De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van voorzitter Anouk Beels d.d. 12 juli 2024 waarin zij raadslid Bart De Hertogh aanduidt als waarnemend voorzitter tijdens haar afwezigheid van 15 juli tot 28 juli 2024.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de notulen van zijn vergadering van 24 juni 2024.
Het decreet d.d. 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De installatie van ISVAG werkt momenteel onder een omgevingsvergunning die is verleend voor een proeftermijn van 2 jaar en die verstrijkt op 4 november 2024. Er loopt thans een beroepsprocedure tegen deze proefvergunning waarin nog steeds geen definitieve beslissing is geveld. Inmiddels heeft Isvag een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend voor de huidige oven (mits modernisering) voor een periode van 20 jaar.
In het kader van de ingediende bezwaren tegen de vergunningsaanvragen van ISVAG werden de afgelopen maanden gesprekken gevoerd om uit de juridische impasse te geraken, met mandaat daartoe verleend door de gemeenteraad op 19 december 2022.
In het kader van deze gesprekken werd door de onderhandelende partijen een clausule van vertrouwelijkheid ondertekend, zoals gebruikelijk is bij buitengerechtelijke bemiddeling. Het in acht nemen van de vertrouwelijkheid bij de besprekingen strekt ertoe de partijen die betrokken zijn bij het geding er aan te houden om de uitgewisselde informatie niet buiten de context van de bemiddeling aan te voeren voor de rechter.
De onderhandelingen onder leiding van de intendant hebben thans geleid tot een “voorstel tot convenant”, waarvan gevraagd werd aan de onderhandelende partijen om dit alvast ten persoonlijke titel als product van hun prestaties te onderschrijven en vervolgens ter goedkeuring voor te leggen aan het bevoegde orgaan van de rechtspersoon die zij vertegenwoordigen.
De gemeenteraad besliste ook op 24 juni 2024 besliste dat een onderhandelde oplossing eerst aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd.
Met de afspraken in deze convenant willen de ondertekenaars (de geografisch betrokken lokale overheden, ISVAG, verschillende partijen met een milieubelang en bezwaarmakers) de impasse van steeds weerkerende vergunningsaanvragen en beroepsprocedures daartegen doorbreken.
De ondertekenaars van deze convenant willen samenwerken om tot een oplossing te komen voor een toekomstvaste verwerking van het huishoudelijk restafval van de lokale overheden waarbij ook de (her)locatie en samenwerking met andere intercommunales ernstig worden onderzocht.
Daarbij meent het college van burgemeester en schepenen dat de keuze voor een onderhandelde oplossing, zoals deze door de intendant wordt voorgesteld, voor de gemeente Aartselaar de grootste kans biedt op een herlocatie, gezien de voorbije vergunningsaanvragen, ondanks de bezwaren, steeds hebben geleid tot een bestendiging op de huidige locatie.
Voor het college van burgemeester en schepenen is voorts belangrijk dat het voorstel tot convenant uitdrukkelijk onder artikel 3.6.4 het volgende stipuleert:
“We zorgen voor zoveel mogelijk warmtebronnen die op het warmtenet Antwerpen-Zuid aansluiten. Zo lang de huidige installatie operationeel is, wordt deze aangesloten. Investeringen in de verdere uitbouw van het warmtenet mogen de locatiekeuze voor de nieuwe installatie niet beïnvloeden”.
Het college van burgemeesters en schepenen besliste reeds om met dit voorstel van convenant in te stemmen en het vervolgens aan de gemeenteraad voor te leggen, zij het wel op voorwaarde dat:
- De aanpassingen nog worden toegevoegd aan artikel 3.13.1 van het voorstel tot convenant zoals zij werden overeengekomen tussen de raadsman van de gemeente Aartselaar en de raadsman van Isvag.
- De goedkeuring door de gemeenteraad gebeurt onder voorbehoud van goedkeuring van het voorstel tot convenant door alle onderhandelende partijen.
Aan de leden van de gemeenteraad werd reeds eerder op 16 april 2024 door de intendant in besloten commissie een zeer omstandige toelichting gegeven over de stand van zaken van de tot op dat ogenblik gevoerde gesprekken, en er toen alle ruimte werd genomen voor vragen en antwoorden.
De daaropvolgende toelichting tijdens de gemeenteraad door en de vraagstelling aan de intendant die het voorstel tot convenant opmaakte.
