Terug
Gepubliceerd op 06/05/2025

Notulen  Gemeenteraad

ma 17/03/2025 - 20:00 Raadszaal
Aanwezig: Yves Hulin, Voorzitter
Sophie De Wit, burgemeester
Mark Vanhecke, Anouk Beels, Hans Cops, Hilde Heyman, schepenen
Isabelle de Beukelaar, Paula De Leeuw, Kathy Mommen, Kris Vandromme, Filip Vanheukelom, Eddy Vermoesen, Glenn Anné, Paul Rens, Marc Sorber, Lea Den Abt, Rudy Siebens, Kris Wils, Nadine Francus, Eddy Bal, Rita Ceulemans, Ive De Saeger, raadsleden
Peter van Mechelen, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Bart Lambrecht, 1e schepen
  • Agendapunten aangebracht door het CBS

    • Goedkeuring van de notulen van de gemeenteraad van 17 februari 2025.

      hecht zijn goedkeuring aan de notulen van zijn vergadering van 17 februari 2025.

    • Meerjarenplanning 2020-2027. Wijziging. Vaststelling van het gedeelte van de gemeente.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

      Het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleid- en beheerscyclus van de lokale- en provinciale besturen van 30 maart 2018.

      Het Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen. 

      De besluiten van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de goedkeuring van de meerjarenplanning 2020-2025 en de strategische nota.

      Sinds de invoering van het decreet lokaal bestuur is het meerjarenplan een document voor de gemeente en het OCMW samen.

      De wijziging van de meerjarenplanning 2020-2027, voorgedragen door het college van burgemeester en schepenen.

      De gemeenteraad dient het meerjarenplan, meer in het bijzonder het gedeelte van de gemeente, te behandelen.  

      De conclusies van de omgevingsanalyse, de voorstellen van de verschillende gemeentelijke diensten en het bestuursakkoord.

      Het positief advies van het managementteam van 24 februari 2025.

      De toelichting in de raadscommissie van 11 maart 2025.

      Na bespreking. 

      Artikel 1

      De wijzigingen van het meerjarenplan 2020-2027, met bijhorende strategische beleidsnota en de financiële nota, opgemaakt volgens de principes van de beleid- en beheerscyclus, betreffende de gemeente Aartselaar, vast te stellen.

       

      Artikel 2

      De wijziging van het meerjarenplan 2020-2027 op de wettelijk voorziene wijze bekend te maken en ter inzage van het publiek te leggen.

       

      Artikel 3

      Afschrift van deze beslissing met bijlagen voor goedkeuring over te maken aan de Vlaamse Regering en aan de provinciegouverneur van Antwerpen.

         

    • Meerjarenplanning 2020-2027. Wijziging. Vaststelling van het gedeelte van het OCMW. Goedkeuring.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

      Het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleid- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen van 30 maart 2018.

      Het Ministerieel Besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

      De besluiten van de gemeenteraad van 16 december 2019 houdende de goedkeuring van de meerjarenplanning 2020-2025 en de strategische nota.

      Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 18 december 2023 houdende de goedkeuring van de wijziging van de meerjarenplanning 2020-2025.

      Sinds de invoering van het decreet lokaal bestuur is het meerjarenplan een document voor gemeente en OCMW samen.

      De wijziging van het meerjarenplan 2020-2027 wordt voorgedragen door het Vast Bureau.

      De gemeenteraad dient het meerjarenplan, met name het gedeelte van het OCMW, te behandelen. 

      De omgevingsanalyse en de voorstellen van de diensten operationeel voor het OCMW en het bestuursakkoord.

      Het positief advies van het managementteam van 24 februari 2025.

      De toelichting in de raadscommissie van 11 maart 2025.

      Na bespreking.

      Artikel 1

      De wijzigingen aan het meerjarenplan 2020-2027, met bijkomende strategische beleidsnota en de financiële nota, opgemaakt volgens de principes van de beleids- en beheerscyclus, die betrekking hebben op het OCMW, goed te keuren, zodat het meerjarenplan 2020-2027 als geheel wordt vastgesteld.

       

      Artikel 2

      De wijzigingen van het meerjarenplan 2020-2027 op de wettelijk voorziene wijze bekent te maken en ter inzage van het publiek te leggen.

       

      Artikel 3 

      Afschriften van deze beslissing met bijlagen voor goedkeuring over te maken aan de Vlaamse Regering en aan de provinciegouverneur van Antwerpen.

    • Vaststelling van de gemeentelijke dotatie aan hulpverleningszone Rivierenland voor 2025.

      De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid (B.S. 31.07.2007 en erratum 01.10.2007):

      Art. 68.* § 1. De gemeentelijke dotatie wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting. Zij wordt ten minste in twaalfden uitbetaald. [Vervangen bij W. van 19 april 2014, art. 23, 1° (inw. 2 augustus 2014) (B.S. 23.07.2014) –

      § 2. De dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de raad op basis van een akkoord, bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden. 

      Ministeriële omzendbrief betreffende de onderrichtingen voor de opmaak van de begroting van de hulpverleningszones voor 2025 en bijhorende begrotingswijzigingen.

      Op de zoneraad van 4 oktober 2024 werden de gemeentelijke dotaties 2025 goedgekeurd. Voor 2025 blijft de werkingstoelage behouden op € 705.512,00 en dient de investeringstoelage behouden te blijven op  € 17.050,00.

      Een goedkeuring van dotaties in de gemeenteraden is van belang in het kader van de financiering van de hulpverleningszone in functie van de financiering van werkingskosten en personeelsuitgaven.

      De hulpverleningszone gaf toelichting over de zonale dotaties op 23 september 2024 via een digitale informatiesessie. De gemeenteraadsleden, algemeen directeurs en financieel directeurs werden hierop uitgenodigd.

      Artikel 1

      Zijn goedkeuring te verlenen voor de werkingstoelage 2025 van 705.512,00 euro en een jaarlijkse investeringstoelage van 17.050 euro voor 2025 aan Hulpverleningszone Rivierenland.

      Artikel 2

      Deze beslissing ter kennisgeving over te maken aan de zonesecretaris van Hulpverleningszone Rivierenland.

    • Goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad Sportraad.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

       

      Adviesraden spelen een belangrijke rol in het gemeentelijk beleid door het verstrekken van advies over relevante onderwerpen. Bij de start van een nieuwe legislatuur is het noodzakelijk de organisatie van de adviesraden te herbekijken. In dit kader werd de werking van elke adviesraad ambtelijk-politiek geëvalueerd, wat aanleiding gaf tot een herziening van het huishoudelijk reglement.

       

      Het huishoudelijk reglement van de adviesraad werd in zijn geheel gereviseerd met als doel de finaliteit van de adviesraad te versterken, namelijk het geven van advies. Tijdens deze oefening werd het reglement geüniformiseerd om meer coherentie te brengen in de werking van de adviesraden.

       

      Artikel 1

      Keurt het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad goed:


      HOOFDSTUK 1: OPRICHTING & JURIDISCHE GROND

      Artikel 1: Oprichting

      In Aartselaar wordt een gemeentelijke Sportraad opgericht in uitvoering van het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal sportbeleid van 6 juli 2012 en het besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2012.

       

      Artikel 2: Juridisch kader

      Het huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de Sportraad. Het is rechtsgeldig na bekrachtiging door de gemeenteraad.

       

      Artikel 3: Zetel en werkingsgebied

      §1. De zetel van de raad is gevestigd in het gemeentehuis, Baron Van Ertbornstraat 1, 2630 Aartselaar.

      §2. Het werkingsgebied omvat het volledige grondgebied van de gemeente Aartselaar.

       

       

      HOOFDSTUK 2: DOELSTELLINGEN

      Artikel 4: Algemene doelstellingen

      De sportraad heeft in het algemeen tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en het openluchtleven te bevorderen, in het belang van het algemene welzijn en van de algehele lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van alle inwoners van de gemeente.

      Om deze doelstellingen te verwezenlijken zal de Sportraad:

      1° Actief beleidsinformatie verzamelen en interpreteren en op vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief adviezen uitbrengen over alle aangelegenheden en beleidsdossiers die in verband staan met het lokale sportbeleid zowel op inhoudelijk als financieel vlak, met uitzondering van de opmaak van de gemeentelijke begroting;

      2° Het overleg en de samenwerking bevorderen tussen alle sportactoren door:

      a)      Het coördineren van activiteiten tussen verenigingen, diensten, instellingen en andere organisaties actief op het gebied van competitie- en recreatiesport

      b)     De uitwisseling van informatie tussen de Sportraad en andere gemeentelijke adviesraden

      c)      Deelname aan het geregeld gezamenlijk overleg met andere bestaande adviesraden

       

      Artikel 5: Adviesverlening

      De adviesraad kan tijdens elke vergadering waar het vereiste quorum aanwezig is op eigen initiatief adviezen formuleren aan het college van burgemeester en schepenen voor nieuwe initiatieven binnen zijn werkingsgebied. Deze adviezen omvatten:

      1. Een duidelijke omschrijving van het voorgestelde initiatief
      2. De doelstelling en beoogde impact
      3. Hoe dit past binnen het meerjarenplan
      4. Een realistische inschatting van de benodigde middelen
      5. Of en welke inzet de adviesraad zelf kan leveren

      Het college van burgemeester en schepenen heeft 30 dagen de tijd om schriftelijk te antwoorden op deze adviesvraag. Dit antwoord dient gemotiveerd te zijn, in het bijzonder wanneer wordt afgeweken van het advies.

      Elk advies verschijnt automatisch na ontvangst van het antwoord opnieuw als agendapunt op de eerstvolgende vergadering van de adviesraad. De adviesraad kan hierover een inhoudelijk debat voeren en desgewenst een vervolgadvies formuleren.

      Het college van burgemeester en schepenen kan ook op eigen initiatief een adviesvraag voorleggen aan de sportraad. Deze vraag dient:

      a)      Schriftelijk te worden bezorgd

      b)     Een duidelijke vraagstelling te bevatten

      c)      Voldoende achtergrondinformatie te bevatten

      d)     Een redelijke antwoordtermijn te specificeren van minimaal 60 dagen

       

      HOOFDSTUK 3: STRUCTUUR

      Artikel 6: Basisstructuur

      De sportraad bestaat uit:

      1. Algemene vergadering
      2. Dagelijks bestuur
      3. Werkgroepen

      De sportraad moet voldoende representatief zijn voor de competitiesport, de recreatiesport en alle bestaande vormen van sportbeoefening bij de bevolking.

       

      HOOFDSTUK 4: ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 7: Samenstelling

      De Algemene Vergadering bestaat uit:

      a)      Stemgerechtigde leden

      b)     Niet-stemgerechtigde leden

       

      Artikel 8: Stemgerechtigde leden

      Stemgerechtigde leden zijn:

      1. Één afgevaardigde van elke erkende sportvereniging en sportorganisatie; zowel privaat als publieke die werken met vrijwilligers en een werking ontplooien op het grondgebied van de gemeente.
      2. Één afgevaardigde van elke sportvereniging en sportorganisatie; zowel privaat als publieke die werken met professionele beroepskrachten en een werking ontplooien op het grondgebied van de gemeente.
      3. Deskundigen inzake sport, woonachtig in de gemeente.

       

      Artikel 9: Niet-stemgerechtigde leden

      Niet-stemgerechtigde leden zijn:

      1. De schepen van sport
      2. De door de algemene vergadering uitgenodigde deskundigen
      3. De gemeentelijke ambtenaar aangeduid voor ondersteuning van de sportraad

       

      Artikel 10: Voorwaarden lidmaatschap

      A. Voor afgevaardigden van organisaties:

      Elke organisatie wijst, volledig vrij, één lid en één plaatsvervanger aan. Deze dienen aan de volgende voorwaarden te voldoen:

      1)     Zij moeten actief betrokken zijn bij de organisatie die zij vertegenwoordigen

      2)     Zij mogen niet meer dan één organisatie vertegenwoordigen

      3)     Voor zover zij stemgerechtigd zijn mogen zij geen lid zijn van de gemeenteraad

      4)     Zij dienen minimum 18 jaar oud te zijn

      5)     Zij dienen zich effectief te engageren voor de werking van de sportraad

      Overeenkomstig artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur, mogen maximum 2/3 van de leden van de Algemene Vergadering van hetzelfde geslacht zijn.

       

      B. Algemene bepalingen:

      1)     Politieke mandatarissen en personeelsleden verbonden aan lokaal bestuur Aartselaar kunnen geen deel uitmaken van de gemeentelijke sportraad, uitgezonderd de schepen van sport die niet-stemgerechtigd lid is of het personeelslid dat een secretarisfunctie opneemt.

       

      Artikel 11: Engagementsverklaring

      Alle nieuwe stemgerechtigde leden van de gemeentelijke sportraad worden gevraagd een eenmalige engagementsverklaring voor de werking van de sportraad te ondertekenen, waarin volgende elementen vastgelegd worden:

       

      1. Plichten van het stemgerechtigd lid:

      a)      Onderschrijven van de doelstellingen van de gemeentelijke sportraad en er zich toe verbinden om actief mee te werken aan de realisering ervan

      b)     Het bijwonen van de vergaderingen van de gemeentelijke sportraad. Indien dit onmogelijk is, is het lid gebonden zich uitdrukkelijk te verontschuldigen

      c)      Zich informeren over het sportbeleid door lectuur, door bijscholing en vorming, door contacten met organisaties en andere betrokkenen bij het sportbeleid

      d)     Bewijzen dat men actief wenst mee te werken aan de gemeentelijke sportraad door de vergaderingen van de gemeentelijke sportraad bij te wonen, een bestuursfunctie op te nemen, te participeren in minstens één werkgroep, ...

      e)     Afgevaardigden van een vereniging, organisatie of instelling dienen hun achterban grondig te informeren over de werkzaamheden van de gemeentelijke sportraad en ook geregeld overleg te plegen in functie van het opsporen bij de eigen organisatie van behoeften, ideeën en verwachtingen inzake sportbeleid

       

      1. Rechten van het stemgerechtigde lid:

      a)      Spreekrecht op alle vergaderingen van de gemeentelijke sportraad

      b)     Stemrecht in de algemene vergadering

      c)      Inzagerecht in alle documenten en dossiers die het gemeentebestuur ter beschikking stelt van de gemeentelijke sportraad

       

      Artikel 12: Procedure nieuwe leden

      Een organisatie die lid van de sportraad wenst te worden, dient een schriftelijke aanvraag te richten aan het college van burgemeester en schepenen. Indien ze beantwoordt aan de gestelde normen van erkenning kan ze toetreden tot de algemene vergadering. Na erkenning wordt de afgevaardigde van de organisatie stemgerechtigd lid.

       

      Artikel 13: Beëindiging lidmaatschap

      Aan het mandaat van een stemgerechtigd lid van de algemene vergadering komt een einde door:

      a)      De ontbinding of opheffing van de vereniging die hij of zij vertegenwoordigt

      b)     De intrekking van de erkenning van de vereniging die hij of zij vertegenwoordigt

      c)      De intrekking van het mandaat door de organisatie die hij of zij vertegenwoordigt

      d)     Drie opeenvolgende niet-gemotiveerde afwezigheden op de algemene vergaderingen

      e)     Het niet meer voldoen aan de voorwaarden van artikel 10 hiervoor

       

      Artikel 14: Verkiezing voorzitter

      De algemene vergadering verkiest onder zijn stemgerechtigde leden een voorzitter bij gewone meerderheid en bij geheime stemming.

       

      HOOFDSTUK 5: WERKING ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 15: Bevoegdheden

      Tot de bevoegdheid van de algemene vergadering behoren:

      a)      Het bepalen van de krachtlijnen inzake de werking van de sportraad en het uitbrengen van de adviezen

      b)     De adviezen aangaande voorstellen tot wijzigingen aan het huishoudelijk reglement

      c)      Aanstelling en ontslag van bestuurders

      d)     De aanduiding van de voorzitter bij gewone meerderheid en bij geheime stemming

      e)     Oprichting van secties, werkgroepen en/of wijksportraden

       

      Artikel 16: Vergaderritme, uitnodigingen en agenda

      De secretaris stelt in overleg met de voorzitter de ontwerpagenda op.

      Agendapunten kunnen tot 10 dagen voor de vergadering worden toegevoegd door stemgerechtigde leden via bezorging aan de secretaris.

       

      Elke agenda bevat minimaal:

      a)      Goedkeuring vorig verslag

      b)     Opvolging actiepunten vorig verslag

      c)      Stand van zaken lopende adviesvragen

      d)     Nieuwe adviesvragen van CBS

      e)     Varia

       

      De uitnodiging met ontwerpagenda wordt door de secretaris minimaal 10 dagen voor de vergadering via e-mail verzonden aan alle leden. De agenda, vergaderdatum en vergaderplaats worden tevens bekend gemaakt via de gemeentelijke communicatiekanalen.

      De algemene vergadering komt minstens eenmaal per jaar samen op een tijdstip door de raad zelf bepaald en is openbaar.

       

      Artikel 17: Verslaggeving

      De secretaris staat in voor de verslaggeving van de vergaderingen.

      Het ontwerpverslag wordt binnen 14 werkdagen na de vergadering:

      1)     Via e-mail bezorgd aan alle leden

      2)     Overgemaakt ter kennisname op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen

      Het ontwerpverslag wordt als eerste inhoudelijk punt geagendeerd op de eerstvolgende bijeenkomst ter goedkeuring. Het verslag bevat minimaal:

      a)      Datum en plaats van vergadering

      b)     Aanwezigen, verontschuldigden en afwezigen

      c)      Agenda

      d)     Beknopte weergave bespreking per agendapunt

      e)     Genomen beslissingen en uit te voeren acties

      f)       Stemresultaten indien van toepassing

       

      Na goedkeuring wordt het definitieve verslag:

      1. Bezorgd aan alle leden
      2. Gepubliceerd op de gemeentelijke website
      3. Gearchiveerd door de secretaris in het digitaal archief van de gemeente

       

      Artikel 18: Werkgroepen

      De algemene vergadering kan thematische werkgroepen oprichten waaraan elk stemgerechtigd lid of elke waarnemer kan deelnemen. In deze werkgroepen kunnen eventueel ook deskundigen die geen lid zijn van de algemene vergadering worden opgenomen.

      De werkgroepen staan steeds onder leiding van een lid van het dagelijks bestuur.

      De werkgroepen hebben als opdracht:

      1. Het onderzoeken van bepaalde aspecten van het sportbeleid
      2. Het formuleren van een onderbouwd advies

       

      De werkgroepen brengen verslag uit aan de algemene vergadering over hun werking en adviezen.

       

      Artikel 19: Quorum

      Om een geldige stemming te kunnen houden moet tenminste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Indien niet aan deze voorwaarde is voldaan, heeft de volgende vergadering, ongeacht het aantal stemgerechtigde leden, beslissingsrecht.

       

      Artikel 20: Besluitvorming

      Alle beslissingen worden met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden genomen.

