorm van financiële tegemoetkoming voor de bestrijding van het nest. Voor de periode waarin er een beheersovereenkomst bestaat voor de bestrijding op privépercelen tussen de Vlaamse Overheid en de bestrijders, wordt er geen financiering door de gemeente voorzien.

3. Het te verwijderen nest dient voorafgaandelijk aan iedere interventie gemeld te worden op de website van ‘Vespa-Watch’ zodat het gevalideerd wordt door een kenner. De kenner moet eveneens de desgevallende hoogdringendheid van de interventie tot bestrijding aangeven.

Nadat de melder per mail de validatie én de desgevallende hoogdringendheid ontvangt, organiseert deze daarna de verwijdering.

4. De verwijdering van het nest dient te gebeuren door Brandweerzone Rivierenland of een erkende bestrijder opgenomen in de Vespa-Watch-lijst.

5. Bij de subsidieaanvraag wordt een factuur toegevoegd die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • de factuur is opgesteld door Brandweerzone Rivierenland of een erkende bestrijder opgenomen in de Vespa-Watch-lijst
  • de factuur vermeldt uitdrukkelijk de verdelging van een nest van de Aziatische hoornaar én de desgevallende hoogdringendheid
  • de factuur vermeldt uitdrukkelijk het adres of de locatie waar het nest verdelgd werd. Indien het adres of de locatie, waar het nest verdelgd werd, verschillend is van het adres van de begunstigde, volstaat een interventieverslag met uitdrukkelijke vermelding van het adres of de locatie van verdelging van het nest.

6. De aanvraag wordt ingediend na de verdelging van het nest waarvoor de subsidie aangevraagd wordt en uiterlijk drie maanden na deze verdelging.

7. Het verlenen van de gemeentelijke subsidie kan enkel binnen de perken van de kredieten die het college van burgemeester en schepenen voor dit reglement voor overdrachten beschikbaar stelt en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 houdende controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Artikel 5

Subsidiebedrag

De omvang van de subsidie bedraagt de werkelijk gemaakte kosten (inclusief btw voor niet btw-plichtigen; exclusief btw voor btw-plichtigen) voor de verdelging van het nest met een maximum van de tarieven die de Brandweerzone Rivierenland heeft opgenomen in zijn recentste retributiereglement.
De kenner die de vaststelling doet van het nest, geeft eveneens de hoogdringendheid aan van de daaropvolgende bestrijding opdat de correcte tarifering kan bepaald worden.

Artikel 6

Procedure

1. De subsidie dient aangevraagd te worden via het door de gemeente ter beschikking gestelde aanvraagformulier. Bij dit formulier dient gevoegd te worden:

  •  De validatiemail én de desgevallende hoogdringendheid van Vespa-Watch
  •  Een factuur die voldoet aan de voorwaarden vermeld in Artikel 4.5, desgevallend samen met een interventieverslag
  •  De aanvraag wordt ingediend na de verdelging van het nest en uiterlijk drie maanden na deze verdelging.
  •  De aanvraag is slechts ontvankelijk zodra deze volledig en conform de voorwaarden van dit reglement ingediend werd.


2. Binnen een termijn van maximaal drie maanden na het indienen van de aanvraag, controleert de bevoegde dienst of de aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden en formuleert de bevoegde dienst een advies aan het college van burgemeester en schepenen. Deze termijnen zijn enkel richtdata, bij wijziging van de aanvraag of de nood aan bijkomende informatie vanuit de gemeente, kan de behandelende ambtenaar zich genoodzaakt zien deze termijn te verlengen.

Het college van burgemeester en schepenen neemt de beslissing op basis van het advies van de bevoegde dienst.  Als het dossier volledig is, vindt de beslissing plaats binnen een termijn van maximaal drie maanden na het indienen van de aanvraag.

De aanvrager wordt van de beslissing schriftelijk in kennis gesteld.
Deze termijnen zijn enkel richtdata.

De uitbetaling van de subsidie gebeurt door overschrijving op de bankrekening van de aanvrager binnen 3 maanden na de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

De aanvrager verbindt zich ertoe de gemeente onverwijld schriftelijk op de hoogte te brengen van iedere wijziging van diens bankrekeningnummer.

Artikel 7

Controle

De begunstigde verleent de gemeente toegang tot de betrokken infrastructuur en inzage in alle relevante documenten, zodat ter plaatse kan worden gecontroleerd of de toegekende subsidie correct werd aangewend. Indien nodig kan de gemeente contact opnemen met de Brandweerzone Rivierenland of met de erkende bestrijder die de verdelging heeft uitgevoerd.

Artikel 8

Sancties

De subsidie moet worden aangewend voor het doel waarvoor ze werd toegekend, namelijk de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Indien dit niet het geval is, moet de subsidie worden terugbetaald.
Wanneer de uitvoering niet in overeenstemming is met de voorwaarden van het reglement, heeft de gemeente het recht om de subsidie niet uit te betalen of een reeds uitbetaalde subsidie terug te vorderen. De aanvrager wordt hierover geïnformeerd.
In geval van fraude of valse verklaringen vanwege de aanvrager, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en om in de toekomst geen subsidies meer toe te kennen aan de betrokkene. Daarnaast kan de verleende subsidie worden teruggevorderd.

Artikel 9

Bezwaar

Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Bezwaren moeten schriftelijk worden ingediend (via aangetekend schrijven, gewone brief, e-mail of afgifte tegen ontvangstbewijs) en gericht aan het college van burgemeester en schepenen, uiterlijk binnen één maand na de kennisgeving van de beslissing tot weigering van de subsidie. De aanvrager moet zijn bezwaar gemotiveerd toelichten.

Artikel 10

Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 juli 2025.