BERAADSLAGING
Raadslid Nadine Francus deelt namens de Open VLD-fractie mee dat dit een moeilijke beslissing in een belangrijk en complex dossier, waartegen reeds jarenlang verenigd een strijd werd gevoerd, maar wil dat dit convenant een kans krijgt om Isvag ten laatste tegen 2034 te sluiten op de huidige locatie.
Raadslid Peter Apers vindt namens de Groen-fractie het convenant een waardevolle poging waarin goede elementen werden opgenomen, maar hij mist scherpte en duidelijkheid. Als symbooldossier voor Groen zal hij tegenstemmen.
Raadslid Lea Den Abt wijst namens de Samen NAP-fractie erop dat de herinrichting van de A12 ook een invloed zal hebben op de werking van Isvag. Ook zij merkt op dat het geen eenvoudige beslissing is maar vindt eveneens dat de convenant een kans moet krijgen, een kans biedt op de sluiting en herlocatie van de oven en stemt in met het voorstel.
Raadslid Glenn Anné (onafhankelijke) is van oordeel dat het vertrouwen in Isvag door dit convenant niet hersteld is, gelet op het verleden met het niet naleven van gemaakte beloften. De convenant bevat geen resultaatsverbintenissen: er staat bv. niet expliciet beschreven dat de oven in 2034 definitief dichtgaat. Hij ziet daarom onvoldoende garanties en gaat tegenstemmen.
Raadslid Mike Schuurmans (onafhankelijke) vindt de convenant een mooie kans die we niet mogen laten liggen en in ieder geval beter is dan aanhoudende procedureslagen. Hij zal voor stemmen.
Burgemeester Sophie De Wit (N-VA) dankt de raadsleden voor hun standpunten. Ze beseft dat de nek wordt uitgestoken maar meent dat het convenant en de daarin gemaakte afspraken de grootste kans biedt op het sluiten van de oven op de huidige locatie. Die kans moet genomen worden, ook al betekent dit dat de oven er in afwachting (en ter garantie van de verwerking van ons afval) nog 10 jaar zal staan, zij het technisch gemoderniseerd (cfr. hun vergunningsaanvraag). Niet akkoord gaan en blijven procederen, is politiek misschien een makkelijkere keuze, maar dan bestaat de kans dat, gezien de nieuwe vergunningsaanvraag voor 20 jaar, de oven hier nog langer staat, zonder enig perspectief op de toekomst en zonder enige inspraak. Gezien de lange historische en emotioneel beladen strijd van de gemeente en vele inwoners, is dit zeker geen gemakkelijke beslissing, die iedereen in eer en geweten moet nemen.
Het decreet d.d. 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Gezien de gegeven toelichting van de intendant bij het voorstel van convenant en gezien de beraadslaging van de gemeenteraadsleden dienaangaande, die overwegend positief gebleken is.
Gezien tot de goedkeuring van dit voorstel kan worden overgegaan door zulks als punt toe te voegen aan de agenda met instemming van ten minste twee derde van de aanwezige leden en gezien de motivering van deze spoedbehandeling op dezelfde gronden kan worden gebaseerd als deze geformuleerd voor de bijeenroeping van de gemeenteraad.
Gezien de gemeenteraadsleden op onderhavige zitting van het document kennis namen en hen alle tijd werd geboden om hun standpunt ter zake te bepalen.
Enig artikel
Tot de spoedbehandeling van een toegevoegd agendapunt ‘Verwerking huishoudelijk afval Antwerpse regio – Voorstel van convenant – Goedkeuring’ met als bijlage het voorstel van convenant wordt met eenparigheid beslist.
Tot de goedkeuring van het convenant zelf wordt als volgt gestemd: Met 14 stemmen voor (Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Eddy Vermoesen, Hans Cops, Hilde Heyman, Joris De Bie, Guido D'Eer, Bart De Hertogh, Paula De Leeuw, Lea Den Abt, Paul De Wilde, Nadine Francus, Yves Hulin, Mike Schuurmans), 2 stemmen tegen (Glenn Anné, Peter Apers)
Enig artikel
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan:
- het spoedeisend in bespreking brengen van het ter zitting toegevoegd agendapunt ‘Verwerking huishoudelijk afval Antwerpse regio – Voorstel van convenant – Goedkeuring’ met als bijlage het voorstel van convenant;
- het convenant, op voorwaarde dat de aanpassingen nog worden toegevoegd aan artikel 3.13.1 zoals zij werden overeengekomen tussen de raadsman van de gemeente Aartselaar en de raadsman van Isvag, en onder voorbehoud van goedkeuring van de convenant door alle onderhandelende partijen.