      Een advies tot wijziging van het huishoudelijk reglement dient door twee derde van de aanwezige stemgerechtigde leden te worden goedgekeurd, waarna het ter beslissing wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

       

      HOOFDSTUK 6: DAGELIJKS BESTUUR

      Artikel 21: Bevoegdheden

      Het dagelijks bestuur:

      a)      Is bevoegd om het dagelijks beheer van de sportraad te voeren

      b)     Bepaalt de houding van de sportraad ten overstaan van dringende en actuele problemen, onder voorbehoud van goedkeuring door de eerstvolgende algemene vergadering

      c)      Onderzoekt en formuleert advies over de nieuwe aanvragen tot lidmaatschap van de sportraad op vraag van het college van burgemeester en schepenen

      d)     Richt werkgroepen op, volgt deze op en begeleidt deze voor het onderzoek van bepaalde aspecten van het sportbeleid en het formuleren van advies

      e)     Bereidt de algemene en buitengewone vergaderingen voor en stelt de dagorde ervan op

      f)       Neemt kennis van de binnengekomen briefwisseling en zorgt ervoor dat daaraan het nodige gevolg wordt gegeven

       

      Artikel 22: Samenstelling

      Het dagelijks bestuur moet openstaan voor afgevaardigden van alle sportvormen in de gemeente. De algemene vergadering verkiest onder zijn stemgerechtigde leden een voorzitter en maximaal 6 leden, die het dagelijks bestuur van de sportraad vormen.

      Het dagelijks bestuur neemt kennis van de door de gemeente aangewezen ambtenaar voor het waarnemen van het secretariaat van de sportraad.

       

      Artikel 23: Functies

      De voorzitter zit de vergaderingen voor.

      Een afgevaardigde ambtenaar van het gemeentebestuur neemt het secretariaat waar. Deze persoon zorgt voor:

      a)      Het opstellen van de notulen van de algemene vergadering en van het dagelijks bestuur

      b)     Het bijhouden van het archief

      c)      De verzending van de oproepingsberichten en de briefwisseling

      d)     Het ondertekenen, samen met de voorzitter, van de officiële documenten

      De voorzitter en de secretaris vertegenwoordigen de sportraad in de door de gemeenteraad opgerichte coördinatiegroep adviesraden.

       

      Artikel 24: Duur mandaten

      De duur van de mandaten van de bestuurders bedraagt zes jaar behoudens herverkiezing.

      Wanneer een mandaat van een lid van het dagelijks bestuur tussentijds vacant wordt, wijst de eerstvolgende algemene vergadering een opvolger aan die het mandaat van zijn voorganger voltooit.

      Indien de functie van voorzitter vacant wordt, benoemt het dagelijks bestuur een plaatsvervanger tot de eerstvolgende algemene vergadering. Deze wijst een opvolger aan, die het mandaat van zijn voorganger voltooit.

       

      Artikel 25: Vergaderritme en uitnodigingen

      De samenkomsten van het dagelijks bestuur zijn niet openbaar.

      Elke agenda bevat minimaal:

      a)      Goedkeuring vorig verslag

      b)     Opvolging actiepunten vorig verslag

      c)      Stand van zaken lopende adviesvragen

      d)     Nieuwe adviesvragen van CBS

      e)     Varia

      De uitnodiging met agenda wordt door de secretaris minimaal veertien kalenderdagen voor de vergadering via e-mail verzonden aan alle leden.

       

      Artikel 26: Besluitvorming

      Het dagelijks bestuur beslist bij meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden.

       

      HOOFDSTUK 7: INWERKINGTREDING

      Artikel 27: Inwerkingtreding

      Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.

       

      Artikel 2

      Zich te engageren om voldoende organisatorische ondersteuning te voorzien en een werkingsbudget dat een goede werking van de adviesraad mogelijk maakt.

    • Goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad Raad voor ontwikkelingssamenwerking.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

       

      Adviesraden spelen een belangrijke rol in het gemeentelijk beleid door het verstrekken van advies over relevante onderwerpen. Bij de start van een nieuwe legislatuur is het noodzakelijk de organisatie van de adviesraden te herbekijken. In dit kader werd de werking van elke adviesraad ambtelijk-politiek geëvalueerd, wat aanleiding gaf tot een herziening van het huishoudelijk reglement.

       

      Het huishoudelijk reglement van de adviesraad werd in zijn geheel gereviseerd met als doel de finaliteit van de adviesraad te versterken, namelijk het geven van advies. Tijdens deze oefening werd het reglement geüniformiseerd om meer coherentie te brengen in de werking van de adviesraden.

       

      Artikel 1

      Het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad goed te keuren:

       

      Hoofdstuk 1: OPRICHTING & JURIDISCHE GROND

      Artikel 1: Oprichting

      In Aartselaar wordt een gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (hierna ROSA) opgericht als gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking.

       

      Artikel 2: Juridisch kader

      Het huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de ROSA. Het is rechtsgeldig na bekrachtiging door de gemeenteraad.

       

      Artikel 3: Zetel

      §1 De zetel van de raad is gevestigd in het gemeentehuis, Baron Van Ertbornstraat 1, 2630 Aartselaar.

      §2. Het werkingsgebied omvat het volledige grondgebied van de gemeente Aartselaar.

       

      Hoofdstuk 2: DOELSTELLINGEN

      Artikel 4: Algemene doelstelling

      De ROSA heeft als doel het bevorderen van een geïntegreerd gemeentelijk beleid inzake ontwikkelingssamenwerking en het versterken van de solidariteit met het Zuiden. De ROSA bundelt alle krachten die in Aartselaar actief zijn met ontwikkelingssamenwerking.

      Artikel 5: Specifieke taken/opdrachten

      Om deze doelstelling te verwezenlijken heeft de ROSA volgende opdrachten:

      1. Adviesfunctie

      De adviesraad kan tijdens elke vergadering van de Algemene Vergadering waar het vereiste quorum aanwezig is, een advies formuleren aan het college van burgemeester en schepenen. Het Dagelijks Bestuur kan deze adviezen voorbereiden.

      De adviesraad kan op eigen initiatief adviezen formuleren aan het college van burgemeester en schepenen voor nieuwe initiatieven binnen zijn werkingsgebied. Deze adviezen omvatten:

      1. Een duidelijke omschrijving van het voorgestelde initiatief
      2. De doelstelling en beoogde impact
      3. Hoe dit past binnen het meerjarenplan
      4. Een realistische inschatting van de benodigde middelen
      5. Of en welke inzet de adviesraad zelf kan leveren

      Het college van burgemeester en schepenen heeft na ontvangst van het advies 30 kalenderdagen de tijd om schriftelijk te antwoorden op dit advies. Dit antwoord dient gemotiveerd te zijn, in het bijzonder wanneer wordt afgeweken van het advies.

      Het college van burgemeester en schepenen kan ook op eigen initiatief een adviesvraag voorleggen aan de adviesraad. Deze vraag dient:

      • Schriftelijk te worden bezorgd aan de secretaris en de voorzitter van de adviesraad
      • Een duidelijke vraagstelling te bevatten
      • Voldoende achtergrondinformatie te bevatten
      • Een redelijke antwoordtermijn te specificeren van minimaal 60 dagen

       

      1. Coördinatiefunctie
      • Activiteiten in de sector coördineren
      • Overleg en samenwerking tot stand brengen tussen verenigingen, diensten en instellingen
      1. Sensibiliseringsfunctie
      • Initiatieven nemen inzake ontwikkelingssamenwerking
      • De bevolking, scholen en verenigingen informeren en sensibiliseren
      • De overheid sensibiliseren
      • Informeren omtrent acties en projecten die door de gemeente financieel worden ondersteund
      • Begrip en waardering creëren voor ontwikkelingshulp
      • Fungeren als ontmoetingsplek voor wie het Zuiden een warm hart toedraagt

       

      Hoofdstuk 3: STRUCTUUR

      Artikel 6: Basisstructuur

      De ROSA bestaat uit:

      1. Algemene vergadering
      2. Dagelijks bestuur
      3. Jury voor projectbeoordeling
      4. Werkgroepen

       

      Artikel 7: Onderlinge verhoudingen tussen de organen

      • De Algemene Vergadering is het hoogste orgaan
      • Het Dagelijks Bestuur bereidt de Algemene Vergadering voor en voert beslissingen uit
      • De Jury rapporteert aan de Algemene Vergadering
      • Werkgroepen brengen verslag uit aan het Dagelijks Bestuur en de Algemene Vergadering

       

      Hoofdstuk 4: ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 8: Samenstelling

      De Algemene Vergadering bestaat uit:

      a)      Stemgerechtigde leden

      b)     Niet-stemgerechtigde leden

       

      Artikel 9: Stemgerechtigde leden

      • Twee afgevaardigden (een effectieve en een plaatsvervanger) van elke private of publieke organisatie (vereniging, dienst of instelling), die een actieve werking kan aantonen in de gemeente, met betrekking tot ontwikkeling en internationale samenwerking
      • Geïnteresseerde individuele burgers, die zich expliciet opgeven als lid van ROSA
      • Extern deskundige jurylid uitsluitend in functie van subsidie-advies

      Uitsluitingen:

      • Politieke mandatarissen en personeelsleden verbonden aan lokaal bestuur Aartselaar kunnen geen deel uitmaken van de adviesraad, uitgezonderd de schepen voor ontwikkelingssamenwerking die niet-stemgerechtigd lid is of het personeelslid dat een secretarisfunctie opneemt.

       

      Artikel 10: Niet-stemgerechtigde leden

      • De schepen voor ontwikkelingssamenwerking
      • De gemeentelijke ambtenaar door het College van Burgemeester en Schepenen belast met het waarnemen van het secretariaat
      • Deskundigen, die door de mondiale raad worden geraadpleegd
      • Geïnteresseerde individuele burgers, die geen vast engagement op zich nemen

       

      Artikel 11: Procedure lidmaatschap

      Een kandidatuur voor lidmaatschap kan ingediend worden:

      • Als effectieve of plaatsvervangende vertegenwoordiger van een organisatie
      • Vanuit een persoonlijke interesse indien woonachtig te Aartselaar
      • Vanuit een actieve betrokkenheid bij een project

      Bij kandidatuurstelling dienen persoonlijke contactgegevens (naam, adres, telefoon, e-mail) te worden vermeld

      Procedure:

      1. Kandidatuurstelling via mondiaal.beleid@aartselaar.be
      2. Ontslag wordt op hetzelfde e-mailadres ingediend

       

      Hoofdstuk 5: WERKING ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 12: Vergaderritme en uitnodigingen

      • De Algemene Vergadering komt minstens tweemaal samen per kalenderjaar en vergadert openbaar
      • Bijkomende vergaderingen kunnen worden samengeroepen op:
        • Verzoek van de voorzitter
        • Verzoek van één lid organisatie
        • Verzoek van drie individuele leden

      De uitnodiging:

      • Wordt ten minste 10 dagen voor de vergadering verzonden
      • Bevat minimaal:
        • De plaats
        • De agenda van de vergadering
        • De ontwerpnotulen

       

      Artikel 13: Verslaggeving

      Het ontwerpverslag wordt binnen 14 werkdagen na de vergadering:

      1)     Via e-mail bezorgd aan alle leden

      2)     Overgemaakt ter kennisname op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen

      Het ontwerpverslag wordt als eerste inhoudelijk punt geagendeerd op de eerstvolgende bijeenkomst ter goedkeuring.

      De verslagen worden opgemaakt door de gemeentelijke ambtenaar.

      Na goedkeuring wordt het definitieve verslag:

      1. Bezorgd aan alle leden
      2. Gepubliceerd op de gemeentelijke website
      3. Gearchiveerd door de secretaris in het digitaal archief van de gemeente

       

      Hoofdstuk 6: DAGELIJKS BESTUUR

      Artikel 14: Stemgerechtigde leden

      De algemene vergadering kiest onder haar leden, na kandidatuurstelling, een dagelijks bestuur bestaande uit:

      • Een voorzitter.

       

      Artikel 15: Niet-stemgerechtigde leden

      Ambtshalve lid zonder stemrecht:

      • De schepen voor ontwikkelingssamenwerking.
      • De ambtenaar belast met het secretariaat.

       

      Artikel 16: Procedure samenstelling

      De algemene vergadering kiest de leden van het dagelijks bestuur uit de voorgedragen kandidaten na kandidatuurstelling.

       

      Artikel 17: Bevoegdheden

      Het dagelijks bestuur is bevoegd voor:

      • De voorbereiding van de algemene vergaderingen van de ROSA.
      • Het voorleggen van adviezen aan de algemene vergadering.
      • De uitvoering van de beslissingen van de ROSA.
      • De coördinatie van de werkgroepen.
      • Het verzorgen van de relatie met het gemeentebestuur.

       

      Hoofdstuk 7: JURY VOOR PROJECTBEOORDELING

      Artikel 18: Samenstelling

      De jury bestaat uit:

      • 2 tot 3 leden van de Algemene vergadering, verkozen door de Algemene Vergadering
      • De gemeentelijke ambtenaar
      • Optioneel: een deskundige of expert buiten de ROSA als waardevolle aanvulling

       

      Artikel 19: Procedure samenstelling

      Verkiezing

      • De stemgerechtigde leden kunnen zich kandidaat stellen als jurylid
      • De Algemene vergadering geeft door stemming het vertrouwen aan twee tot drie kandidaten
      • De gemeentelijke ambtenaar zetelt als extra lid in de jury

       

      Uitsluitingen

      Mogen zich niet kandidaat stellen:

      • De leden van de Algemene Vergadering die zelf een project indienen
      • De schepen voor ontwikkelingssamenwerking

       

      Hoofdstuk 8: WERKGROEPEN

      Artikel 20: Oprichting

      De ROSA beslist vrij over:

      • Het oprichten en afschaffen van werkgroepen
      • Het uitnodigen van deskundigen inzake ontwikkelingssamenwerking

       

      Artikel 21: Rapportering

      De werkgroepen brengen op het dagelijks bestuur en de algemene vergadering verslag uit over hun werking.

       

      HOOFDSTUK 9: INWERKINGTREDING

      Artikel 22: Inwerkingtreding

      Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.

       

      Artikel 2

      Zich te engageren om voldoende organisatorische ondersteuning te voorzien en een werkingsbudget dat een goede werking van de adviesraad mogelijk maakt.

    • Goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad GECORO.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

      De bepaling van artikel 1.3.3, §8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

      De artikels 4 tot en met 10 van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 mei 2000.

      Adviesraden spelen een belangrijke rol in het gemeentelijk beleid door het verstrekken van advies over relevante onderwerpen. Bij de start van een nieuwe legislatuur is het noodzakelijk de organisatie van de adviesraden te herbekijken. In dit kader werd de werking van elke adviesraad ambtelijk-politiek geëvalueerd, wat aanleiding gaf tot een herziening van het huishoudelijk reglement.

      Het huishoudelijk reglement van de adviesraad werd in zijn geheel gereviseerd met als doel de finaliteit van de adviesraad te versterken, namelijk het geven van advies. Tijdens deze oefening werd het reglement geüniformiseerd om meer coherentie te brengen in de werking van de adviesraden.

      De GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) wordt hierbij breed benaderd, met een focus op de omgeving in zijn geheel, inclusief de domeinen ruimtelijke ordening, milieu en natuur. De werknaam wordt daarom ook omgevormd tot 'Omgevingsraad' om deze bredere benadering te benadrukken.

       

      Artikel 1

      Het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad goed te keuren: 

       

      Hoofdstuk 1: Oprichting en juridische grond

       

      Artikel 1. Oprichting en juridisch kader

      Onverminderd de bepaling van artikel 1.3.3, §8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en de artikels 4 tot en met 10 van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 mei 2000 en latere wijzigingen tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en de gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening, regelt dit huishoudelijk reglement de interne werking van de decretaal bepaalde Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening van de gemeente Aartselaar, hierna de “Omgevingsraad” genoemd.

       

      Artikel 2: Zetel en werkingsgebied

      §1. De zetel van het secretariaat van de Omgevingsraad  is gevestigd in het gemeentehuis, Baron Van Ertbornstraat 1, 2630 Aartselaar en e-mailadres ruimtelijkeordening@aartselaar.be.

      §2. Het werkingsgebied omvat het volledige grondgebied van de gemeente Aartselaar.

       

      Hoofdstuk 2: Samenstelling van de Omgevingsraad

       

      Artikel 3. Samenstelling

      De Omgevingsraad is samengesteld uit de voorzitter, de commissieleden, waaronder één ondervoorzitter, en het secretariaat dat door de administratie van de gemeente wordt waargenomen. De gemeenteraad wijst de commissieleden aan. De voorzitter en de vaste secretaris worden door het college van burgemeester en schepenen voorgedragen. De vaste secretaris is niet stemgerechtigd.

      De commissieleden bestaan uit maximaal 12 effectieve commissieleden (inclusief voorzitter en ondervoorzitter) en 12 plaatsvervangende commissieleden, verder genoemd de ‘plaatsvervangers’.

      De gemeenteraad garandeert dat minimum één vierde van de leden, waaronder de voorzitter, deskundigen zijn met uiteenlopende specialismen in het omgevingsbeleid.

       

      Hoofdstuk 3: Doelstellingen

       

      Artikel 4: Doelstellingen

      De Omgevingsraad beoogt het behoud, de verbetering en de uitwerking van een goede ruimtelijke ordening binnen de gemeente. 

      De Omgevingsraad voert de opdrachten uit die voortvloeien uit de reglementaire procedures, zoals o.a. de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het Wegendecreet, enz.. De Omgevingsraad kan in uitvoering van deze opdrachten o.m. advies geven over beslissingen m.b.t.:

      −       het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan of gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan in de verschillende fasen van de opmaakprocedure,

      −       de globale objectieven betreffende de opstart en de voortgang van de gemeentelijke planningsprocessen en de uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan of beleidsplan,

      −       de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen in de verschillende fasen van de opmaakprocedure,

      −       de gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen in de verschillende fasen van de opmaakprocedure,

      −       de aanvragen om planologisch attest op gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau op het grondgebied van de Gemeente Aartselaar,

      −       de globale objectieven betreffende de opstart en de voortgang van provinciale en gewestelijke planningsprocessen en de uitvoering van de gewestelijke of provinciale ruimtelijke structuurplannen of beleidsplannen voor zover zij relevant zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Aartselaar,

      −       het gewestelijk en provinciaal ruimtelijk structuurplan of beleidsplan voor zover relevant voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Aartselaar,

      −       de gewestelijke en provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen voor zover relevant voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Aartselaar,

      −       de gewestelijke en provinciale stedenbouwkundige verordeningen voor zover relevant voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Aartselaar,

      −       complexe projecten in het kader van het decreet complexe projecten voor zover relevant voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Aartselaar,

      −       de omgevingsvergunningsaanvragen op gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau die verstrekkende gevolgen hebben voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Aartselaar.

       

      De Omgevingsraad dient de haar door het decreet opgedragen taken naar behoren uit te voeren.

