Terug
Gepubliceerd op 05/07/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 26/06/2023 - 20:00

Retributiereglement ondergrondse afvalcontainers.

Aanwezig: Anouk Beels, raadslid-voorzitter
Sophie De Wit, burgemeester
Mark Vanhecke, Bart Lambrecht, Eddy Vermoesen, Hans Cops, Hilde Heyman, schepenen
Glenn Anné, Peter Apers, Nicole Caremans, Joris De Bie, Guido D'Eer, Rosanne De Gryse, Bart De Hertogh, Paula De Leeuw, Lea Den Abt, Yves Hulin, Mike Schuurmans, Rudy Siebens, Marijke Vandebroeck, Kris Wils, raadsleden
Peter van Mechelen, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Cristel Bal, Nadine Francus, raadsleden

De gemeenteraad vestigde met ingang van 01.07.2023 volgende retributie op het aanbieden van afval in een ondergrondse container indien de inwoner hiervan verplicht gebruik maakt:

  1. huisvuil:      1,5691 euro per aanbieding van max. 40 liter            
  2. gft:             0,8245 euro per aanbieding van max. 30 liter                                                        
  3. pmd:           0,08 euro per aanbieding van max. 40 liter
  4. papier en karton: gratis
  5. glas: gratis

Voor het gebruik van de ondergrondse containers via de elektronische identiteitskaart of een toegangskaart wordt een gebruiksrecht gevestigd van 0,2863 euro per maand voor elke inwoner die verplicht gebruik maakt van de ondergrondse containers, ongeacht het aantal keer dat het aansluitpunt huisvuil aanbiedt.

Het decreet d.d. 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

De gemeente Aartselaar is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan.

 

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

 

Dit Uitvoeringsplan vormt het algemeen kader voor de selectieve inzameling van diverse fracties.

 

Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen. 

 

Gelet op artikel 26 van het Materialendecreet dat aan de gemeenten de opdracht geeft om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

 

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.

De gemeenteraad heeft in zitting van 12.10.2020 de retributies goedgekeurd voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar.

 

Het aanbieden van het afval voor de huis-aan-huisinzameling zorgt op locaties met dichte bewoning soms voor hinder door het groot aantal huisvuil- of gft-containers die samen aangeboden worden.

 

Om die reden zullen op bepaalde adressen, aangeduid door de gemeente, ondergrondse containers geplaatst worden.

 

In samenspraak met de gemeente en afhankelijk van de locatie, kunnen ondergrondse containers voorzien worden voor één of meerdere van volgende fracties: huisvuil, gft, pmd, papier en karton, glas.

 

Het gebruik van het afvalstraatje is verplicht voor de bewoners van door de gemeente aangeduide adressen. De inwoners van deze vastgelegde adressen kunnen dan geen afval aanbieden tijdens de huis-aan-huisinzameling.

 

De ondergrondse containers voor glas mogen, net als de glasbollen, door iedereen gebruikt worden.

 

De volumes van de vulopeningen van volgende ondergrondse containers zijn:

-     huisvuil: 40 liter

-     gft: 30 liter

-     pmd: 40 liter

Per aanbieding en per fractie kan slechts één maal gebruik gemaakt worden van voormeld volume.

 

De inwoners bepalen zelf wanneer zij, tijdens de toegelaten uren, het afval in de ondergrondse container deponeren.

 

De inwoners maken hiervoor gebruik van een toegangskaart of elektronische identiteitskaart, behalve voor glas.

 

Per gezin wordt indien nodig één toegangskaart voorzien die gebruikt kan worden door alle gezinsleden.

 

De toegangskaarten worden bezorgd via de firma die door IGEAN werd aangeduid voor de nazorg van het diftarproject.

 

De houders van een toegangskaart kunnen met vragen terecht op het gratis nummer van de infolijn.

 

Het onderhoud en de lediging van de containers, de verwerking van de afvalstoffen en de nazorg  brengen kosten met zich mee.

 

Daarom wordt er een retributie aangerekend voor het gebruik van de ondergrondse containers.

 

De retributie is afhankelijk van het type afval en het maximum volume dat per keer aangeboden kan worden.

 

Deze retributie moet gelijkaardig zijn aan de retributie voor de huis-aan-huisinzameling.

 

De retributie wordt betaald met voorschotten op een rekening van de gemeente.

De kosten voor de lediging van de ondergrondse containers,de verwerking van het afval en het beheer van de aansluitpunten wordt via de eindafrekening van IGEAN aan de gemeente aangerekend. De kosten voor de dagelijkse werking van de containers en het onderhoud worden gedragen door de eigenaar van de containers.

De gemeente int de retributies.

 

Raadslid Glenn Anné (Open VLD) deelt mee dat zijn fractie zich zal onthouden. Zij gaan akkoord met het systeem van ondergrondse containers maar vinden de er aan verbonden retributie volgens het principe 'de vervuiler betaalt' niet eerlijk ten opzichte van de andere burgers.

Na bespreking.

