De gemeenteraad wijzigde artikel 4 van het reglement zodat de inrichtende machten, die van het sociale voordeel van het ochtend- , middag- en avondtoezicht willen genieten, de mogelijkheid hebben om hiervoor remgeld te vragen aan de ouders of aan de personen die de leerling in rechte of in feite onder hun bewaring hebben.
Het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 24 juli 1991 houdende bepaling van de begrippen “gezondheidstoezicht” en “sociale voordelen” bedoeld in artikel 33 van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving.
De gecoördineerde wetten op het kleuter- en lager onderwijs.
Het decreet d.d. 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De mogelijkheid om remgeld te vragen aan de ouders of aan de personen die de leerling in rechte of in feite onder hun bewaring hebben.
Hiertoe dient artikel 4 van het reglement aangepast te worden.
Na bespreking.
Enig artikel
Zijn beslissing van 30 januari 2012 als volgt aan te passen:
Artikel 1
Aan de leerlingen van de instellingen voor basis- en kleuteronderwijs van de vrije scholen en van de gemeenschapsschool, gelegen op het grondgebied van de gemeente Aartselaar, dezelfde financiële tussenkomsten inzake sociale voordelen toe te kennen als aan de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Cade.
Vanaf 1 januari 2012 aan de leerlingen van het gemeentelijk basisonderwijs (CADE) navolgende sociale voordelen toe te kennen:
1. Het ochtendtoezicht
Het ochtendtoezicht zal in het gemeentelijk basisonderwijs (Cade) ingericht worden op alle schooldagen van 8.00 u tot 8.20 u. Voor dit toezicht zullen per vestigingsplaats twee toezichters aangeduid worden.
2. Het middagtoezicht
Het middagtoezicht wordt ingericht in het gemeentelijk basisonderwijs (Cade) op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.25 u tot 13.15 u. Voor dit toezicht zal per vestigingsplaats en per begonnen schijf van 100 ingeschreven leerlingen één toezichter aangeduid worden. In elk geval zullen twee toezichters per vestigingsplaats aangeduid worden per school met minder dan 100 ingeschreven leerlingen.
3. Het avondtoezicht
Het avondtoezicht wordt ingericht in het gemeentelijk basisonderwijs (Cade) op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.40 u tot 16.30 u. Voor dit toezicht zullen twee toezichters per vestigingsplaats aangeduid worden.
Het toezicht kan gebeuren door een leerkracht of een persoon aangesteld door het gemeentebestuur. Er kan ook beroep gedaan worden op PWA.
Artikel 2
De tussenkomst voor het middagtoezicht jaarlijks als volgt vast te stellen,
Z x 160 dagen x aantal toegekende eenheden, verminderd met 4,34 euro x Y, waarbij
- Z gelijk is aan het door de verstrekker van het sociaal voordeel vastgestelde bedrag per eenheid, dat minimum gelijk is aan het bruto uurloon van het bezoldigingsregime van een bediende;
- Y gelijk is aan het aantal leerlingen van de betrokken instelling op 1 februari van het voorafgaande schooljaar;
- 4,34 euro (niet-geïndexeerd) het bedrag is dat voor middagtoezicht in de werkingstoelage van het basisonderwijs vervat zit;
- Het aantal rechthebbende kinderen gelijk is aan het aantal kinderen dat het sociaal voordeel geniet; hiervoor wordt het gemiddelde genomen van de maanden september, oktober en november van het schooljaar waarin het voordeel wordt toegekend
- Onder eenheid wordt verstaan het toezicht van een persoon met toezicht belast gedurende één uur.
De 4,34 euro is geen apart bedrag, maar zit in werkingsmiddelen vervat en dient dan ook te worden geïndexeerd.
Artikel 3
De in artikel 2 vermelde sociale voordelen te vergoeden op basis van een bruto uurloon van 10,74 euro voor toezichters tewerkgesteld als leerkrachten in de onderwijsinstelling en op basis van een bruto uurloon van een administratief medewerker op C1-niveau met 0 jaar anciënniteit voor de andere toezichthouders.
Deze bedragen worden verhoogd volgens dezelfde indexering als die van toepassing is op de bezoldiging van het gemeentepersoneel.
Artikel 4
De inrichtende machten, die van het sociale voordeel van het ochtend- , middag- en avondtoezicht willen genieten, hebben de mogelijkheid om hiervoor remgeld te vragen aan de ouders of aan de personen die de leerling in rechte of in feite onder hun bewaring hebben.
Artikel 5
De bezoldiging van de toezichters zal gebeuren door de inrichtende macht van de instelling die het sociaal voordeel ontvangt. De betaling door het gemeentebestuur zal enkel gebeuren na trimestriële op voorlegging van de door de toezichters tegengetekende prestatiestaten. Op de prestatiestaten zullen tevens per dag voor het avondtoezicht het aantal aanwezige leerlingen vermeld worden.
Artikel 6
De financiële tussenkomsten voor gezondheidstoezicht en de aan de leerlingen verleende sociale voordelen slechts toe te kennen aan de inrichtende machten die erom verzoeken en die de door het gemeentebestuur van Aartselaar nodig geachte controles aanvaarden. Deze controles mogen echter geen aanleiding zijn tot inmenging in het eigenlijke schoolleven.
De inrichtende machten hebben de mogelijkheid het ochtend-, middag- en avondtoezicht op andere tijdstippen in te richten op voorwaarde dat ze 2 uur per dag per toezichter niet overschrijden.
Artikel 7
Dit besluit ter kennisgeving te bezorgen aan de inrichtende machten van de onderwijsinstellingen voor basisonderwijs gevestigd te Aartselaar, zowel van het vrij gesubsidieerd onderwijs als van het gemeenschapsonderwijs.
Artikel 8
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.