      Naast de opdrachten die de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening heeft ingevolge de codex ruimtelijke ordening, kan de Omgevingsraad advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot het omgevingsbeleid, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad of de dienst Omgeving. Hierbij horen ook expliciet de verschillende aspecten van het lokale milieu- en natuurbeleid en dierenwelzijn zoals:

      -        de gemeentelijke milieubeleidsdocumenten;

      -        de gemeentelijke initiatieven voor het behoud en de ontwikkeling van de natuurlijke structuur en de algemene natuur-kwaliteit van de gemeente;

      -        de aangelegenheden met betrekking tot dierenwelzijn;

      -        het lokale energie- en klimaatplan van de gemeente Aartselaar;

      -        de burgemeestersconvenant die door de gemeente Aartselaar is ondertekend.

       

      De Omgevingsraad adviseert het lokaal bestuur vanuit een gefundeerd analytisch & objectief standpunt.

      De adviezen van de Omgevingsraad hebben steeds tot doel de kwaliteit van de omgeving binnen de gemeente te waarborgen en te optimaliseren.

      De Omgevingsraad werkt samen met het bestuur en de diensten in een principieel positief klimaat met behoud van de eigen autonomie.

       

      Hoofdstuk 4: Werking

       

      Artikel 5: De voorzitter

      De voorzitter organiseert de werking van de Omgevingsraad en van de eventuele interne werkgroepen. Hij / zij roept de Omgevingsraad bijeen, opent en sluit de zittingen van de Omgevingsraad, leidt de debatten en waakt over de naleving van het huishoudelijk reglement. Indien de voorzitter verhinderd is de zitting bij te wonen, wordt het voorzitterschap waargenomen door de ondervoorzitter. Indien ook de ondervoorzitter afwezig is, wordt het voorzitterschap waargenomen door een door de Omgevingsraad aan te wijzen commissielid. De keuze van de waarnemend voorzitter moet allereerst onder de aanwezige deskundigen en vervolgens de aanwezige plaatsvervangende deskundigen plaatsvinden.

       

      Artikel 6: De secretaris

      De secretaris bereidt de vergaderingen en activiteiten van de commissie en van de eventuele werkgroepen voor.

      De secretaris adviseert daarbij tevens de voorzitter, en verzamelt alle stukken die nodig zijn voor een optimale agenda, oproeping en vergadering.

      De secretaris kan toelichtingen geven bij de agendapunten, deelnemen aan de besprekingen en de beraadslagingen, maar niet aan de stemmingen. De secretaris is wel aanwezig bij de stemmingen.

      De secretaris stelt de notulen van de vergadering op en draagt zorg voor het bijhouden ervan.

      In geval dat de secretaris de vergadering van de commissie of de werkgroepen niet zoals voorzien bijwoont, en de gemeente geen vervangend personeelslid uit de administratie heeft aangewezen, kan de vergadering een waarnemend secretaris aanwijzen onder de aanwezige deskundigen of plaatsvervangende deskundigen.

       

      Artikel7 : Effectieve en plaatsvervangende leden

      De effectieve leden nemen deel aan de vergadering, de beraadslaging en de stemming.

      De plaatsvervangers worden uitgenodigd om aanwezig te zijn op het informatief gedeelte van de vergadering.

      Enkel indien de plaatsvervanger aanwezig is op de vergadering ter vervanging van het effectieve lid, kan hij deelnemen aan de beraadslaging, De plaatsvervangers worden uitgenodigd om aanwezig te zijn op het informatief gedeelte van de vergadering. Hij/zij dient de secretaris voorafgaand aan de vergadering hiervan op de hoogte te brengen.

      Het lid dat aanwezig is, tekent bij de aanvang van de vergadering de aanwezigheidslijst met vermelding van zijn hoedanigheid (effectief/vervangend). Deze lijst wordt in de notulen opgenomen.

      Van Omgevingsraad-leden wordt verwacht dat zij niet enkel aanwezig zijn op de vergaderingen, maar ook actief deelnemen aan de vergaderingen, beraadslagingen en het formuleren en motiveren van het uiteindelijke advies.

      Indien een effectief Omgevingsraad-lid driemaal achtereenvolgens zonder verantwoording afwezig is op de vergaderingen, wordt  hij/zij verondersteld ontslagnemend te zijn. De voorzitter brengt de betrokkene daarvan op de hoogte. De plaatsvervanger wordt dan als effectief lid voorgedragen aan de gemeenteraad. Er zal voor hem/haar een plaatsvervanger voorgedragen worden

       

      Artikel 8: Vertegenwoordigers van politieke fracties uit de gemeenteraad

      De Omgevingsraad nodigt voor iedere vergadering de leden van het College van Burgemeester en schepenen alsook alle politieke fracties in de gemeenteraad uit om één afgevaardigde aan te duiden, die zullen deelnemen aan de informatieve vragenronde van de vergadering.

      De afgevaardigden kunnen aan de toelichting en de informatieve vragenronde deelnemen maar mogen de beraadslagingen en stemming niet bijwonen.

       

      Artikel 9:Externe genodigden en deskundigen

      De Omgevingsraad kan genodigden toelaten en de nodige instanties/personen/ betrokkenen uitnodigen voor een toelichting over een onderwerp. Zij/hij kunnen aan toelichtingen en de bespreking deelnemen maar mogen de stemming en beraadslaging niet bijwonen.

       

      Artikel 10: De oproeping

      De Omgevingsraad wordt bijeengeroepen door de voorzitter. 

      De oproeping tot een vergadering geschiedt ten minste vijf kalenderdagen voor de zitting en gebeurt in beginsel digitaal via de secretaris van de Omgevingsraad. De oproeping vermeldt de agenda, datum, uur en plaats van de zitting. Bij de oproeping wordt voor de leden en de plaatsvervangende leden van de commissie het ontwerp van verslag van de vorige vergadering gevoegd wanneer dit nog niet digitaal werd goedgekeurd.

      Van de oproepingsbrief wordt een afschrift gestuurd aan de vertegenwoordiger van elke politieke fractie in de gemeenteraad, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan de eventueel uitgenodigde deskundigen. De vertegenwoordigers van de politieke fracties en het college van burgemeester en schepenen krijgen dezelfde stukken als de leden en de plaatsvervangende leden van de Omgevingsraad.

      Van de Omgevingsraad-leden wordt verwacht dat zij niet enkel aanwezig zijn op de vergadering, maar ook actief deelnemen aan de vergaderingen, de beraadslagingen en het formuleren en motiveren van het uiteindelijke advies.

      Voor de leden en de plaatsvervangende leden is, vanaf de dag van het versturen van de oproepingen, per punt van de agenda, de volledige bundel digitaal ter inzage. De niet digitale bundel, bijvoorbeeld voor stukken die auteursrechtelijk beschermd zijn, is ter inzage tijdens de openingsuren van de administratieve diensten, op het ter beschikking gestelde secretariaat of bij de secretaris van de Omgevingsraad.

      De leden en de plaatsvervangende leden hebben recht op informatie van die stukken en documenten die verband houden met de bevoegdheid van de Omgevingsraad, voor zover dit niet door andere wetgeving wordt verhinderd.

       

      Artikel 11: De agenda

      De voorzitter stelt de agenda vast in samenspraak met de secretaris.

      Indien een lid een punt op de agenda wenst te plaatsen, dan dient dit te gebeuren vóór de oproeping tot de vergadering en dient het bedoeld agendapunt aangevuld te zijn met een behoorlijke motivering. Hij/zij richt zich hiervoor tot de voorzitter.

      Als een lid echter, na een oproeping te hebben ontvangen, toch nog bij hoogdringendheid een punt besproken wenst te zien in de aangekondigde vergadering, dan dient hij/zij dit op schriftelijk gemotiveerde basis kenbaar te maken aan de voorzitter, uiterlijk drie kalenderdagen voor de dag van de zitting.

      Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan slechts ter zitting worden besloten door tenminste twee derde van de zitting hebbende leden. De namen van die leden worden in de notulen vermeld.

       

      Artikel 12: De vergaderingen

      De vergadering bestaat uit twee delen: enerzijds een openbare zitting (informatief gedeelte) en een besloten zitting (beraadslaging en de adviesopbouw). Het informatieve gedeelte is openbaar, enkel de beraadslaging is in gesloten zitting. De vergaderingen van de Omgevingsraad kunnen openbaar gehouden worden indien bij de start van de beraadslaging daartoe beslist wordt met een twee derde meerderheid van stemgerechtigde commissieleden.

      De voorzitter kan na een vergadering de resultaten van het advies publiek maken. Adviezen worden steeds eerst aan het college van burgemeester en schepenen ter kennis gebracht voordat de adviezen publiek worden gemaakt.

      Alvorens aan de vergadering deel te nemen tekenen de leden van de Omgevingsraad de aanwezigheidslijst. De namen van die leden worden in de notulen vermeld.

      Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur, en van zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

      Indien een kwartier na het vastgestelde uur nog steeds niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De secretaris maakt hiervan melding op de aanwezigheidslijst.

      De agendapunten worden afgewerkt in de door de voorzitter aangegeven volgorde. De voorzitter behoudt zich het recht om de volgorde van de beraadslaging aan te passen.

      Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen.

      De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen.

      De leden en plaatsvervangende leden nemen slechts het woord nadat het hen door de voorzitter werd verleend.

      Niemand mag onderbroken worden terwijl hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

      Wanneer een lid afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugroepen of hem het woord ontnemen.

      Elk lid dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter aan het woord tracht te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

      Elk lid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt. Indien het betrokken lid een tweede maal de orde verstoort, heeft de voorzitter het recht het betrokken lid uit de vergadering te sluiten. Indien de vergadering rumoerig wordt zodat het normale verloop in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten. Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De commissieleden moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

      Van de uitsluiting van een lid, de schorsing of sluiting van de vergadering wordt melding gemaakt in de notulen.

      Nadat alle leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter oordeelt dat het onderwerp voldoende werd besproken, gaat hij over naar het volgende deel van het punt of naar het volgende agendapunt.

      De voorzitter kan de vergadering tijdelijk schorsen indien hij dit nodig acht.

       

      Artikel 13: De stemming

      Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorstel van beslissing waarover de vergadering zich moet uitspreken.

      De Omgevingsraad streeft bij haar advies steeds een consensus na. Indien geen consensus mogelijk is, is een gewone meerderheid vereist. Om de meerderheid te bepalen wordt er bij het tellen van de stemmen geen rekening gehouden met de onthoudingen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. De leden stemmen mondeling met “ja”, “neen” of “onthouding” uit te spreken.

      Indien de voorzitter stemming bij handopsteken verkiest vraagt de voorzitter achtereenvolgens welke commissieleden “neen” stemmen, “ja” stemmen of zich onthouden. Elk commissielid kan slechts éénmaal de hand opsteken om een stem uit te brengen.

      De volgorde van de stemming wordt bepaald door de voorzitter.

      De voorzitter van de vergadering stemt het laatst en bij staking van stemmen is zijn stem beslissend.

      De stemmen worden opgenomen door de secretaris.

      Er wordt overgegaan tot geheime stemming indien minstens de helft van de leden hiermee akkoord gaat. Stemmingen over personen, gebeuren steeds bij geheime stemming.

      Bij geheime stemming stemmen de commissieleden met “ja”, “neen” of “onthouding”. De stemmen worden opgenomen door de secretaris.

      De uitslag van de stemming wordt door de voorzitter afgekondigd.

       

      Artikel 14: De notulen en adviezen

      De notulen bevatten het relaas van wat in de commissie wordt gezegd. Zij geven een overzicht over de ganse vergadering weer inzonderheid de toelichting, bespreking, beraadslaging en stemming betreffende de punten van de agenda.

      In de notulen wordt melding gemaakt van wie aanwezig was van de leden en de plaatsvervangende leden, uitgenodigde deskundigen, de vertegenwoordigers uit elke politieke fractie in de gemeenteraad, de secretaris en de personen of ambtenaren die de secretaris bijstaat, tevens of al dan niet publiek werd vergaderd.

      De notulen vermelden de resultaten van de stemmingen en geven daarbij eveneens een weerslag van de minderheidsstandpunten.

      Het ontwerp notulen en advies worden binnen de 10 werkdagen na de vergadering digitaal overgemaakt aan de leden van de Omgevingsraad, tenzij de situatie vroeger vereist. Elk lid heeft het recht om over het ontwerp van de notulen bezwaren te formuleren tegen de redactie ervan, indien hij/zij zelf in de vergadering aanwezig was. Het lid dient zijn/haar bezwaar schriftelijk per elektronische post (mail) kenbaar te maken aan de secretaris van de Omgevingsraad en dit binnen de 14 werkdagen te rekenen vanaf de verzenddatum van het ontwerp van notulen.

      Wordt het bezwaar gegrond bevonden, dan dient de secretaris deze op te nemen in het ontwerp van notulen dat op de volgende Omgevingsraad ter goedkeuring wordt voorgelegd. Een bezwaar wordt als gegrond beschouwd wanneer het betrekking heeft op essentiële en fundamentele elementen van de bespreking die aan de beslissing voorafgaan, of betrekking heeft op de beslissing Afwezigheid van bezwaar wordt gezien als goedkeuring van de notulen.

      Indien geen voltallige goedkeuring wordt bekomen dan wordt deze als agendapunt op volgende vergadering voorgelegd ter stemming.

      Nadat de notulen goedkeuring verkregen, worden de notulen door de voorzitter en de secretaris ondertekend en zijn ze definitief.

      De notulen worden door het secretariaat bewaard.

      Een te verstrekken advies, hetwelk door de voorzitter en de secretaris dient te worden ondertekend, wordt aan de bevoegde instanties overgemaakt.

       

      Artikel 15: Werkgroepen

      Voor de voorbereiding van complexe dossiers kunnen één of meer werkgroepen worden opgericht. Daartoe dient de commissie te beslissen bij twee derde meerderheid.

      In zulke werkgroep worden de leden aangesteld via een commissiebeslissing. Alle leden hebben het recht deel te nemen aan een werkgroep. De oproeping, aanwezigheid, de besprekingen en eventuele beraadslagingen en stemmingen in werkgroepen gebeuren zoals in de commissie zelf.

      Van iedere werkgroepvergadering wordt een verslag opgemaakt door de secretaris, dat bij de agenda van de volgende vergadering wordt gevoegd.

       

      Hoofdstuk 5: Deontologie

       

      Artikel 16: Deontologie

      Alle leden van de Omgevingsraad ondertekenen een deontologische code die een leidraad tot het uitvoeren van hun mandaat bevat. Deze code bevat minstens de onder dit artikel opgenomen beginselen, gedragsregels en richtlijnen en is steeds in overeenstemming met  artikel 1.3.4 van de Vlaamse Code Ruimtelijke Ordening:

       

      Artikel 16.1. Algemeen belang

      § 1. De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening houden bij de uitoefening van hun mandaat steeds het algemeen belang voor ogen.

      Alle leden onderschrijven de opdrachtverklaring voor de ruimtelijke ordening, verwoord in artikel 1.1.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die luidt als volgt :

      Onze omgeving is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.

      § 2. De commissievoorzitter stelt zich steeds onafhankelijk en neutraal op.

      § 3. De leden die zetelen als deskundige vertegenwoordigen geen maatschappelijke belangengroep, geleding, vereniging of wat dan ook.

      § 4. De leden die zetelen als vertegenwoordiger van maatschappelijke belangengroepen, kunnen een standpunt aanbrengen en beargumenteren dat aangehouden wordt door de betrokken maatschappelijke belangengroep. De commissies ruimtelijke ordening zijn evenwel niet bedoeld als een forum dat enkel dient om het standpunt van een belangengroep of vereniging te vertolken. De betrokken leden streven er dan ook naar om het belang dat verdedigd wordt door een maatschappelijke belangengroep te overstijgen en mee te werken aan adviezen die gericht zijn op het algemeen belang en de geciteerde doelstelling van de ruimtelijke ordening.

       

      16.2. Verbod op belangenvermenging - Principes van integriteit

      § 1. De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening zijn gebonden door het verbod op belangenvermenging dat vastgesteld is in de artikelen 1.3.1, § 5, 1.3.2, § 5 en 1.3.3, § 5, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die telkens luiden als volgt :

      Het is voor een lid van de (...) commissie voor ruimtelijke ordening verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als gelastigde, of waarbij de echtgenoot, of bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben.

      Voor de toepassing van het eerste lid worden personen die wettelijk samenwonen, met echtgenoten gelijkgesteld.

      Het lid dat een dergelijk belang heeft bij een aangelegenheid, verontschuldigt zich voor de vergadering waarop die aangelegenheid wordt behandeld, of verlaat de vergaderruimte voor de behandeling van het betrokken agendapunt.

      § 2. Een lid hoeft zich niet te onthouden van de bespreking, beraadslaging en eventuele stemming van een aangelegenheid indien er slechts sprake is van een collectief belang dat het betrokken lid deelt met een reeks andere rechtsonderhorigen. Zo is er geen verboden belangenvermenging in hoofde van leden die inwoner zijn van een gemeente op het ogenblik dat het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan of gemeentelijk beleidsplan ruimte wordt besproken. Er is evenmin belangenvermenging in hoofde van een lid dat bijvoorbeeld woonachtig is binnen de perimeter van een ontwerpplan indien het behandelde plan geen specifieke voor- of nadelen oplevert voor het betrokken lid (bijvoorbeeld wat betreft patrimoniale belangen).

      Onverminderd de naleving van het verbod op belangenvermenging, vermijden de leden dat een schijn van partijdigheid of vooringenomenheid ontstaat met betrekking tot hun deelname aan de werkzaamheden van de commissie in concrete dossiers :


      1°Het lid dat door zijn professionele bezigheden (bijvoorbeeld als advocaat, architect, notaris,...) een vertrouwensband heeft met de aanvrager van een vergunning of een attest, onthoudt zich best bij de bespreking van en de beraadslaging en eventuele stemming over een advies met betrekking tot die vergunningsaanvraag of dat attest, ook al heeft het lid geen rechtstreeks, actueel of in geld waardeerbaar belang bij het concrete dossier. Het verdient de voorkeur dat het betrokken lid zich uit eigen beweging verontschuldigt of de vergaderruimte verlaat.

      2° Het is courant dat de commissie de ruimtelijk planner die verantwoordelijk is voor de opmaak van een plan van aanleg, ruimtelijk uitvoeringsplan, ruimtelijk structuurplan of ruimtelijk beleidsplan, uitnodigt voor toelichting en deelname aan de bespreking van een plan. De reglementering bepaalt dat personen die uitgenodigd worden voor toelichting en bespreking niet meer aanwezig kunnen zijn bij de beraadslaging over het advies en de eventuele stemming erover (behalve in geval van openbaarheid, maar ook dan kunnen ze in ieder geval niet meer deelnemen aan die beraadslaging en stemming). Indien een lid van de commissie als ruimtelijk planner verantwoordelijk is voor de opmaak van een plan van aanleg, ruimtelijk uitvoeringsplan, ruimtelijk structuurplan of ruimtelijk beleidsplan, dan kan hij wel toelichting verstrekken en een bijdrage leveren aan de bespreking, maar moet hij zich onthouden en de vergaderruimte verlaten bij de beraadslaging en eventuele stemming over een advies met betrekking tot dat plan. In sommige gevallen kan er sprake zijn van belangenvermenging, bijvoorbeeld als de ruimtelijk planner niet in overheidsdienst is en een financieel belang zou hebben bij de voortgang van een planningsdossier. Maar ook indien de ruimtelijk planner geen rechtstreeks, actueel of in geld waardeerbaar belang heeft bij het concrete dossier, is het beter dat hij de vergaderruimte verlaat na de toelichting en bespreking. Gevallen waarbij een vennoot of medewerker van een lid optreedt als ruimtelijk planner, kunnen op analoge manier benaderd worden.

      3° Het lid van wie een concurrent als architect of als ruimtelijk planner verantwoordelijk is voor de opmaak van een vergunningsaanvraag, een aanvraag tot een attest of een plan van aanleg, ruimtelijk uitvoeringsplan, ruimtelijk structuurplan of ruimtelijk beleidsplan, grijpt de bespreking, de beraadslaging en de stemming niet aan om ongefundeerde kritiek te uiten of het dossier te dwarsbomen. In sommige gevallen kan het aangewezen zijn geen standpunt in te nemen of geen stem ten gunste of ten ongunste uit te brengen.

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening aanvaarden geen geschenken, gunsten of geld die op enigerlei wijze te maken hebben met het lidmaatschap van de betrokken commissie.

       

      16.3. Objectiviteit

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening laten zich bij de uitoefening van hun mandaat niet leiden door eigen partijpolitieke voorkeuren of door motieven die te maken hebben met ras, herkomst, overtuiging of seksuele geaardheid van de betrokkenen in een dossier.

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening aanvaarden geen beïnvloeding of poging tot beïnvloeding in dossiers. Zonodig brengen zij de commissievoorzitter op de hoogte.

      Zij onthouden zich ervan om bij mandatarissen of bij burgers de indruk te wekken dat het advies te danken is aan hun individuele inbreng of houding in de commissie.

       

      16.4. Discretie en spreekrecht - Relatie met de media

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening delen de inhoud van besprekingen in besloten zitting en het verloop van de stemmingen in de commissie niet mee aan de media. Zij onthouden zich van (publieke) commentaren op de werkzaamheden van de commissie in concrete dossiers.

      Vragen om informatie of afschriften van verslagen en adviezen worden behandeld conform de regelgeving inzake de openbaarheid van bestuur.

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening hebben het recht om na de eindberaadslaging door de commissie, onder meer tegenover de media, een eigen standpunt in te nemen over dossiers of over de werking van de commissie, voor zover daarbij :


      1° duidelijk is dat het betrokken lid in eigen naam spreekt of voor rekening van de belangengroep waarvoor hij als vertegenwoordiger in de commissie zetelt;

      2° niet aangegeven wordt wie welke andere of gelijke standpunten ingenomen heeft tijdens commissievergaderingen;

      3° eventuele algemene kritiek op de werking van de commissie, onverminderd het gestelde in artikel 8, eerste lid, gereserveerd wordt gebracht;
      4° het recht op privacy van betrokkenen in dossiers of het vertrouwelijk karakter van gegevens niet in het gedrang wordt gebracht.

       

      16.5. Verantwoord omgaan met vertrouwelijke informatie en voorzieningen of kredieten ter beschikking gesteld door het commissiesecretariaat of het bestuur

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening nemen de nodige voorzorgen om te vermijden dat persoonlijke gegevens of gevoelige informatie in handen vallen van buitenstaanders.

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening maken geen oneigenlijk gebruik van voorzieningen of faciliteiten die door het commissiesecretariaat of het bestuur ter beschikking worden gesteld met het oog op het uitoefenen van hun mandaat, zoals bijvoorbeeld toegang tot beveiligde sites.

      In zoverre de commissie beschikt over werkingsmiddelen die bedoeld zijn om individueel gemaakte kosten van leden van de commissies voor ruimtelijke ordening te vergoeden, geven de leden alleen kosten aan die werkelijk zijn gemaakt in de uitoefening van hun mandaat. Zij geven geen kosten aan die reeds op een andere manier worden vergoed, bijvoorbeeld door hun werkgever of door de vereniging die hen voor de commissie heeft afgevaardigd.

       

      16.6. Motivatie en betrokkenheid - Goede werking van de commissie

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening spannen zich in om de vergaderingen van de commissie zoveel als mogelijk bij te wonen en een actieve inbreng te hebben.

      Effectieve leden brengen bij verhindering tijdig het secretariaat en het plaatsvervangend lid op de hoogte.

      Plaatsvervangende leden doen, voor wat betreft de vergaderingen waarvoor zij niet zetelen in de plaats van een effectief lid, het nodige om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden. Het secretariaat van de commissie draagt hiertoe bij

      De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening spannen zich in om kennis te vergaren over de ruimtelijke ordening en op de hoogte te blijven van evoluties in het vakgebied.

      De voorzitter zorgt ervoor dat alle standpunten en argumenten aan bod kunnen komen. De leden van de commissies voor ruimtelijke ordening geven de voorzitter daartoe de nodige ruimte.

      De leden spannen zich in om tegenstellingen te overbruggen en samen tot afgewogen adviezen van de commissie te komen. Zij vermijden zoveel als mogelijk polarisatie bij de besprekingen en beraadslagingen.

      De voorzitter bewaakt het onderscheid tussen enerzijds de toelichting en bespreking van een onderwerp of van de onderwerpen en anderzijds de beraadslaging en eventuele stemming over het advies.

      Hij houdt de hand aan de reglementering met betrekking tot de aanwezigheid van externen. Deze reglementering bepaalt dat externen (bijvoorbeeld deskundigen die een toelichting komen verstrekken, of bij een gemeentelijke commissie de vertegenwoordigers van de fracties) de beraadslaging en stemming niet (meer) kunnen bijwonen, behalve als de vergadering openbaar is. In dat laatste geval kunnen de externen nog wel aanwezig blijven, maar niet langer deelnemen.

       

      16.7. Handhaving van de deontologische code

      De voorzitter ziet toe op de goede naleving van deze deontologische code en vervult ter zake een voorbeeldfunctie.

       

      Art. 17: Varia

      Een exemplaar van onderhavig huishoudelijk reglement en de deontologische code wordt ter beschikking gehouden tijdens alle vergaderingen van de commissie en eventuele werkgroepen.

      Tevens wordt een exemplaar van onderhavig reglement en deontologische code digitaal bezorgd aan elk lid van de Omgevingsraad en aan de secretaris.

       

      Artikel 18: Opleiding en vorming

      De gemeente kan op aanvraag middelen voor de leden van de Omgevingsraad voorzien om hun kennis en vaardigheden te versterken. Deze opleidingen en vormingen moeten minstens 30 dagen op voorhand aangevraagd worden en goedgekeurd worden door het college van burgemeester en schepenen.

       

      HOOFDSTUK 6: Inwerkingtreding

       

      Artikel 19: Inwerkingtreding

      Dit reglement heft het voorgaande huishoudelijke reglement op en treedt in werking op 1 april 2025.

       

      Artikel 2

      Zich te engageren om voldoende organisatorische ondersteuning te voorzien en een werkingsbudget dat een goede werking van de adviesraad mogelijk maakt.

    • Goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de organisatie van het lokaal overleg kinderopvang.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

      Het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013, houdende het lokale beleid kinderopvang.

      Het Lokaal Overleg Kinderopvang brengt alle betrokken partijen samen rondom de opvang van jonge kinderen in een gemeente. Dit overleg omvat ouders, organisatoren kinderopvang, scholen, jeugdwerk, het lokaal bestuur en andere belanghebbenden, zoals bedrijven. Dit lokale netwerk geeft advies aan het gemeentebestuur over het beleid en de ontwikkeling van kinderopvangfaciliteiten.

      Adviesraden spelen een belangrijke rol in het gemeentelijk beleid door het verstrekken van advies over relevante onderwerpen. Bij de start van een nieuwe legislatuur is het noodzakelijk de organisatie van de adviesraden te herbekijken. In dit kader werd de werking van elke adviesraad ambtelijk-politiek geëvalueerd, wat aanleiding gaf tot een herziening van het huishoudelijk reglement.

      Het huishoudelijk reglement van de adviesraad werd in zijn geheel gereviseerd met als doel de finaliteit van de adviesraad te versterken, namelijk het geven van advies. Tijdens deze oefening werd het reglement geüniformiseerd om meer coherentie te brengen in de werking van de adviesraden.

       

      Artikel 1

      Het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad goed te keuren:

       

      HOOFDSTUK 1: OPRICHTING & JURIDISCHE GROND

      Artikel 1: Oprichting

      Het Lokaal Overleg Kinderopvang wordt erkend als adviesorgaan in uitvoering van het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013, houdende het lokale beleid kinderopvang.

      Artikel 2: Juridisch kader

      Het huishoudelijk reglement regelt de interne werking van het Lokaal Overleg Kinderopvang. Het is rechtsgeldig na bekrachtiging door de gemeenteraad.

      Artikel 3: Zetel en werkingsgebied

      §1. De zetel van de raad is gevestigd in het gemeentehuis, Baron Van Ertbornstraat 1, 2630 Aartselaar.

      §2. Het werkingsgebied omvat het volledige grondgebied van de gemeente Aartselaar.

       

      HOOFDSTUK 2: DOELSTELLINGEN

      Artikel 4: Algemene doelstellingen

      Het Lokaal Overleg Kinderopvang heeft tot doel:

      1. Het gemeentebestuur adviseren bij de opmaak van het lokaal beleidsplan kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan
      2. Het gemeentebestuur adviseren over de uitvoering van het lokaal beleidsplan kinderopvang en eventuele bijsturingen ervan
      3. Het gemeentebestuur adviseren met betrekking tot de uitbouw van opvangvoorzieningen binnen de gemeente

       

      Artikel 5: Adviesverlening

      De adviesraad kan op eigen initiatief adviezen formuleren aan het college van burgemeester en schepenen voor nieuwe initiatieven binnen zijn werkingsgebied. Deze adviezen omvatten:

      1. Een duidelijke omschrijving van het voorgestelde initiatief
      2. De doelstelling en beoogde impact
      3. Hoe dit past binnen het meerjarenplan
      4. Een realistische inschatting van de benodigde middelen
      5. Of en welke inzet de adviesraad zelf kan leveren

       

      Het college van burgemeester en schepenen heeft na ontvangst van het advies 30 kalenderdagen de tijd om schriftelijk te antwoorden op dit advies. Dit antwoord dient gemotiveerd te zijn, in het bijzonder wanneer wordt afgeweken van het advies.

      Elk advies verschijnt automatisch als agendapunt op de eerstvolgende vergadering van de adviesraad na ontvangst van het antwoord. De adviesraad kan hierover een inhoudelijk debat voeren en desgewenst een vervolgadvies formuleren.

      Het college van burgemeester en schepenen kan ook op eigen initiatief een adviesvraag voorleggen aan de adviesraad. Deze vraag dient:

      • Schriftelijk te worden bezorgd aan de secretaris en de voorzitter van de adviesraad
      • Een duidelijke vraagstelling te bevatten
      • Voldoende achtergrondinformatie te bevatten
      • Een redelijke antwoordtermijn te specificeren van minimaal 60 dagen vanaf het moment van verzending. Bij hoogdringendheid kan van deze termijn afgeweken worden.

       

      HOOFDSTUK 3: STRUCTUUR

      Artikel 6: Basisstructuur

      De structuur van het Lokaal Overleg Kinderopvang bestaat uit:

      1. Een Lokaal overleg kinderopvang
      2. (Eventuele) werkgroepen

       

      HOOFDSTUK 4: LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

      Artikel 7: Samenstelling

      Het Lokaal overleg kinderopvang bestaat uit:

      a)      Stemgerechtigde leden

      b)     Niet-stemgerechtigde leden

       

      Artikel 8: Stemgerechtigde leden

      Stemgerechtigde leden bestaan uit:

      1. Lokale actoren:
        • Één afgevaardigde van elke instelling, school, organisatie of dienst, gevestigd in de gemeente Aartselaar, die met haar werking of dienstverlening opvang aanbiedt voor kinderen tussen 0 en 12 jaar
        • Indien een actor meer dan één voorziening beheert, mag hij per voorziening één afgevaardigde aanduiden
        • Het gemeentebestuur wordt in de hoedanigheid van actor vertegenwoordigd via ambtenaren
      2. Gebruikers:
        • Geïnteresseerde (groot)ouders wiens (klein)kinderen gebruik maken van de diensten van de vermelde actoren
        • Deze kunnen al dan niet vertegenwoordigd zijn via een koepelorganisatie (bv. Oudervereniging of gezinsbondafdeling)
        • De gebruikers kunnen nooit meer dan de helft van het aantal stemgerechtigde leden uitmaken

      Maximum twee derde van de leden behoren tot hetzelfde geslacht zoals bepaald volgens het Decreet Lokaal Bestuur art. 304 §3.

      Politieke mandatarissen en personeelsleden verbonden aan lokaal bestuur Aartselaar kunnen geen deel uitmaken van de adviesraad, uitgezonderd de schepen voor Kinderopvang en de schepen bevoegd voor Welzijn die niet-stemgerechtigde leden zijn of het personeelslid dat een secretarisfunctie opneemt.

       

      Artikel 9: Niet-stemgerechtigde leden

      Niet-stemgerechtigde leden zijn:

      1. De schepen bevoegd voor Kinderopvang, die het gemeentebestuur als regisseur vertegenwoordigd
      2. De schepen bevoegd voor Welzijn, met adviserende stem
      3. De gemeentelijke ambtenaar belast met het secretariaat
      4. De consulent lokaal beleid kinderopvang van Kind & Gezin

       

      Artikel 10: Duur van het mandaat

      Het Lokaal Overleg Kinderopvang wordt uiterlijk binnen de zes maanden volgend op de nieuwe gemeenteraad herkozen.

       

      Artikel 11: Einde mandaat

      Aan het mandaat komt een einde:

      1. Door het ontslag van betrokkene zelf
      2. Door intrekking van het mandaat door de organisatie die hij/zij vertegenwoordigt
      3. Door drie opeenvolgende afwezigheden zonder gegronde reden
       

      Artikel 12: Verkiezing voorzitter

      Het Lokaal Overleg Kinderopvang verkiest uit zijn midden voor een termijn van de legislatuur een voorzitter. De voorzitter blijft in functie tot de hersamenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang bij aanvang van een nieuwe legislatuur.

      De voorzitter heeft geen binding met welke voorziening ook die in de gemeente een opvangfunctie vervult. Indien om deze reden niemand van de bestaande leden kan kandideren voor het voorzitterschap, kan door de leden een kandidaat-voorzitter worden voorgedragen van buiten de vergadering.

      De functie van voorzitter wordt verkozen bij gewone meerderheid der uitgebrachte stemmen, mits minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is.

      De voorzitter en secretaris zijn beiden belast met de voorbereidingen van de vergaderingen en het opvolgen van de genomen beslissingen.

       

      HOOFDSTUK 5: WERKING LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

      Artikel 13: Vergaderritme en uitnodigingen

      Het overleg komt ten minste tweemaal per jaar samen en vergadert openbaar.

      De vergadering wordt samengeroepen door de voorzitter of wanneer één derde van de leden erom verzoekt.

      De uitnodigingen voor de vergaderingen worden ten minste een week op voorhand aan de leden bezorgd en bevatten de agenda.

      Voorstellen om agendapunten op de dagorde te plaatsen moeten schriftelijk bij de secretaris ingediend worden en zullen op de eerstvolgende vergadering behandeld worden.

       

      Artikel 14: Verslaggeving

      De notulen van de vergaderingen worden opgesteld door de secretaris of zijn plaatsvervanger en op de volgende vergadering ter goedkeuring worden voorgelegd.

      Het ontwerpverslag wordt binnen 14 werkdagen na de vergadering:

      1. Via e-mail bezorgd aan alle leden
      2. Overgemaakt ter kennisname op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen

      Na goedkeuring wordt het definitieve verslag:

      1. Bezorgd aan alle leden
      2. Gepubliceerd op de gemeentelijke website
      3. Gearchiveerd door de secretaris in het digitaal archief van de gemeente

       

      Artikel 15: Besluitvorming

      De beslissingen worden bij voorkeur in consensus genomen. Indien er geen consensus kan bereikt worden, wordt er gestemd.

      Om geldig te kunnen stemmen, moet ten minste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Indien niet aan deze voorwaarde is voldaan, heeft de volgende vergadering, ongeacht het aantal stemgerechtigde leden, beslissingsrecht.

      Alle beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

      Een advies tot wijziging van het huishoudelijk reglement dient door twee derde van de aanwezige stemgerechtigde leden te worden goedgekeurd, waarna het ter beslissing wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

       

      Artikel 16: Werkgroepen

      Het lokaal overleg kan werkgroepen oprichten, met respect voor de doelstelling van de adviesraad. Elk lid van het lokaal overleg kan hieraan deelnemen.

       

      HOOFDSTUK 6: INWERKINGTREDING

      Artikel 17: Inwerkingtreding

      Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.

       

      Artikel 2

      Zich te engageren om voldoende organisatorische ondersteuning te voorzien en een werkingsbudget dat een goede werking van de adviesraad mogelijk maakt.

    • Goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad Ondernemersraad Aartselaar.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

       

      Adviesraden spelen een belangrijke rol in het gemeentelijk beleid door het verstrekken van advies over relevante onderwerpen. Bij de start van een nieuwe legislatuur is het noodzakelijk de organisatie van de adviesraden te herbekijken. In dit kader werd de werking van elke adviesraad ambtelijk-politiek geëvalueerd, wat aanleiding gaf tot een herziening van de huishoudelijke reglementen.

      De huishoudelijke reglementen van de adviesraden werden in hun geheel gereviseerd met als doel de finaliteit van de adviesraden te versterken, namelijk het geven van advies. Tijdens deze oefening werden de reglementen geüniformiseerd om meer coherentie te brengen in de werking van de adviesraden.

       

      Artikel 1

      Het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad goed te keuren:

       

      HOOFDSTUK 1: OPRICHTING & JURIDISCHE GROND

      Artikel 1: Oprichting

      In Aartselaar wordt een gemeentelijke Ondernemersraad opgericht (hierna Ondernemersraad).

       

      Artikel 2: Juridisch kader

      Het huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de Ondernemersraad. Het is rechtsgeldig na bekrachtiging door de gemeenteraad.

       

      Artikel 3: Zetel en werkingsgebied

      §1. De zetel van de raad is gevestigd in het gemeentehuis, Baron Van Ertbornstraat 1, 2630 Aartselaar.

      §2. Het werkingsgebied omvat het volledige grondgebied van de gemeente Aartselaar.

       

      HOOFDSTUK 2: DOELSTELLINGEN

      Artikel 4: Algemene doelstellingen

      De Ondernemersraad heeft tot doel het lokaal bestuur te adviseren inzake het ondernemersbeleid en in het bijzonder bij de voorbereiding, de opmaak, de uitvoering, evaluatie en bijsturing van het economisch beleid, zoals vastgelegd in de strategische meerjarenplanning van de gemeente.

       

      Om deze doelstelling te verwezenlijken zal hij:

      1° Een nauwe communicatie tot stand brengen tussen het gemeentebestuur enerzijds en handelaars, bedrijfsleiders, ondernemers en industriëlen anderzijds;

      2° Actief beleidsinformatie verzamelen en interpreteren en op vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief adviezen uitbrengen over alle aangelegenheden en beleidsdossiers die in verband staan met het lokale economisch beleid;

      3° Betrokken zijn bij de voorbereiding, de opmaak, de uitvoering & evaluatie van het economische luik van de gemeentelijke strategische meerjarenplanning;

      4° Een forum creëren waar verschillende meningen over alle aspecten van het economisch beleid aan bod kunnen komen en waar open discussie gestimuleerd wordt;

      5° De economische behoeften in de gemeente detecteren en waar mogelijk op deze behoeften afgestemde initiatieven nemen.

       

      Artikel 5: Adviesverlening

      De adviesraad kan tijdens elke vergadering waar het vereiste quorum aanwezig is, een advies formuleren aan het college van burgemeester en schepenen.

      De adviesraad kan op eigen initiatief adviezen formuleren aan het college van burgemeester en schepenen voor nieuwe initiatieven binnen zijn werkingsgebied. Deze adviezen omvatten:

      1. Een duidelijke omschrijving van het voorgestelde initiatief
      2. De doelstelling en beoogde impact
      3. Hoe dit past binnen het meerjarenplan
      4. Een realistische inschatting van de benodigde middelen
      5. Of en welke inzet de adviesraad zelf kan leveren

      Het college van burgemeester en schepenen heeft na ontvangst van het advies 30 kalenderdagen de tijd om schriftelijk te antwoorden op dit advies. Dit antwoord dient gemotiveerd te zijn, in het bijzonder wanneer wordt afgeweken van het advies.

      Elk advies verschijnt automatisch na ontvangst van het antwoord opnieuw als agendapunt op de eerstvolgende vergadering van de adviesraad. De adviesraad kan hierover een inhoudelijk debat voeren en desgewenst een vervolgadvies formuleren.

      Het college van burgemeester en schepenen kan ook op eigen initiatief een adviesvraag voorleggen aan de adviesraad. Deze vraag dient:

      -        Schriftelijk te worden bezorgd aan de secretaris en de voorzitter van de adviesraad

      -        Een duidelijke vraagstelling te bevatten

      -        Voldoende achtergrondinformatie te bevatten

      -        Een redelijke antwoordtermijn te specificeren van minimaal 60 dagen vanaf het moment van verzending. Bij hoogdringendheid kan van deze termijn afgeweken worden.

       

      HOOFDSTUK 3: STRUCTUUR

      Artikel 6: Basisstructuur

      De Ondernemersraad bestaat uit:

      1. Algemene Vergadering
      2. Werkgroepen die ad hoc kunnen samengesteld worden door de Ondernemersraad

       

      HOOFDSTUK 4: ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 7: Samenstelling

      De Algemene Vergadering bestaat uit:

      a)      Stemgerechtigde leden

      b)     Niet-stemgerechtigde leden

       

      Artikel 8: Stemgerechtigde leden

      De Ondernemersraad bestaat uit maximum 10 vertegenwoordigers van lokale ondernemers.

      Per ondernemersorganisatie (UNIZO, ATA, VOKA, HIWA) worden maximum 2 ondernemers afgevaardigd.

      Overeenkomstig artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur, mogen maximum twee derde van de leden van hetzelfde geslacht zijn.

      Politieke mandatarissen en personeelsleden verbonden aan lokaal bestuur Aartselaar kunnen geen deel uitmaken van de adviesraad, uitgezonderd de schepen bevoegd voor lokale economie die niet-stemgerechtigd lid is of het personeelslid dat een secretarisfunctie opneemt.

       

       

      Artikel 9: Niet-stemgerechtigde leden

      Niet-stemgerechtigde leden zijn:

      a)      De schepen bevoegd voor lokale economie

      b)     De ambtenaar voor lokale economie die het secretariaat waarneemt

      c)      Door de Algemene Vergadering uitgenodigde deskundigen

       

      Artikel 10: Duur van het mandaat

      De voorzitter van de Ondernemersraad wordt verkozen voor een periode van zes jaar.

      Tijdens de laatste vergadering voor het einde van dit tweede jaar wordt de positie terug vacant gesteld en kunnen de participanten overleggen tot verlenging van het voorzitterschap of aanduiding van een nieuwe voorzitter.

       

      Artikel 11: Verkiezing voorzitter

      De stemgerechtigde leden van de Algemene Vergadering kiezen bij geheime stemming uit de voorgedragen kandidaten een voorzitter.

       

      De voorzitter heeft volgende taken:

      a)      De vergaderingen bijeenroepen en leiden

      b)     De Ondernemersraad vertegenwoordigen

      c)      Als aanspreekpunt fungeren richting het gemeentebestuur en de lokale ondernemers

       

      Artikel 12: Engagementsverklaring

      Alle stemgerechtigde leden van de Ondernemersraad moeten een engagementsverklaring voor de werking ondertekenen, waarin volgende elementen vastgelegd worden:

      1°) Plichten van het stemgerechtigd lid:

      • Onderschrijven van de doelstellingen van de Ondernemersraad en er zich toe verbinden om actief mee te werken aan de realisatie ervan
      • Het bijwonen van de vergaderingen van de Ondernemersraad. Indien dit onmogelijk is door overmacht of een andere belangrijke reden, is het lid gebonden zich uitdrukkelijk te verontschuldigen
      • Zich informeren over het lokaal economisch beleid door lectuur, door bijscholing en vorming, door contacten met organisaties en andere betrokkenen bij het beleid
      • Afgevaardigden van een vereniging, organisatie of instelling dienen hun achterban grondig te informeren over de werkzaamheden van de Ondernemersraad en ook geregeld overleg te plegen in functie van het opsporen bij de eigen organisatie van behoeften, ideeën en verwachtingen inzake het beleid richting ondernemers

      2°) Rechten van het stemgerechtigde lid:

      • Spreekrecht op alle vergaderingen van de Ondernemersraad
      • Stemrecht in de Algemene Vergadering
      • Inzagerecht in alle documenten en dossiers die het gemeentebestuur ter beschikking stelt van de Ondernemersraad, op te vragen bij de secretaris

       

      HOOFDSTUK 5: WERKING ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 13: Vergaderritme en uitnodigingen

      De Ondernemersraad vergadert minstens tweemaal per jaar. Ze vergadert eveneens op verzoek van het gemeentebestuur of van de participanten telkens wanneer zich een dringend probleem voordoet met betrekking tot de lokale economie. De vergadering is openbaar.

      De leden ontvangen minstens 10 dagen voor de vergadering per e-mail een uitnodiging met voorstel tot agenda.

      Wanneer een afgesproken datum, wegens omstandigheden, niet kan worden aangehouden, wordt in onderling overleg een andere datum bepaald.

       

      Artikel 14: Verslaggeving

      De secretaris staat in voor de verslaggeving van de vergaderingen.

      Het ontwerpverslag wordt binnen 14 werkdagen na de vergadering:

      1)     Via e-mail bezorgd aan alle leden

      2)     Overgemaakt ter kennisname op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen

       

      Het ontwerpverslag wordt als eerste inhoudelijk punt geagendeerd op de eerstvolgende bijeenkomst ter goedkeuring.

      Na goedkeuring wordt het definitieve verslag:

      a)      Bezorgd aan alle leden

      b)     Gepubliceerd op de gemeentelijke website

      c)      Gearchiveerd door de secretaris in het digitaal archief van de gemeente

       

      Artikel 15: Besluitvorming

      Om een geldige stemming te kunnen houden moeten ten minste 50% van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.

      De Ondernemersraad zal bij opmaak van adviezen streven naar consensus.

      De stemming is geheim wanneer 1 lid hierom verzoekt.

      De Ondernemersraad ondersteunt het idee adviezen te formuleren op een deskundige en onderbouwde manier. Hiervoor kunnen de participanten technische expertise inzetten om studies te maken m.b.t. de materie om onderbouwde en uitgewerkte oplossingen aan te bieden.

       

      HOOFDSTUK 6: INWERKINGTREDING

      Artikel 16: Inwerkingtreding

      Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.

       


      Artikel 2

      Zich te engageren om voldoende organisatorische ondersteuning te voorzien en een werkingsbudget dat een goede werking van de adviesraad mogelijk maakt.

    • Goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad Cultuurraad.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

       

      Adviesraden spelen een belangrijke rol in het gemeentelijk beleid door het verstrekken van advies over relevante onderwerpen. Bij de start van een nieuwe legislatuur is het noodzakelijk de organisatie van de adviesraden te herbekijken. In dit kader werd de werking van elke adviesraad ambtelijk-politiek geëvalueerd, wat aanleiding gaf tot een herziening van het huishoudelijk reglement.

       

      Het huishoudelijk reglement van de adviesraad werd in zijn geheel gereviseerd met als doel de finaliteit van de adviesraad te versterken, namelijk het geven van advies. Tijdens deze oefening werd het reglement geüniformiseerd om meer coherentie te brengen in de werking van de adviesraden.

      Artikel 1

      Het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad goed te keuren:

       

      HOOFDSTUK 1: OPRICHTING & JURIDISCHE GROND

      Artikel 1: Oprichting

      In Aartselaar wordt een gemeentelijke Cultuurraad opgericht in uitvoering van het decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012 (hierna Cultuurraad).

      Bij de samenstelling van de gemeentelijke Cultuurraad en al haar organen wordt rekening gehouden met de bepalingen van het Cultuurpact.

      Artikel 2: Juridisch kader

      Het huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de Cultuurraad. Het is rechtsgeldig na bekrachtiging door de gemeenteraad.

      Artikel 3: Zetel en werkingsgebied

      §1 De zetel van de raad is gevestigd in het gemeentehuis, Baron Van Ertbornstraat 1, 2630 Aartselaar.

      §2. Het werkingsgebied omvat het volledige grondgebied van de gemeente Aartselaar.

       

      HOOFDSTUK 2: DOELSTELLINGEN

      Artikel 4: Algemene doelstellingen

      De Cultuurraad heeft als doel het lokaal bestuur te adviseren inzake culturele materies, en in het bijzonder bij de voorbereiding, de opmaak, de uitvoering, evaluatie en bijsturing van het cultuurbeleid, zoals vastgelegd in de strategische meerjarenplanning van de gemeente.

      Om deze doelstelling te verwezenlijken zal hij:

      1° Actief beleidsinformatie verzamelen en interpreteren en op vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief adviezen uitbrengen over alle aangelegenheden en beleidsdossiers die in verband staan met het lokale cultuurbeleid zowel op inhoudelijk als financieel vlak;

      De volgende culturele materies worden bedoeld: a) taal en letteren b) wetenschapsbeleid c) kunstenbeleid d) cultuurbewaring en cultuurspreiding e) lokale media f) vormings- en educatiebeleid g) vrijetijdsbesteding en toerisme;

      2° Betrokken zijn bij de voorbereiding, de opmaak, de uitvoering & evaluatie van het culturele luik van de gemeentelijke strategische meerjarenplanning;

      3° Een forum creëren waar verschillende meningen over alle aspecten van het cultuurbeleid aan bod kunnen komen en waar open discussie gestimuleerd wordt. Hiervoor staat de Cultuurraad voortdurend in contact met alle lokale culturele actoren en brengt ze overleg en samenwerking tot stand;

      4° De culturele behoeften in de gemeente detecteren en waar mogelijk op deze behoeften afgestemde initiatieven nemen, indien deze niet door andere lokale culturele actoren worden opgenomen.

       

      Artikel 5: Adviesverlening

      De adviesraad kan tijdens elke vergadering van de Algemene Vergadering, Dagelijks Bestuur of één van de commissies en werkgroepen waar het vereiste quorum aanwezig is, een advies formuleren aan het college van burgemeester en schepenen.

      De adviesraad kan op eigen initiatief adviezen formuleren aan het college van burgemeester en schepenen voor nieuwe initiatieven binnen zijn werkingsgebied. Deze adviezen omvatten:

      1. Een duidelijke omschrijving van het voorgestelde initiatief
      2. De doelstelling en beoogde impact
      3. Hoe dit past binnen het gemeentelijke meerjarenplan
      4. Een realistische inschatting van de benodigde middelen
      5. Of en welke inzet de adviesraad zelf kan leveren

      Het college van burgemeester en schepenen heeft na ontvangst van het advies 30 kalenderdagen de tijd om schriftelijk te antwoorden op dit advies. Dit antwoord dient gemotiveerd te zijn, in het bijzonder wanneer wordt afgeweken van het advies.

      Elk advies verschijnt automatisch na ontvangst van het antwoord opnieuw als agendapunt op de eerstvolgende vergadering van de adviesraad. De adviesraad kan hierover een inhoudelijk debat voeren en desgewenst een vervolgadvies formuleren.

      Het college van burgemeester en schepenen kan ook op eigen initiatief een adviesvraag voorleggen aan de adviesraad. Deze vraag dient:

      -        Schriftelijk te worden bezorgd aan de secretaris en de voorzitter van de adviesraad

      -        Een duidelijke vraagstelling te bevatten

      -        Voldoende achtergrondinformatie te bevatten

      -        Een redelijke antwoordtermijn te specificeren van minimaal 60 dagen vanaf het moment van verzending. Bij hoogdringendheid kan van deze termijn afgeweken worden.

      Adviezen gegeven door het Dagelijks Bestuur van de Cultuurraad of één van de commissies en werkgroepen worden steeds ter bekrachtiging voorgelegd op de eerstvolgende samenkomst van de Algemene Vergadering van de adviesraad.

       

      HOOFDSTUK 3: STRUCTUUR

      Artikel 6: Basisstructuur

      De Cultuurraad bestaat uit:

      1. Algemene Vergadering;
      2. Dagelijks Bestuur;
      3. Secties, studiecommissies en werkgroepen.

       

      HOOFDSTUK 4: ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 7: Samenstelling

      De Algemene Vergadering bestaat uit:

      a)     Stemgerechtigde leden

      b)     Niet-stemgerechtigde leden

       

      Artikel 8: Stemgerechtigde leden

      Stemgerechtigde leden zijn:

      a) 1 afgevaardigde van elke private- en publieke organisatie, vereniging of instelling die werkt met vrijwilligers en die een actieve culturele werking in de gemeente of in een deel van de gemeente kan aantonen. Op de samenkomsten van de Cultuurraad kan de effectieve afgevaardigde zich laten vervangen door een plaatsvervanger.

      b) 1 afgevaardigde van elke private- en publieke organisatie, vereniging of instelling die werkt met professionele beroepskrachten en die een actieve culturele werking in de gemeente of in een deel van de gemeente kan aantonen. Op de samenkomsten van de Cultuurraad kan de effectieve afgevaardigde zich laten vervangen door een plaatsvervanger.

      c) Deskundigen, inwoners van de gemeente, die vanuit hun werkervaring en/of engagement in de kunst- en culturele sector een bepaalde deskundigheid bezitten inzake culturele materies. Deskundigen maken persoonlijk deel uit van Cultuurraad. Zij kunnen zich niet laten vervangen.

      Het aantal leden, bedoeld in par. c. van dit artikel kan niet meer bedragen dan de som van de leden uit par. a) en b).

      Overeenkomstig artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur, mogen maximum 2/3 van de leden van de Algemene Vergadering van hetzelfde geslacht zijn.

       

      Wijkraden, politieke partijen of personeelsleden verbonden aan lokaal bestuur Aartselaar kunnen geen deel uitmaken van de stemgerechtigde leden van de Cultuurraad.

       

      Artikel 9: Niet-stemgerechtigde leden

      Niet-stemgerechtigde leden:

      a)      de gemeentelijke ambtenaar door het college van burgemeester en schepenen belast met het waarnemen van het secretariaat;

      b)     de schepen voor cultuur, de gemeentelijke cultuurbeleidscoördinator en een vertegenwoordiger van de gemeentelijke culturele instellingen (de Cultuurdienst, de Bibliotheek, de Academie,…);

      c)      de door de Algemene Vergadering van de Cultuurraad omwille van hun deskundigheid uitgenodigde leden.

      Deze leden kunnen alleen een raadgevende stem uitbrengen.

       

      Artikel 10: Samenstelling bij start legislatuur

      Samenstellingsprocedure bij de installatie van de Cultuurraad bij het begin van elke legislatuur:

      a)      Binnen de 6 maanden na het begin van de nieuwe legislatuur worden alle culturele verenigingen, private en publieke organisaties en instellingen die werken met vrijwilligers en/of professionele beroepskrachten en die in aanmerking komen voor het lidmaatschap van de Algemene Vergadering van de Cultuurraad, cfr Artikel 3 a) & b), door het Gemeentebestuur aangeschreven met de vraag om lid te worden van de gemeentelijke Cultuurraad en hiervoor hun afgevaardigde (en hun eventuele plaatsvervangers) aan te duiden.

       

      Deze afgevaardigden (en hun eventuele plaatsvervangers) moeten:

      • minimum 18 jaar oud zijn;
      • actief betrokken zijn bij de werking van de vereniging, organisatie of instelling waarvoor ze worden aangeduid;
      • geen lid zijn van de gemeenteraad, OCMW-raad of BCSD
      • niet meer dan 1 organisatie vertegenwoordigen.

      b)     Op hetzelfde moment lanceert het gemeentebestuur via de diverse gemeentelijke communicatiekanalen een oproep zodat inwoners met een culturele interesse en achtergrond zich kandidaat kunnen stellen om als cultuurdeskundige lid te worden van de Cultuurraad.

       

      Kandidaten deskundigen moeten:

      • minimum 18 jaar oud zijn;
      • woonachtig zijn in de gemeente;
      • zijn/haar deskundigheid motiveren vanuit zijn/haar werkervaring en/of engagement in de culturele sector;
      • geen lid zijn van de gemeenteraad, OCMW-raad of BCSD
      • geen vereniging, organisatie of instelling vertegenwoordigen.

      Bij de installatievergadering van de Cultuurraad (= eerste vergadering vernieuwde Cultuurraad bij het begin van de legislatuur) overleggen de leden uit cat a) van dit artikel over de deskundigheid van de 'kandidaat deskundigen' uit cat b) van dit artikel en spreken zich, via een geheime stemming met gewone meerderheid, uit over hun toetreding als stemgerechtigd lid van de Cultuurraad.

       

      Artikel 11: Toetreding nieuwe leden na de installatievergadering

      Deskundigen, verenigingen, organisaties, instellingen of diensten die voldoen aan de vereisten omschreven in artikel 3 en die lid van de Cultuurraad wensen te worden, dienen een gemotiveerde schriftelijke aanvraag te richten aan het gemeentebestuur tav de Cultuurdienst. Het Dagelijks Bestuur van de Cultuurraad onderzoekt de aanvraag (zij kan hiervoor steeds bijkomende informatie opvragen) en legt deze aanvraag ter advisering voor aan de Algemene Vergadering van de Cultuurraad.

      Na deze bekrachtiging maken individuele personen, als deskundigen persoonlijk deel uit van de Cultuurraad. Verenigingen of organisaties duiden een afgevaardigde aan die voldoet aan de criteria bepaalt in artikel 8 a)+b).

       

      Artikel 12: Engagementsverklaring

      Alle stemgerechtigde leden van de gemeentelijke Cultuurraad moeten een engagementsverklaring voor de werking van de cultuurraad te ondertekenen, waarin volgende elementen vastgelegd worden:

      1°) Plichten van het stemgerechtigd lid:

      • onderschrijven van de doelstellingen van de gemeentelijke Cultuurraad en er zich toe verbinden om actief mee te werken aan de realisatie ervan;
      • bewijzen dat men actief wenst mee te werken aan de gemeentelijke Cultuurraad door ofwel een bestuursfunctie op te nemen ofwel te participeren in een werkgroep ofwel actief mee te werken aan projecten vanuit de Cultuurraad;
      • afgevaardigden van een vereniging, organisatie of instelling dienen hun achterban grondig te informeren over de werkzaamheden van de gemeentelijke Cultuurraad en ook geregeld overleg te plegen in functie van het opsporen bij de eigen organisatie van behoeften, ideeën en verwachtingen inzake cultuurbeleid.

       

      2°) Rechten van het stemgerechtigde lid:

      ü  stemrecht in de Algemene Vergadering;

      ü  inzagerecht in alle documenten en dossiers die het gemeentebestuur ter beschikking stelt van de gemeentelijke Cultuurraad.

       

      Artikel 13: Verkiezing voorzitter

      De stemgerechtigde leden van de Algemene Vergadering kiezen bij geheime stemming uit de voorgedragen kandidaten een voorzitter.

       

      Artikel 14: Einde mandaat

      Aan het mandaat van een lid komt een einde:

      • Door het intrekken van zijn opdracht door de organisatie, vereniging of instelling welke hij/zij vertegenwoordigt. Deze intrekking moet schriftelijk en gemotiveerd aan secretariaat van de Cultuurraad worden toegezonden;
      • Indien het afgevaardigde lid van een organisatie, vereniging of instelling niet meer voldoet aan de criteria vermeld in 'Artikel 8 a+b)';
      • Indien een deskundige niet meer voldoet aan de criteria vermeld in 'Artikel 8 c)';
      • Door drie opeenvolgende afwezigheden zonder verontschuldiging. Het bestuur van de Cultuurraad zal de afwezigheden vaststellen en het ontslag mededelen aan de organisatie en de Algemene Vergadering;
      • Ten laatste binnen de 6 maanden volgend op de installatie van een nieuwe gemeenteraad.

      Als wordt vastgesteld dat aan het mandaat van een afgevaardigd lid uit categorie a of b van  'Artikel 8’; een einde is gekomen, dient binnen de drie maanden in zijn vervanging te worden voorzien. Als dit niet gebeurt, vervalt het lidmaatschap van de betrokken vereniging, organisatie of instelling en kan het alleen terug worden verkregen na het indienen van een nieuwe aanvraag.

       

      HOOFDSTUK 5: WERKING ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 15: Bevoegdheden Algemene Vergadering

      De Algemene Vergadering:

      • staat in voor de verkiezing van de voorzitter;
      • staat in voor de aanstelling van de leden van het Dagelijks Bestuur en de aanvaarding van het ontslag van een bestuurslid;
      • ziet toe en staat mee in voor de uitvoering van de doelstellingen van de Cultuurraad vermeld in artikel 1;
      • spreekt zich uit over alle belangrijke aangelegenheden die de goede werking van de Cultuurraad mogelijk maken.
      • kan adviezen formuleren aan het gemeentebestuur. Alle voorstellen van advies ontworpen door het Dagelijks Bestuur of één van de commissies en werkgroepen worden ter akteneming voorgelegd aan de Algemene Vergadering, waar er een inhoudelijk debat over kan gevoerd worden en desgewenst een vervolgadvies geformuleerd;
      • kiest - met inachtname van de cultuurpactwet, de decreten en besluiten die het voorzien - uit de kandidaten, de afgevaardigden uit het culturele veld voor de vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering van ProCC vzw – Aartselaar.

       

      Artikel 16: Vergaderritme, uitnodigingen – agenda

      De Algemene Vergadering komt ten minste tweemaal per jaar samen en is openbaar.

      Het Dagelijks Bestuur bepaalt de datum van de volgende Algemene Vergadering en legt de agenda vast.

      Nieuwe punten kunnen aan de agenda toegevoegd worden op aanvraag van een stemgerechtigd lid; deze aanvragen dienen ten minste 30 dagen voor de Algemene Vergadering toe te komen bij de voorzitter en de secretaris.

      Het Dagelijks Bestuur oordeelt over de ontvankelijkheid van het agendapunt op basis van:

      • Bevoegdheid (cfr. omschreven doelstelling in artikel 1)
      • Volledigheid van het voorstel
      • Timing van indiening

      Bij niet-ontvankelijkheid wordt de indiener binnen 5 werkdagen geïnformeerd met motivering.

      Elke agenda bevat minimaal:

      • Goedkeuring vorig verslag
      • Opvolging actiepunten vorig verslag
      • Stand van zaken lopende adviesvragen
      • Nieuwe adviesvragen van CBS
      • Varia

      De uitnodiging met agenda wordt door de secretaris minimaal veertien dagen voor de vergadering via e-mail verzonden aan alle leden. De agenda, vergaderdatum en vergaderplaats van de Algemene Vergadering wordt tevens bekend gemaakt via de gemeentelijke communicatiekanalen.

       

      Artikel 17: Verslaggeving

      De secretaris staat in voor de verslaggeving van de vergaderingen.

      Het ontwerpverslag wordt binnen 14 werkdagen na de vergadering:

      1)     Via e-mail bezorgd aan alle leden.

      2)     Overgemaakt ter kennisname op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen

      Het ontwerpverslag wordt als eerste inhoudelijk punt geagendeerd op de eerstvolgende bijeenkomst ter goedkeuring.

      Het verslag bevat minimaal:

      • Datum en plaats van vergadering
      • Aanwezigen, verontschuldigden en afwezigen
      • Agenda
      • Beknopte weergave bespreking per agendapunt
      • Genomen beslissingen en uit te voeren acties
      • Stemresultaten indien van toepassing

       

      Na goedkeuring wordt het definitieve verslag:

      • Gepubliceerd op de gemeentelijke website
      • Gearchiveerd door de secretaris in het digitaal archief van de gemeente

       

      Artikel 18: Werkgroepen

      De Algemene Vergadering kan opgesplitst worden in secties. Er kunnen secties per werksoort, per territoriale geleding evenals studiecommissies en werkgroepen opgericht worden. Zij brengen verslag uit aan de Algemene Vergadering over hun werking en adviezen.

      De door de Algemene Vergadering opgerichte secties, studiecommissies en werkgroepen staan steeds onder de leiding van een bestuurslid. Zij kunnen deskundigen uitnodigen op hun bijeenkomsten.

      De secties hebben een voortdurende algemene opdracht. De studiecommissies bereiden bepaalde onderwerpen voor ter bespreking, ter uitvoering of ter goedkeuring. Alle voorstellen en ontworpen adviezen worden, naargelang van de gekregen opdrachten, ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Voor dringende aangelegenheden worden zij aan het Dagelijks Bestuur ter goedkeuring voorgelegd, mits bekrachtiging op de eerstvolgende vergadering. De werkgroepen kunnen worden belast met de praktische uitvoering van de beslissingen of het organiseren van activiteiten.

       

      Artikel 19: Quorum

      Om een geldige stemming te kunnen houden in de Algemene Vergadering moet tenminste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Indien niet aan deze voorwaarde is voldaan, heeft de volgende vergadering, ongeacht het aantal stemgerechtigde leden, beslissingsrecht.

       

      Artikel 20: Besluitvorming

      Alle beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden.

      Een advies tot wijziging van het huishoudelijk reglement dient door twee derde van de aanwezige stemgerechtigde leden te worden goedgekeurd, waarna het ter beslissing wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

       

      HOOFDSTUK 6: DAGELIJKS BESTUUR

      Artikel 21: Bevoegdheden

      Het Dagelijks Bestuur:

      • is bevoegd om het dagelijks beheer van de Cultuurraad te voeren;
      • neemt kennis van de binnengekomen briefwisseling en zorgt ervoor dat daaraan het nodige gevolg wordt gegeven;
      • voert de beslissingen van de Algemene Vergadering uit;
      • bepaalt de houding van de Cultuurraad ten overstaan van dringende en actuele problemen;
      • kan adviezen formuleren aan het gemeentebestuur. Alle voorstellen van advies ontworpen door het Dagelijks Bestuur of één van de commissies en werkgroepen worden ter akteneming voorgelegd aan de Algemene Vergadering, waar er een inhoudelijk debat over kan gevoerd worden en desgewenst een vervolgadvies geformuleerd;
      • bereidt de samenkomsten van de Algemene Vergadering voor (agenda, datum,..);

       

      Artikel 22: Samenstelling

      Het Dagelijks Bestuur wordt bij geheime stemming verkozen door de Algemene Vergadering uit de voorgedragen kandidaten uit zijn stemgerechtigde leden. Het Dagelijks Bestuur bestaat uit maximum twaalf leden.

      Maximum 2/3 van de leden van het Dagelijks Bestuur mogen van hetzelfde geslacht zijn.

      In het Dagelijks Bestuur zetelt minimum 1 vertegenwoordiger uit categorie a), b) & c) van stemgerechtigde leden vermeld in 'Artikel 8'.

      De duur van de bestuursmandaten bedraagt 6 jaar, behoudens hernieuwing of in geval van verlies van het lidmaatschap van de cultuurraad. De bestuursmandaten die worden toegekend na de goedkeuring van dit reglement lopen tot, na de volgende gemeenteraadsverkiezingen, de nieuwe gemeenteraad de Cultuurraad heeft erkend of een nieuwe heeft opgericht.

      Een gemeentelijke ambtenaar is waarnemend lid van het Dagelijks Bestuur en neemt het secretariaat waar. Tevens is de schepen van cultuur waarnemend lid van het Dagelijks Bestuur.

      Externe deskundigen kunnen gehoord worden in het kader van de adviesverlening over een specifiek thema.

       

      Artikel 23: Functies

      De voorzitter zit de vergaderingen voor.

      De voorzitter ondertekent de officiële documenten en adviezen die uitgaan van het bestuur.

      De secretaris zorgt voor:

      • het opstellen van de notulen van de Algemene Vergadering en van het Dagelijks Bestuur;
      • het bijhouden van het archief;
      • de verzending van de oproepingsberichten en de normale briefwisseling.

       

      Artikel 24: Vergaderritme – uitnodigingen – agenda

      Het Dagelijks Bestuur vergadert minstens tweemaal per jaar.

      De samenkomsten van het bestuur zijn niet openbaar.

      Elke agenda bevat minimaal:

      • Goedkeuring vorig verslag
      • Opvolging actiepunten vorig verslag
      • Stand van zaken lopende adviesvragen
      • Nieuwe adviesvragen van CBS
      • Varia

      De uitnodiging met agenda wordt door de secretaris minimaal veertien dagen voor de vergadering via e-mail verzonden aan alle leden.

       

      Artikel 25: Verslaggeving

      De secretaris staat in voor de verslaggeving van de vergaderingen.

      Het ontwerpverslag wordt binnen 14 werkdagen na de vergadering

      • Via e-mail bezorgd aan alle leden;
      • Overgemaakt ter kennisname op het eerstvolgende college van burgemeester en schepenen.

      Het ontwerpverslag wordt als eerste inhoudelijk punt geagendeerd op de eerstvolgende bijeenkomst ter goedkeuring.

      Het verslag bevat minimaal:

      • Datum en plaats van vergadering
      • Aanwezigen, verontschuldigden en afwezigen
      • Agenda
      • Beknopte weergave bespreking per agendapunt
      • Genomen beslissingen en uit te voeren acties
      • Stemresultaten indien van toepassing

       

      Na goedkeuring wordt het definitieve verslag:

      • Gepubliceerd op de gemeentelijke website
      • Gearchiveerd door de secretaris in het digitaal archief van de gemeente

       

      Artikel 26: Besluitvorming

      Het Dagelijks Bestuur beslist bij meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden.

       

      HOOFDSTUK 6: INWERKINGTREDING

      Artikel 27: Inwerkingtreding

      Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.

       

      Artikel 2

      Zich te engageren om voldoende organisatorische ondersteuning te voorzien en een werkingsbudget dat een goede werking van de adviesraad mogelijk maakt.

    • Goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de kindergemeenteraad.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

       

      Adviesraden spelen een belangrijke rol in het gemeentelijk beleid door het verstrekken van advies over relevante onderwerpen. Bij de start van een nieuwe legislatuur is het noodzakelijk de organisatie van de adviesraden te herbekijken. In dit kader werd de werking van elke adviesraad ambtelijk-politiek geëvalueerd.

      Het lokaal bestuur wenst via de kindergemeenteraad kinderen bij de uitbouw van een kindvriendelijk beleid te betrekken.

      Het huishoudelijk reglement van de adviesraad werd in zijn geheel gereviseerd met als doel de finaliteit van de adviesraad te versterken, namelijk het geven van advies. Tijdens deze oefening werd het reglement geüniformiseerd om meer coherentie te brengen in de werking van de adviesraden.

      Artikel 1

      Het huishoudelijk reglement voor de organisatie van de adviesraad goed te keuren:

       

      HOOFDSTUK 1: OPRICHTING & JURIDISCHE GROND

      Artikel 1: Oprichting

      Het gemeentebestuur richt een permanente kindergemeenteraad op en bouwt deze uit.

       

      Artikel 2: Juridisch kader

      Het huishoudelijk reglement regelt de interne werking van de kindergemeenteraad. Het is rechtsgeldig na bekrachtiging door de gemeenteraad.

       

      Artikel 3: Zetel en werkingsgebied

      De kindergemeenteraad heeft zijn zetel op het gemeentehuis, Baron van Ertbornstraat 1, 2630 Aartselaar.

      Het werkingsgebied omvat het volledige grondgebied van de gemeente Aartselaar.

       

      HOOFDSTUK 2: DOELSTELLINGEN

      Artikel 4: Algemene doelstellingen

      De kindergemeenteraad heeft tot doel:

      1° Te streven naar een kindvriendelijk beleid dat vertrekt vanuit de visie dat kinderen volwaardige medeburgers zijn van onze samenleving

      2° Kinderen en jongeren van de gemeente te betrekken bij het beleid door hen de kans te geven om hun ideeën, wensen en opmerkingen kenbaar te maken

      3° Kinderen en jongeren van de gemeente al spelenderwijs vaardigheden bij te brengen zoals samen overleggen, spreken in het openbaar, argumenteren en luisteren naar elkaar

      4° Kinderen en jongeren van de gemeente vertrouwd te maken met het functioneren van de democratie

      5° De leefwereld van kinderen en jongeren van de gemeente te verruimen

      6° Kinderen en jongeren van de gemeente de kans te geven om door te groeien naar de gemeentelijke jeugdraad

      7° Alle kinderen en jongeren van de gemeente te betrekken bij haar werking en haar initiatieven

      8° Een band te scheppen tussen het gemeentebestuur van Aartselaar en de kinderen van de lagere school.

       

      HOOFDSTUK 3: STRUCTUUR

      Artikel 5: Basisstructuur

      De kindergemeenteraad bestaat uit:

      1. Algemene Vergadering (de kindergemeenteraad)
      2. De kinderburgemeester en eerste kinderschepen

       

      HOOFDSTUK 4: ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 6: Samenstelling

      De kindergemeenteraad is samengesteld uit:

      a)     Stemgerechtigde leden

      b)     Niet-stemgerechtigde leden

       

      Artikel 7: Stemgerechtigde leden

      Stemgerechtigde leden zijn kinderen en jongeren woonachtig in de gemeente Aartselaar die in de twee Aartselaarse basisscholen (Cade en de Blokkendoos) verkozen zijn als vertegenwoordiger van het 5de of 6de leerjaar (1 leerling per klas).

      Al deze leerlingen zetelen ook in de leerlingenraad van hun school.

      Kinderen van het 5de leerjaar die in de kindergemeenteraad zetelden blijven automatisch het daaropvolgende jaar (gedurende het 6de leerjaar) kindergemeenteraadslid.

       

      Artikel 8: Niet-stemgerechtigde leden

      Niet-stemgerechtigde leden zijn:

      a)      Een volwassen secretaris, zijnde een medewerker van de gemeente aangeduid door het college van burgemeester en schepenen

      b)     De schepen van jeugd als voorzitter

      c)      De schepen van onderwijs met raadgevende stem

      d)     Uitgenodigde deskundigen met raadgevende stem

       

      Artikel 9: Duur van het mandaat

      Een mandaat duurt maximum twee jaar. Deze periode gaat in op de datum van installatie van een nieuw verkozen kindergemeenteraad.

       

      Artikel 10: Einde mandaat

      Aan het lidmaatschap komt een einde:

      a)      Door ontslag van de betrokkene

      b)     Als de leerlingenraad (Blokkendoos) of klassenraad (Cade) iemand anders wil afvaardigen

      c)      Bij verhuis naar een andere gemeente

      d)     Na 2 jaar: bij het verlaten van de lagere school

      Wanneer een kindergemeenteraadslid uittreedt omwille van ontslag zal een plaatsvervanger aangeduid worden door de leerlingenraad.

       

      Artikel 11: Verkiezing kinderburgemeester

      Uit alle kindergemeenteraadsleden wordt bij het begin van elke installatievergadering door middel van geheime stemming een kinderburgemeester en een 1ste kinderschepen verkozen. Het lid met de meeste stemmen wordt kinderburgemeester, het lid met het op één na meeste aantal stemmen wordt eerste kinderschepen.

       

      Artikel 12: Eedaflegging

      Om tot de kindergemeenteraad toe te treden, dient het kind de 'kindereed' af te leggen. Deze eed luidt als volgt:

      «Ik zweer getrouwheid aan de kinderbevolking van Aartselaar en zal als raadslid mijn uiterste best doen.»

       

      HOOFDSTUK 5: WERKING ALGEMENE VERGADERING

      Artikel 13: Bevoegdheden

      De kindergemeenteraadsleden hebben spreek- en stemrecht op alle vergaderingen van de kindergemeenteraad.

       

      Artikel 14: Vergaderritme en uitnodigingen

      De kindergemeenteraad komt minimum viermaal per jaar bijeen.

      De kindergemeenteraad wordt door de kindergemeenteraadsleden en de kinderburgemeester bijeengeroepen.

      De kinderburgemeester, de kindergemeenteraadsleden en de voorzitter komen minimum 14 dagen voor de kindergemeenteraad samen om de agenda voor te bereiden.

       

      Artikel 15: Quorum en besluitvorming

      De kindergemeenteraad kan maar plaatsvinden wanneer de volstrekte meerderheid (helft + 1) van het aantal leden aanwezig is.

      De stemming gebeurt door handopsteking of geheime stemming. De kindergemeenteraad neemt beslissingen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige stemgerechtigde leden.

       

      Artikel 16: Verslaggeving

      De verslagen worden door de voorzitter opgevolgd en op regelmatige basis gebundeld en aan het college van burgemeester en schepenen en aan de kindergemeenteraadsleden overgebracht.

      De kinderraadsleden brengen zelf verslag uit in hun school of klas over wat besproken werd in de kindergemeenteraad.