Publieke stemming
Aanwezig: Anouk Beels, Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Bart Lambrecht, Eddy Vermoesen, Hans Cops, Hilde Heyman, Glenn Anné, Peter Apers, Nicole Caremans, Joris De Bie, Guido D'Eer, Rosanne De Gryse, Bart De Hertogh, Paula De Leeuw, Lea Den Abt, Yves Hulin, Mike Schuurmans, Rudy Siebens, Marijke Vandebroeck, Kris Wils, Peter van Mechelen
Voorstanders: Anouk Beels, Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Bart Lambrecht, Eddy Vermoesen, Hans Cops, Hilde Heyman, Peter Apers, Nicole Caremans, Joris De Bie, Guido D'Eer, Rosanne De Gryse, Bart De Hertogh, Paula De Leeuw, Yves Hulin, Mike Schuurmans, Marijke Vandebroeck
Onthouders: Glenn Anné, Lea Den Abt, Rudy Siebens, Kris Wils
Resultaat: Met 17 stemmen voor, 4 onthoudingen

Artikel 1

Met ingang van 01.07.2023 wordt volgende retributie gevestigd op het aanbieden van afval in een ondergrondse container indien de inwoner hiervan verplicht gebruik maakt:

  1. huisvuil:      1,5691 euro per aanbieding van max. 40 liter            
  2. gft:             0,8245 euro per aanbieding van max. 30 liter                                                        
  3. pmd:           0,08 euro per aanbieding van max. 40 liter
  4. papier en karton: gratis
  5. glas: gratis

Voor het gebruik van de ondergrondse containers via de elektronische identiteitskaart of een toegangskaart wordt een gebruiksrecht gevestigd van 0,2863 euro per maand voor elke inwoner die verplicht gebruik maakt van de ondergrondse containers, ongeacht het aantal keer dat het aansluitpunt huisvuil aanbiedt.

Voor de vervanging van een toegangskaart, wegens verlies, beschadiging of vernietiging, wordt een retributie aangerekend van 10,00 euro.

Volgende retributie wordt gevestigd op het aanbieden van afval in een ondergrondse container indien dit voor de inwoner een extra dienstverlening is naast de huis-aan-huisinzameling:

huisvuil: 1,90 euro per aanbieding van max. 40 liter

 

Artikel 2     

De retributie is hoofdelijk verschuldigd door volgende personen of instanties die deel uitmaken van een aansluitpunt:

- de referentiepersoon van elk gezin als zodanig ingeschreven in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister,

- de referentiepersoon van elk gezin die op het grondgebied van de gemeente om het even welke woning of woongelegenheid in gebruik heeft, hetzij tijdelijk, hetzij als tweede verblijf of zich het gebruik ervan voorbehoudt zonder nochtans ingeschreven te zijn in de bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister en die beroep doet op de dienstverlening,

- iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die als hoofd- en of bijkomende activiteit op het grondgebied van de gemeente een commerciële, industriële, landbouw- of dienstverlenende activiteit uitoefent  en die beroep doet op de dienstverlening,

- verenigingen, gemeenschapshuizen, openbare en semi-openbare instellingen, enz. die beroep doet op de dienstverlening.

 

Artikel 3

Voorschot

De retributie wordt betaald met voorschotten. In opdracht van de gemeente wordt er een uitnodiging tot betaling van een voorschot verstuurd.

Elk betaald voorschot blijft verbonden aan het betrokken aansluitpunt dat beroep wenst te doen op de dienstverlening. Telkens een aansluitpunt beroep doet op de selectieve inzameling van huisvuil of gft, wordt het daarmee samenhangend bedrag van de retributies van het voorschot afgehouden.

Het voorschot bedraagt 50 euro.

 

Aan inwoners die al een voorschot voorzien hebben voor de huis-aan-huisinzameling van het huisvuil en/of het gft en/of papier en karton wordt geen extra betalingsuitnodiging verstuurd. De retributie per aanbieding wordt van dit voorschot afgehouden.

 

Drempelbedrag

Wanneer het voorschot daalt onder het drempelbedrag, ontvangt het aansluitpunt een nieuwe uitnodiging tot betaling van een voorschot. Dit voorschot kan afwijken van het initiële voorschot en wordt berekend op het geraamde gebruik van de dienstverlening voor het volgende jaar. Het geraamde verbruik is gebaseerd op reële verbruik van het aansluitpunt van de afgelopen periode die minstens uit 3 maanden bestaat.

Het drempelbedrag is 12 euro.

 

Minimum bedrag

Als het voorschot onder het minimum bedrag daalt, zal er geen toegang tot de ondergrondse containers meer zijn totdat er opnieuw een voldoende voorschot betaald werd. Het minimumbedrag is 3 euro voor de ondergrondse containers. Als het aansluitpunt ook containers heeft voor huisvuil, gft en/of papier en karton, bepalen de minimumbedragen voor de containers het vereiste minimum bedrag van het voorschot.

 

Artikel 4

Bij het beëindigen van de dienstverlening ontvangt het aansluitpunt een eindafrekening en wordt het eventueel overblijvend saldo van het voorschot terugbetaald.

 

Artikel 5

Bij niet-minnelijke regeling zal de inning bij burgerlijke rechtsvordering gebeuren.

 

Artikel 6

De retributies, vermeld in artikel 1, m.u.v. de retributie voor het aanbieden van pmd en voor de vervanging van de toegangskaart, worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de afgevlakte gezondheidsindex en wel als volgt: elk bedrag wordt vermenigvuldigd met een factor met in de teller de afgevlakte gezondheidsindex die van toepassing was op 1 november van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin het bedrag wordt gewijzigd, en met in de noemer de afgevlakte gezondheidsindex die van toepassing was op 1 november van het jaar dat voorafgaat aan de vaststelling van het vigerende bedrag. Het zo verkregen getal wordt naar boven afgerond op vier decimalen.

 

Artikel 7

Voortaan het vaststellen van het tarief en de bepaling van de wijze van inning hiervan te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 8

Onderhavig reglement treedt in voege op 01.07.2023 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Artikel 9

Een afschrift van dit besluit wordt aan de toezichthoudende overheid bezorgd en aan IGEAN milieu & veiligheid, die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid.