In toepassing van de artikelen 392 tot en met 395 van het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017 en haar latere aanpassingen, hierna DLB genoemd, gaan de gemeenten Aartselaar, Hemiksem en Niel over tot het oprichten van een interlokale vereniging om de optimalisatie te verzekeren van de exploitatie van het intergemeentelijk zwembad Dok-3, gelegen te 2630 Aartselaar, Kleistraat 204.
Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017 en haar latere aanpassingen, in het bijzonder artikelen 392 tot en met 395.
De bouw en exploitatie van het intergemeentelijk zwembad.
Het gunstig advies op de stuurgroep van 23 november 2021.
Het positief advies van de sportraad d.d. 13 december 2021.
Project en deelnemers
Artikel 1
In toepassing van de artikelen 392 tot en met 395 van het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017 en haar latere aanpassingen, hierna DLB genoemd, gaan de gemeenten Aartselaar, Hemiksem en Niel over tot het oprichten van een interlokale vereniging om de optimalisatie te verzekeren van de exploitatie van het intergemeentelijk zwembad Dok-3, gelegen te 2630 Aartselaar, Kleistraat 204.
Naam en zetel
Artikel 2
De interlokale vereniging draagt de naam “Interlokale Vereniging Dok-3”, hierna ‘de vereniging’ genoemd. De gemeente Aartselaar is de beherende gemeente.
De zetel van de vereniging is gevestigd te 2630 Aartselaar, Baron van Ertbornstraat 1.
Duur
Artikel 3
De vereniging wordt initieel opgericht voor een duur van 30 jaar, die ingaat op 1.01.2022. Deze termijn kan, desgevallend, voor dezelfde of een andere termijn worden verlengd, voor zover de beslissing daartoe bij unanimiteit, door alle participerende gemeenteraden wordt getroffen in de loop van het laatste kwartaal van het voorlaatste jaar van de initiële looptijd.
Tijdens de bij de oprichting van de vereniging vastgestelde duur, is geen uittreding mogelijk.
Opzeg
Artikel 4
Wanneer één van de deelnemers, na verloop van de initiële periode zoals vermeld in artikel 3, uit de vereniging wenst uit te treden, zal zulks voorafgaandelijk en rekening houdend met een termijn van 12 maanden schriftelijk en aangetekend dienen te gebeuren.
Verdeling van de kosten
Artikel 5
De leden verbinden er zich wederzijds toe om de kosten voortvloeiend uit enerzijds de investeringen in en anderzijds de exploitatie van het intergemeentelijk zwembad op basis van onderstaande verdeelsleutel ten laste te nemen:
- Aartselaar: 53%
- Hemiksem: 30%
- Niel: 17%
Bij gemeentefusies moeten de verhoudingen tussen investeerders opnieuw onderhandeld worden. Ook wanneer andere gemeenten wensen toe te treden tot de interlokale vereniging, zal de verdeelsleutel herbekeken worden.
Artikel 6
De leden engageren zich om het exploitatieverlies te beperken tot maximum € 300.000. Om dit te kunnen realiseren, moet een soepele werking mogelijk zijn zoals verduidelijkt in artikel 11.
Toetredingen en wijzigingen statuten
Artikel 7
Wanneer een gemeente, welke niet behoort tot de leden van de vereniging, wil aansluiten tot de vereniging, zal de beslissing daartoe en de voorwaarden waaronder, steeds bij unanimiteit, door alle participerende gemeenteraden worden genomen.
Statuten kunnen gewijzigd worden, mits goedkeuring door alle participerende gemeenteraden.
Organisatie
Artikel 8
Het beheer van de vereniging wordt toevertrouwd aan een beheerscomité die is samengesteld uit één effectieve en één plaatsvervangende vertegenwoordiger per deelnemende gemeente, zijnde gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 9
Aan geen enkele vertegenwoordiger of plaatsvervanger van het beheerscomité worden zitpenningen of andere vergoedingen uitgekeerd.
Artikel 10
Alle leden van het beheerscomité zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In voorkomend geval duiden de deelnemende gemeenten in de loop van de maand volgend op de installatievergadering van de gemeenteraad deze aan.
Artikel 11
Bij toepassing van artikel 395 van het decreet lokaal bestuur wordt het beheerscomité bevoegd verklaard om advies te formuleren ten behoeve de beherende gemeente inzake onder meer:
- de openingsuren voor het publiek van zwembad “Dok-3”
- de tarieven voor het publiek, de scholen en de sportverenigingen van het zwembad “Dok-3”
- de algemene voorwaarden van de schriftelijke overeenkomsten, af te sluiten met de diverse schooldirecties en inrichtende machten, en met de sportverenigingen
- het reglement van inwendige orde van het zwembad, op voorstel van de zwembadmanager;
- de toewijzing van de zwemuren voor de scholen van de participerende gemeenten;
- het promoten van het zwembad “Dok-3”
- het budget en kennisname van de rekeningen en verslagen van de exploitatie van het zwembad.
Artikel 12
Het beheerscomité komt minstens tweemaal per jaar bijeen. Iedere gemeente kan het initiatief nemen om het beheerscomité samen te roepen.
De zwembadmanager van de beherende gemeente zal minstens jaarlijks aan het beheerscomité een toelichting geven over:
- Kosten en opbrengsten
- Personeelsbezetting
- Verdeling scholen/verenigingen/publiek
- Het onderhouds- en investeringsplan voor de volgende 5 jaar
Voor de organisatie van haar werkzaamheden zal het beheerscomité een huishoudelijk reglement opstellen.
Artikel 13
De voorzitter van het beheerscomité wordt aangeduid onder de afgevaardigden van de gemeente met het hoogste aandeel.
Artikel 14
Beslissingen genomen door het beheerscomité worden in unanimiteit genomen.
Rekeningen
Artikel 15
De jaarrekening en de ramingen van het meerjarenplan (uitgezonderd voor het opstartjaar) worden opgesteld door de beherende gemeente.
Beide documenten worden voorgelegd aan het beheerscomité.
De financieel directeurs van de 3 gemeenten oefenen voorafgaand een controlefunctie uit op alle financiële documenten.
De financieel directeur van de beherende gemeente overlegt op regelmatige tijdstippen doorheen het werkingsjaar met de financieel directeurs van de overige deelnemende gemeenten over de financiële verrichtingen.
Artikel 16
Het beheerscomité stelt de jaarrekening vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten.
Informatieverstrekking
Artikel 17
De beraadslagingen van het beheerscomité worden vastgelegd in de notulen. Deze notulen worden digitaal ter beschikking gesteld van de deelnemende gemeenten.
Vereffening
Artikel 18
Bij vereffening van de vereniging zal een college van vereffenaars worden samengesteld welke belast worden met het opstellen van een rekening van de vereniging “in ontbinding”. Dit college van vereffenaars bestaat uit de financieel directeur van elk van de deelnemende gemeenten, bijgestaan door de zwembadmanager. Het beheerscomité wijst, binnen het college van vereffenaars, een voorzitter aan, die rapporteert namens het college.
Het college van vereffenaars maakt een verslag op waaruit gedetailleerd de financiële toestand van de ontbonden interlokale verenging blijkt. Zij heeft hiervoor drie maanden de tijd, te rekenen vanaf hun aanstelling.