       

      HOOFDSTUK 7: ONTBINDING

      Artikel 17: Ontbinding

      De kindergemeenteraad is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde worden ontbonden. De ontbinding wordt uitgesproken door de kindergemeenteraad bij 2/3 meerderheid van de in functie zijnde stemgerechtigde leden, of door de gemeenteraad.

       

      HOOFDSTUK 8: INWERKINGTREDING

      Artikel 18: Inwerkingtreding

      Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.

       

      Artikel 2

      Zich te engageren om voldoende organisatorische ondersteuning te voorzien en een werkingsbudget dat een goede werking van de adviesraad mogelijk maakt.

    • Aanduiding van een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Cipal dv.

      Het Decreet over het Lokaal Bestuur(“DLB”) van 22 december 2017, inzonderheid artikel 432 DLB dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering regelt.

       

      De statuten van Cipal dv, inzonderheid artikel 32 van de statuten dat de samenstelling van de algemene vergadering bepaalt.

      Voor de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal dv”) dient een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger vanuit de gemeente aangeduid te worden.

       

      De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers (vennoten). Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

      Het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering is onverenigbaar met het mandaat van lid van één van de andere organen. De onverenigbaarheden, vermeld in artikel 436 DLB, zijn ook van toepassing op de vertegenwoordigers van de algemene vergadering.

      Conform de decretale en statutaire bepalingen heeft elke deelnemer bij Cipal dv recht op één vertegenwoordiger op de algemene vergadering. Desgewenst kan de gemeente ook één of meer plaatsvervangers (met vermelding van hun onderlinge rangorde) aanduiden.

      Artikel 1

      Na geheime stemming, de heer Mark Vanhecke, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 stemmen onthouden, aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal dv gedurende de huidige legislatuur.

       

      Artikel 2

      Na geheime stemming, mevrouw Kathy Mommen, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 stemmen onthouden, aan te duiden als plaatsvervanger op de algemene vergaderingen van Cipal dv gedurende de huidige legislatuur.

    • Kennisname en goedkeuring van de agenda en vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder op artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad, en latere wijzigingen.

      Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking (hierna kortweg “DIS”).

      De laatst gecoördineerde statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”).

      Artikel 44 van het DIS bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke algemene vergadering.

      De gemeente is deelnemer van Cipal.

      Het gemeenteraadsbesluit inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente voor alle (buitengewone) algemene vergaderingen van Cipal gedurende deze legislatuur.

      De oproepingsmail van 20.02.2025 tot de algemene vergadering van Cipal van 27 maart 2025 om 17u met de volgende agendapunten:

      1. Benoeming van de leden van de raad van bestuur
      2. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde
      3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

      Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

       

      Artikel 1     

      Goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025:

      1. Benoeming van de leden van de raad van bestuur
      2. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde
      3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

       

      Artikel 2      

      De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 27 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

       

      Artikel 3      

      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal, Cipalstraat 3 te 2440 Geel.

    • Aanduiding van de gemeentelijke afgevaardigde en plaatsvervanger op de algemene vergaderingen van de VVSG.

      Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2027.

      De VVSG-statuten.

      Bij de start van een nieuwe lokale legislatuur breekt ook voor de VVSG het moment aan voor de samenstelling van de eigen bestuursorganen. Dat gebeurt in overeenstemming met de VVSG-statuten, waarvan de meest recente versie eind 2023 door de algemene vergadering werd goedgekeurd.

      De VVSG kent vier bestuursorganen:

      • De algemene vergadering
      • Het bestuursorgaan (voorheen: raad van bestuur)
      • Het dagelijks bestuur
      • De bestuurlijke commissies

       

      De nieuw samengestelde algemene vergadering komt in juni 2025 voor het eerst bijeen. Ze zal op dat moment een nieuw bestuursorgaan verkiezen. Dat zal op zijn beurt uit zijn midden het dagelijks bestuur aanstellen en het aantal en de omvang van de bestuurlijke commissies bekrachtigen. Het bestuursorgaan is ook bevoegd om uit zijn midden de voorzitters van de bestuurlijke commissies aan te stellen. Het dagelijks bestuur zal de overige leden van de bestuurlijke commissies aanstellen.

      De gemeenten zijn de enige effectieve leden met stemrecht in de algemene vergadering van de VVSG. Ze worden vertegenwoordigd door een afgevaardigde die hiervoor door de gemeenteraad gemandateerd is. Die afgevaardigde kan een mandataris zijn, of een medewerker van de gemeente. Een gemeente kan ervoor kiezen om naast een effectieve afgevaardigde ook een plaatsvervanger aan te stellen.

      De algemene vergadering meet de polsslag van de Vlaamse lokale besturen. Daarom vragen we om (in de mate van het mogelijke) een lid van het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad of een sterk geëngageerd raadslid af te vaardigen. Zij of hij vormt de brug tussen uw gemeente en de VVSG.

      De VVSG is geen intergemeentelijk samenwerkingsverband zoals bepaald door het decreet lokaal bestuur. Dat betekent dat één gemeenteraadsbeslissing over de afgevaardigde (en de eventuele plaatsvervanger) volstaat voor de rest van de legislatuur.

      De algemene vergadering van de VVSG vergadert in de regel twee keer per jaar (juni en december), afwisselend digitaal en fysiek. Aan de deelname aan deze algemene vergadering is geen presentiegeld verbonden. De algemene vergadering is o.a. bevoegd voor de jaarlijkse goedkeuring van de begroting, de jaarrekening en het jaarverslag.

      Artikel 1

      Na geheime stemming, de heer Yves Hulin, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 stemmen onthouden, aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van VVSG gedurende de huidige legislatuur.

       

      Artikel 2

      Na geheime stemming, de heer Filip Vanheukelom, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 stemmen onthouden, aan te duiden als plaatsvervanger op de algemene vergaderingen van VVSG gedurende de huidige legislatuur.

       

    • Beslissing tot verlenging van Pidpa – Algemene Vergadering van 28 maart 2025.

      Artikel 423, vierde lid van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de deelnemers die niet willen verlengen, daartoe niet verplicht kunnen worden en houden op deel uit te maken van de opdrachthoudende vereniging op het einde van het jaar waarin de algemene vergadering tot de verlenging heeft beslist. Deze deelnemers leven de door hen aangegane, contractuele verbintenissen na, maar zijn voor het overige geen schadevergoeding verschuldigd.

       

      Artikel 424 van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat als de duur van de opdrachthoudende vereniging verstrijkt in de loop van het jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, over de verlenging kan pas beslist word in het daaropvolgende jaar.

       

      Artikel 426 van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de statuten van de vereniging ten minste de duur en de wijze van verlenging vermeldt.

       

      Artikel 427, eerste lid van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten worden aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeente, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

       

      Artikel 427, vierde lid van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de deelnemers die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden.

       

      De huidige statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voorzien in artikel 22, § 1, vijfde lid, stellen dat wanneer beraadslaagd moet worden over wijzigingen aan de statuten, een door de Raad van Bestuur opgesteld ontwerp uiterlijk negentig kalenderdagen voor de Algemene Vergadering, die de statutenwijziging moet beoordelen, wordt voorgelegd. De beslissingen van de bevoegde organen van de deelnemers bepalen het mandaat van hun respectieve vertegenwoordigers op de Algemene Vergadering en worden bij het proces-verbaal van de bedoelde Algemene Vergadering gevoegd. Deelnemers die binnen de gestelde termijn geen beslissing nemen en voorleggen, worden geacht zich te onthouden.

       

      Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (Zie decreet 30 november 2018, BS 18 december 2018, art. 2). 

       

      Overwegende artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

      De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

      Het Decreet over het Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 423

      Na afloop van de statutair bepaalde duur of in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum, kan de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

      Op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, kan de laatste algemene vergadering vóór het verstrijken van de duur of, in het geval van enige vorm van herstructurering zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, de algemene vergadering die over de herstructurering beslist, tot de verlenging beslissen met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen. De gemeenteraadsbeslissingen die daarvoor worden genomen, worden bij het verslag van de algemene vergadering gevoegd en zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

      Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die beslist over de verlenging wordt de agenda door de raad van bestuur aan alle deelnemers toegezonden.

      De deelnemers die niet willen verlengen, kunnen daartoe niet verplicht worden en houden op deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging op het einde van het jaar waarin de algemene vergadering tot de verlenging heeft beslist. Vooraf leggen ze hun beslissing daartoe voor, die wordt gevoegd bij het verslag van de algemene vergadering. Ze leven de door hen aangegane contractuele verbintenissen na, maar zijn voor het overige geen schadevergoeding verschuldigd. Artikel 425, vierde en vijfde lid, zijn op hen van toepassing.

      Deelnemers die nalaten over de verlenging te beslissen of hun beslissing mee te delen, worden geacht verder deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.

      Artikel 424 bepaalt:

      Als de duur van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging verstrijkt in de loop van het jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, wordt over de verlenging pas beslist in het daaropvolgende jaar, zowel door de betrokken gemeenteraden als door de eerste algemene vergadering in de loop van dat jaar. Zolang wordt de oorspronkelijke duur verlengd.

      Er wordt kennis genomen van de oproepingsbrief van Pidpa van 20.12.2024 voor deelname aan de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025 met het voorstel tot verlenging van de vereniging en het voorstel van statutenwijziging, met als bijlage het verlengingsdossier samen met het advies van de Vlaamse regering.

       

      In deze oproepingsbrief wordt volgende agenda van de algemene vergadering vermeld :

      1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden.
      2. Verlenging Pidpa. 
      3. Statutenwijziging - goedkeuring.
      4. Benoemingen nieuwe bestuurders
      5. Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem
      6. Varia

      De Raad van Bestuur van Pidpa heeft de ontwerpstatuten, vergezeld van een artikelsgewijze commentaar waarin enkele vernieuwingen worden geïntroduceerd, bezorgd aan de deelnemende gemeenten en Water-link. PIDPA stelt voor de bestaansduur met achttien jaar te verlengen, wat overeenkomt met de maximale verlengingsduur. De Raad van Bestuur geeft echter geen enkele toelichting over de specifieke keuze voor een verlenging direct met de maximale duur.

       

      De gemeente stelt vast dat de sector inzake drinkwatervoorziening en beheer van rioleringen in volle evolutie is onder meer ingevolge Europese initiatieven en regels evenals dat er vandaag diverse spelers actief zijn waarbij onder meer wordt overwogen om in bepaalde sectoren te consolideren en te reorganiseren. Die evolutie is ook PIDPA niet vreemd aangezien in het verleden reeds werd overwogen te fusioneren met Water-Link en er studies zijn uitgevoerd onder meer door KPMG de afgelopen jaren inzake mogelijke reorganisaties. Dat de sector voor grote uitdagingen staat (digitalisering, investeringen, etc.) is eveneens geweten. In lijn hiervan stelt de gemeente/stad vast dat er theoretisch effectief verschillende beheersvormen mogelijk zijn voor de verschillende activiteiten en dat er verschillende spelers bestaan die betrokken activiteiten of minstens een deel daarvan kunnen uitvoeren. Een engagement met beheersoverdracht van 18 jaar waarbij de gemeente tijdens deze duur volledig haar eigenbeslissingsbevoegdheid overdraagt inzake watervoorziening en riolering kan absoluut niet lichtzinnig worden genomen. Dit wordt uitdrukkelijk bevestigd in het Decreet over het Lokaal Bestuur waar wordt gesteld dat een beslissing moet zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden. Een beslissing waarbij direct wordt geopteerd voor een maximale duur dient dus in ieder geval zeer overwogen en goed geïnformeerd te gebeuren.

       

      De gemeente stelt vast dat er in verleden alvast enige terughoudendheid was en dat in 2019 werd besloten tot een verlenging van circa vier jaar. Concreet heeft de algemene vergadering van Pidpa op 18 oktober 2019 beslist de verlenging toe te passen tot 1 januari 2024.

      Op basis van artikel 424 van het Decreet over het Lokaal Bestuur lijkt thans bovendien te worden beargumenteerd dat het afgelopen jaar de vereniging van rechtswege verlengd was. De gemeente moet evenwel vaststellen dat de verlenging niet werd geïmplementeerd in de statuten wat vennootschapsrechtelijke ernstige juridische onzekerheid met zich meebrengt. Daarenboven werd tot verlenging gemandateerd en beslist voor een periode tot 1 januari 2024 en niet tot en met 1 januari 2024 waardoor ook publiekrechtelijk de vraag rijst of wel nuttig gebruik kon worden gemaakt van artikel 424. Daarmee rijst meteen ook de vraag vanaf wanneer de vereniging moet worden verlengd en tot wanneer ze maximaal kan worden verlengd, gesteld dat ze nog kan verlengd worden. De huidige ontwerpen en documenten bieden daarop geen antwoord en laten bijgevolg niet toe daarover in de gemeenteraad een debat te voeren en met kennis van zaken een weloverwogen standpunt in te nemen en de gemeenteafgevaardigde te mandateren.

       

      Terzelfdertijd wordt erkend dat de activiteiten van PIDPA zeer belangrijk zijn en wordt er ook kennis genomen van het verlengingsdossier dat getuigt van een zekere visie op de toekomst maar waarbij evenwel een grondige vergelijking met andere spelers evenals hun activiteiten en een (recente) benchmarking lijkt te ontbreken.

       

      De gemeenteraad werd in ieder geval slechts recent geïnstalleerd en de informatie die door PIDPA werd aangeleverd is al bij al relatief beperkt.

       

      Van een gemeente mag voorzichtigheid en terughoudendheid worden verwacht wanneer beslissingen worden genomen die voor zeer lange tijd een impact gaan hebben op de bevoegdheidsuitoefening van de gemeenten en de financiële situatie van de gemeente in positieve of negatieve zin kunnen beïnvloeden. Dat de gemeente vertegenwoordigd is in de algemene vergadering van de betrokken vereniging en de raad van bestuur doet aan deze vaststellingen gaan afbreuk. Een uittreding tijdens de duur ligt immers absoluut niet voor de hand en zal gepaard gaan met schadevergoeding en erg moeilijke waarderingsdiscussies.

       

      De gemeente meent dan ook dat het niet opportuun is om ondoordacht en op basis van slechts beperkte informatie zwaarwichtige beslissingen te nemen die deze en volgende legislaturen binden. Daarentegen lijkt het wel raadzaam dat -mede gelet op de continuïteit van de openbare dienstverlening- wel stappen worden gezet om de werking van de vereniging niet in het gedrang te brengen. In die optiek dringt zich, zoals in 2019, opnieuw een verlenging op van enkel jaren. De nieuwe tijdsperiode zal PIDPA en de deelgenoten toelaten om het dossier juridisch, financieel en administratief door te spreken en tot gedragen, weloverwogen toekomstbestendige beslissingen te komen, rekening houdend met evoluties en consolidaties op de markt van de watervoorziening en het rioleringsbeheer.

       

      De stad/gemeente wenst om bovenstaande redenen derhalve gebruik te maken van de beoordelingsvrijheid ook af te leiden uit artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur. De bijbehorende memorie van toelichting stelt immers expliciet dat "De wijzigingen in de statuten behoeven voor goedkeuring een bijzondere meerderheid in de algemene vergadering, én worden in alle gevallen aan de deelnemende gemeenten voorgelegd met het oog op een raadsbeslissing. (…) Iedere gemeente steeds de kans moet krijgen te oordelen over elke wijziging die in de door haar aangegane samenwerkingsovereenkomst wordt aangebracht".

       

      Rekening houdende met bovenstaande argumenten, het zorgvuldigheidsbeginsel, het continuïteitsbeginsel en het voorzorgsbeginsel is de gemeente/stad van oordeel dat niet zomaar kan ingestemd worden met de voorliggende statuten en de verlengingsduur van 18 jaar. Wel past het na onderzoek van het dossier en rekening houdend met de noodzakelijke continuïteit, de afgevaardigde te mandateren om een verlenging van wederom 2 jaar voor te stellen en in die zin ook te stemmen.

      Na bespreking.

      Artikel 1

      Niet akkoord te gaan met de voorliggende wijziging van de statuten en de verlengingsduur van 18 jaar.

       

      Artikel 2

      Voor te stellen de vereniging te verlengen met een periode van 2 jaar.

       

      Artikel 3

      Akkoord te gaan met een verlenging van de opdrachthoudende vereniging PIDPA en te stemmen voor een verlenging van 2 jaar.

       

      Artikel 4

      PIDPA voor de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit HidroRio en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen voor de duur dat de vereniging verlengd wordt.

       

      Artikel 5

      Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de Bijzondere Algemene Vergadering van 28 maart 2025 overeenkomstig deze beslissing te stemmen.

       

      Artikel 6

      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

    • PIDPA buitengewone algemene vergadering op 28 maart 2025 - beslissing inzake de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde van de gemeente.

      De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

      De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

       

      Op vrijdag 28 maart 2025 om 11.30 u organiseert Pidpa een algemene vergadering.

       

      De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

      1. 1.       Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
      2. 2.       Verlenging Pidpa
      3. 3.       Statutenwijziging - goedkeuring
      4. 4.       Benoeming nieuwe bestuurders
      5. 5.       Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem
      6. 6.       Varia

      -        Vragen van deelnemers

       

      Brief van Pidpa van 20 december 2024 met agenda en bijlagen:

       

      -          Een indicatief model van raadsbesluit;

      -          Het verlengingsdossier;

      -          Het voorstel van statutenwijziging met artikelsgewijze toelichting;

      -          Het advies van de Vlaamse Regering op het ontwerp van statutenwijziging;

      -          V/A AV bestuursorganen

      Overeenkomstig het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 hiervan, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

       

      Conform artikel 424 DLB kan er indien de termijn verstrijkt in een jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, pas over de verlenging beslist worden in het daaropvolgende jaar en wordt bijgevolg en de duur van Pidpa verlengd tot de eerste algemene vergadering in het jaar volgend op het verkiezingsjaar. Gezien de duurtijd van Pidpa verstrijkt op het tijdstip van de eerste algemene vergadering van 2025, dient onze gemeente uiterlijk tegen de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 28 maart 2025 een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa.

       

      Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

      -          Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

      -          Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar;

      -          Te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa, voor een termijn van 18 jaar;

      -          Te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht(en) te bevestigen; 

       

       

      Op deze algemene vergadering zal tevens een statutenwijziging voorgelegd worden om de statuten van Pidpa in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.

       

      Overeenkomstig de decretale bepalingen moet bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan. Ook dienen er eventuele voordrachten te worden gedaan betreffende de afgevaardigden op de algemene vergadering.

       

        

       

      Wat de statutenwijziging betreft

       

      Pidpa is ertoe gehouden haar statuten aan te passen aan de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.

       

      Gelet op het feit dat dergelijke wijziging noodzakelijk en nuttig is en gelet op het onvoorwaardelijke positieve advies van de Vlaamse Regering, stemt de raad in met de voorgenomen statutenwijziging.

       

       

       

      Wat de benoeming van nieuwe bestuurders betreft

       

      Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden dienen er voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden de nodige voordrachten gedaan te worden voor de vorming van een nieuwe raad van bestuur en de afgevaardigden op de algemene vergadering.


       

      Hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering Pidpa d.d. 28 maart 2025, met als agendapunten:

       

       

       

      1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

       

      2. Verlenging Pidpa (e-mail)

       

      3. Statutenwijziging – goedkeuring (e-mail)

       

      4. Benoeming nieuwe bestuurders

       

      5. Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem

       

      6. Varia

       

           - Vragen van deelnemers (geen bijlage)


       

      Financiële aspecten

       

      • De gemeente dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen  van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf.
      • De gemeente ontvangt jaarlijks incentives van Pidpa.
      • Door de aansluiting(en) bij Pidpa te verlengen zijn er geen financiële implicaties.
      • Aangezien onze gemeente aangesloten is bij HidroRio, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor wat betreft de door VMM gesubsidieerde werken. Pidpa zet zich bovendien maximaal in om de beschikbare subsidies te verkrijgen.
      • Onze gemeente kan per legislatuur - in het kader van investeringsprojecten binnen de werking van de activiteit solidaire sanering - financiële middelen putten uit het investeringsfonds dat in 2015 werd opgericht.

      Artikel 1               

      Neemt kennis van de agenda van de buitengewone algemene vergadering Pidpa d.d. 28 maart 2025, met als agendapunten:

      1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

      2. Verlenging Pidpa (e-mail)

      3. Statutenwijziging – goedkeuring (e-mail)

      4. Benoeming nieuwe bestuurders

      5. Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem

      6. Varia

      - Vragen van deelnemers (geen bijlage)

       

      Artikel 2

      De beslissing inzake de verlenging van Pidpa te behandelen via een apart agendapunt.


      Artikel 3

      Geen goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa.

       

      Artikel 4         

      Kennis wordt genomen van het voorstel betreffende de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Alle voorgestelde mandatarissen worden voorgedragen als kandidaat lid voor de raad van bestuur.

       

      Artikel 5              

      Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor alle algemene vergaderingen van Pidpa voor de periode van de ganse legislatuur 2025-2030 wordt aangewezen, na geheime stemming met 16 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 6 stemmen onthouden, de heer Kris Vandromme met als vervanger, na geheime stemming met 16 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 6 stemmen onthouden, mevrouw Kathy Mommen.

       

      Artikel 6         

      Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 28 maart 2025, evenals op elke andere algemene vergadering ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering, overeenkomstig dit besluit te stemmen en de benoemingen van de bij dit besluit voorgedragen kandidaten goed te keuren.

       

      Artikel 7            

      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

       

       

    • Intergemeentelijke samenwerking: PONTES bijzondere algemene vergadering 26 maart 2025: vaststelling mandaat en voordracht kandidaat bestuursorganen - goedkeuring.

      Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, tweede alinea, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur:

      De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

      De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

      De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de leden-gemeenten die door en uit de leden van de gemeenteraad worden aangewezen. Het mandaat van de vertegenwoordiger moet telkens voor elke algemene vergadering opnieuw worden vastgesteld.

       

      Artikelen 15, 23 en 25 van de statuten van Pontes:

      De algemene vergadering is samengesteld uit de afgevaardigden van de leden van de vereniging. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

      De intergemeentelijke vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van maximaal 15 stemgerechtigde leden en maximaal 5 leden met adviserende stem, door de algemene vergadering benoemd op voordracht van de aandeelhouders.

      De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een bijzondere algemene vergadering op 26 maart 2025.

       

      Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, werd bij afzonderlijke besluit een gemeentelijk vertegenwoordiger alsook een plaatsvervanger aangeduid.

      Los van deze aanstelling moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld voor de bijzondere algemene vergadering van 26 maart 2025.

       

      Vermits er tevens een mandaat vacant is in de raad van bestuur van PONTES, kan de gemeente een kandidaat-bestuurder voordragen.

       

      In de statuten van PONTES is bepaald dat er in functie van de verschillende in de statuten beschreven kiesdistricten één of meerdere kandidaat-bestuurders kunnen worden voorgedragen. De leden-gemeenten, die tot eenzelfde kiesdistrict behoren plegen hierover overleg om in consensus een kandidaat voor te dragen, bij gebreke waaraan het mandaat gaat naar de gemeente uit dat kiesdistrict met de meeste aandelen. Er is tevens één mandaat van bestuurder met raadgevende stem beschikbaar.

      De gemeente is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

       

      De vertegenwoordiger van de gemeente werd aangeduid door de gemeenteraad bij afzonderlijk besluit van 17.2.2025.

       

      Aangezien er een bestuursmandaat vacant is in de raad van bestuur van PONTES kan de gemeente een kandidaat-bestuurder voordragen.

       

      Aangezien er een bestuursmandaat met raadgevende stem vacant is in de raad van bestuur van PONTES kan de gemeente een kandidaat-bestuurder voordragen.

       

      Overeenkomstig artikel 434§2, tweede lid van het decreet over het lokaal bestuur kunnen deelnemers van dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen kandidaat-bestuurders voordragen die geen lid zijn van een gemeenteraad als die voordracht uitdrukkelijk gemotiveerd wordt. De gemeenteraad van Aartselaar draagt mevrouw Cindy Vanbaeden voor als bestuurder in Pontes omwille van haar (bestuurs)ervaring in verschillende entiteiten, waaronder Igean dienstverlening en Woonmaatschappij Thuisrand.

      Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

      Artikel 1

      Na geheime stemming, met 19 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 3 stemmen onthouden, mevrouw Cindy Vanbaeden voor te dragen als bestuurder in PONTES.

      Artikel 2

      Na geheime stemming, de heer Rudy Siebens, gemeenteraadslid, rudy.siebens@aartselaar.be, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 stemmen onthouden, voor te dragen als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem in de raad van bestuur van PONTES en mevrouw Lea Den Abt, gemeenteraadslid, lea.denabt@aartselaar.be,, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 stemmen onthouden, stemmen voor te dragen als plaatsvervangend kandidaat-bestuurder met raadgevende stem in de raad van bestuur van PONTES.

    • Intergemeentelijke samenwerking: PONTES. Aanduiding vertegenwoordiger algemene vergaderingen bestuursperiode 2025-2030 - goedkeuring

      Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, tweede alinea, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur:

      De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

      De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

      De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de leden-gemeenten die door en uit de leden van de gemeenteraad worden aangewezen. Het mandaat van de vertegenwoordiger moet telkens voor elke algemene vergadering opnieuw worden vastgesteld.

       

      Artikel 15 van de statuten van Pontes:

      De algemene vergadering is samengesteld uit de afgevaardigden van de leden van de vereniging. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

       

      Bij het begin van iedere bestuursperiode moeten de afgevaardigden van de leden-gemeenten in de verschillende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden opnieuw worden aangeduid.

       

      Aangezien de gemeente aandeelhouder is in de intergemeentelijke vereniging PONTES, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid. Deze kan aangesteld worden voor de duur van de hele bestuursperiode.

      De gemeente Aartselaar is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

       

      De vertegenwoordiger van de gemeente in een intergemeentelijk samenwerkingsverband wordt door de gemeenteraad uit zijn leden aangeduid.

       

      De vertegenwoordiger van de gemeente moet bij geheime stemming worden aangesteld.

       

      Deze aanstelling is herroepbaar en doet geen afbreuk aan het feit dat het individueel mandaat van de vertegenwoordiger vooraf aan elke algemene vergadering moet worden vastgesteld.

      Artikel 1

      Kennis te nemen van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 26 maart, die er als volgt uit ziet:

      1. Bestuur: verslag algemene vergadering 21 november 2024 – goedkeuring
      2. Bestuur: lijst van gemeentelijke afgevaardigden en plaatsvervangers in de algemene vergadering – kennisname
      3. Bestuur: samenstelling raad van bestuur (effectieve leden) – goedkeuring
      4. Bestuur: samenstelling raad van bestuur (leden met raadgevende stem) – goedkeuring
      5. Financiën: vaststelling presentiegelden bestuursperiode 2025-2030 – goedkeuring
      6. Varia en rondvraag

      Artikel 2

      De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van PONTES op 26 maart 2025 op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

      Artikel 3

      Mevrouw Hilde Heyman, schepen, hilde.heyman@aartselaar.be, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 stemmen onthouden, en mevrouw Paula De Leeuw, gemeenteraadslid, paula.deleeuw@aartselaar.be, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 stemmen onthouden, aan te duiden als respectievelijk effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van PONTES tijdens de bestuursperiode 2025-2030.

    • Vaststelling van de mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente Aartselaar in de algemene vergaderingen en in de raad van bestuur van Kempische Heerd nv.

      Het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017.

      Het schrijven van Kempische Heerd nv d.d. 17.2.2025.

      Het huidige mandaat loopt af tijdens de jaarvergadering van 29 april 2025.

      Er moeten nieuwe vertegenwoordigers worden voorgedragen voor de legislatuur 2025-2030.

      Artikel 1

      Na geheime stemming, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 6 stemmen onthouden, mevrouw Anouk Beels aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Kempische Heerd nv.

      Artikel 2

      Na geheime stemming, met 22 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 6 stemmen onthouden, mevrouw Hilde Heyman voor te dragen als kandidaat bestuurder in de raad van bestuur van Kempische Heerd nv.

      Artikel 3

      De aanstellingen gelden in principe voor de hele legislatuur.

    • Nieuw terrasreglement inname openbaar domein.

      Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, Art. 41, alinea 2, 2°.
      Het Vlaams decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening.
      Het besluit van de Vlaamse Regering van 18 februari 2022 tot vaststelling van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening betreffende toegankelijkheid.
      Gemeente politiereglement - politiezone HEKLA Versie 20240416.

      Terrassen zijn zichtbaar in het straatbeeld en maken vaak gebruik van het openbaar domein. Bij het plaatsen van terrassen moet er met allerlei factoren rekening gehouden worden.

      Om het gezellige karakter van de gemeente te behouden leggen we een aantal basisprincipes vast.

      Het plaatsen van een terras bij horecazaken op het openbaar domein is verboden, tenzij daartoe een schriftelijke en voorafgaande terrasvergunning van het college van burgemeester en schepenen werd afgeleverd.

      Het moet in de eerste plaats duidelijk zijn dat een terras slechts een tijdelijke ingebruikname is.

      Een terras op openbaar domein is geen verworven recht.

      Een terras biedt een horeca-uitbater de kans om zijn verkoopoppervlakte uit te breiden, hieraan kan een belasting gekoppeld worden.

      Enig artikel

      Goedkeuring te hechten aan het nieuw terrasreglement, zoals opgenomen in bijlage.

    • Goedkeuring van de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;
      De Vlaamse  Codex Ruimtelijke Ordening, artikels 2.3.1., 2.3.2§2 inzake stedenbouwkundige verordeningen;
      Het Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, meer bepaald artikel 286;
      Het Decreet van 26 mei 2023 betreffende het realisatiegerichte instrumentarium (Instrumentendecreet);
      Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (D.A.B.M.), B.S. 3 juni 1995, zoals herhaaldelijk gewijzigd;
      Het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma’s van 12 oktober 2007, B.S. 7 november 2007

      Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en dient daarvoor de nodige maatregelen te nemen voor de opmaak ervan.

      De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg werd goedgekeurd door gemeenteraad op 19 oktober 2015 en bekrachtigd bij besluit van de deputatie Antwerpen op 17 december 2016.

      Per collegebesluit van 18 maart 2024 nam het college van burgemeester en schepenen akte van het voorstel tot herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg. Het college van burgemeester en schepenen keurde de herziening voorlopig goed en gaf opdracht aan de dienst Omgeving om de wettelijke procedure op te starten tot herziening.

      Over de herziening van de verordening werd een openbaar onderzoek georganiseerd van maandag 8 april 2024 t.e.m. dinsdag 7 mei 2024. Dit openbaar onderzoek werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en het gemeentelijk Infoblad. Er werden geen bezwaren ontvangen.

      De wettelijk voorziene adviezen werden gevraagd aan de bovenlokale instanties. Op 3 juni 2024 werd een advies ontvangen van het Agentschap Wegen & Verkeer en op 6 juni 2024 een advies van de provincie Antwerpen. De adviezen en hun behandeling worden in bijlage bijgevoegd aan de stukken.

      Op 17 december 2024 behandelde de GECORO de herziening van verordening. De leden van de GECORO gaven een unaniem positief advies aan deze herziening mits maximaal rekening wordt gehouden met de opmerkingen. Het advies wordt als bijlage bijgevoegd aan de stukken.

      Op 2 mei 2024 werd de MER-screening ter advies voorgelegd aan de diverse bovenlokale adviesinstanties.

      Op 19 juni 2024 werd na de adviesronde over de MER-screening ontheffing van plan-m.e.r.-plicht gevraagd aan Team Omgevingseffecten – Milieueffectrapportage van het Departement Omgeving.

      De beslissing tot plan-MER-plicht ontheffing werd bekomen op 5 februari 2025.

      Het voorontwerp van verordening werd aangepast naar de bemerkingen opgenomen in het advies van de provincie Antwerpen en het advies van de GECORO. In bijlage wordt de behandeling van de adviezen toegevoegd.

      De gemeente wordt geconfronteerd met het probleem van een toenemende parkeerdruk in straten als gevolg van het ontbreken van voldoende autoparkeerplaatsen bij de bouw van één- en meergezinswoningen, bij de vermeerdering van het aantal woningen in gebouwen en het oneigenlijk gebruik van autoparkeerplaatsen als berging e.d..

      Het is niet wenselijk om de parkeerbehoefte af te wenden op het openbaar domein. Bovendien wil de gemeente een kwaliteitsvol en veilig openbaar domein inrichten waar, naast de noodzakelijke ruimte voor verharding (wegenis, parkeren,…), ook voldoende ruimte vrij blijft voor voetgangers, fietsers en groen. Daarom is het belangrijk dat bij de verdichting van de kernen de nodige parkeerplaatsen op het eigen terrein worden ingericht.

      De gemeente beschikt reeds over een verordening inzake het voorzien van autoparkeerplaatsen op privaat terrein. De normen in deze verordening moeten worden geactualiseerd in functie van duurzame mobiliteit, modal shift/split en de afbakening van het handelskerngebied en kerngebied.

      In de huidige verordening zijn geen afwijkingsmogelijkheden voorzien, voorziet niet in het stimuleren van een duurzame mobiliteit en houdt geen rekening met deelmobiliteit.

      De huidige verordening bevat tevens enkele onduidelijkheden wat tot regelmatige discussies met aanvragers leidt en problemen in beroepsprocedures.

      Ook zijn de technische voorwaarden aan een actualisering toe en dient de verordening aangepast te worden cfr. het Instrumentendecreet.

      Deze herziening van de verordening beoogt het parkeren buiten het openbaar domein te regelen bij nieuwbouw van één- en  meergezinswoningen, verbouwen en/of uitbreiden van bestaande gebouwen waarbij één of meer bijkomende woningen gecreëerd worden, het vermeerderen van het aantal woningen binnen een bestaand volume en bij functiewijziging van een gebouw naar een woongebouw.

      Eveneens wordt er in deze verordening een parkeernorm opgelegd of een kader gevormd voor andere functies dan wonen.

      Deze verordening heeft ook het stimuleren van de verduurzaming van de mobiliteit in de gemeente tot doel. Zo wordt via een afwijkingsmogelijkheid op de normeringen autodelen gestimuleerd.

      De stedenbouwkundige verordening voorziet tevens in een aantal afwijkingsmogelijkheden met betrekking tot sociale woningbouw en duurzame mobiliteit. En verduidelijkt enkele definities.

      Om het fietsgebruik verder te stimuleren worden in deze herziening bijkomende technische normen voorzien met betrekking tot de verplichte fietsparkeerplaatsen.

      In de nieuwe stedenbouwkundige verordening worden ook enkele zaken die opgenomen zijn in de gemeentelijke Bouw- en Verkavelingsverordening van 24 november 1997 (Ministerieel Besluit) mee opgenomen en geactualiseerd waardoor alle zaken m.b.t. parkeren in één verordening worden verenigd. Deze verouderde Bouw- en Verkavelingsverordening wordt met de vaststelling van de nieuwe Stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein opgehoffen.

      Openbaar onderzoek

      Het college van burgemeester en schepenen heeft een openbaar onderzoek georganiseerd van maandag 8 april 2024 t.e.m. dinsdag 7 mei 2024. Het openbaar onderzoek werd aangekondigd door aanplakking van het bericht van bekendmaking aan het gemeentehuis, publicatie van het bericht van bekendmaking in het Belgisch Staatsblad en publicatie van het bericht van bekendmaking in het gemeentelijk infoblad. Daarnaast werd het openbaar onderzoek aangekondigd op de gemeentelijke website.

      Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

      Externe adviezen

      De wettelijk voorziene adviezen werden gevraagd aan de bovenlokale instanties. Op 3 juni 2024 werd een advies ontvangen van het Agentschap Wegen & Verkeer en op 6 juni 2024 een advies van de provincie Antwerpen. De adviezen en hun behandeling worden in bijlage bijgevoegd aan de stukken.

      Tijdens de periode van adviesvraag werden twee adviezen uitgebracht met volgende inhoud:

      • 3/06/2024, Provincie Antwerpen: “ Er wordt een voorwaardelijk gunstig advies gegeven over voorliggend ontwerp van stedenbouwkundige verordening, waarbij er rekening moet worden gehouden met bovenstaande opmerkingen.”

      Het voorontwerp van stedenbouwkundige verordening werd maximaal aangepast aan dit advies. In de bijlage ‘Behandeling adviezen Provincie & AWV” worden de verschillende punten uit het advies behandeld.

      • 6/06/2024, AWV: Naar aanleiding van het advies van AWV werden er geen wijzigingen aan de verordening doorgevoerd omdat het advies eerder betrekking heeft op de vergunningsaanvragen langs de gewestwegen zelf. Er wordt verwezen naar de dienstorders MOW/AWV/2012/16 van 16/10/2012 wat betreft de toegangen tot gewestdomein.

      Interne adviezen

      De GECORO bracht op 17 december 2024 een unaniem positief advies uit aan deze parkeerverordening mits maximaal rekening wordt gehouden met de geformuleerde opmerkingen.

      Het voorontwerp van stedenbouwkundige verordening werd maximaal aangepast aan dit advies. In de bijlage ‘Behandeling advies GECORO Parkeerverordening 17122024” worden de verschillende punten uit het advies behandeld.

      Na bespreking.

      Artikel 1

      Akte te nemen van het advies van de GECORO van 17 december 2024.

       

      Artikel 2 

      Akte te nemen van de adviezen van de Provincie Antwerpen en AWV.

       

      Artikel 3

      De nieuwe stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein goed te keuren en vast te stellen.


      Artikel 4

      De gemeentelijke Bouw- en Verkavelingsverordening van 24 november 1997 (Ministerieel Besluit) op te heffen.

       

      Artikel 5 

      De vaststelling van de verordening samen met onderhavig besluit en het volledige advies van de GECORO van 17 december 2024 met een beveiligde zending te bezorgen aan de deputatie van de provincie Antwerpen en het departement Omgeving.


      Artikel 6 

      Als onderhavig besluit tot definitieve vaststelling van de Stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein niet tijdig is geschorst of vernietigd (Vlaamse Regering / Deputatie van de Provincie Antwerpen), wordt onderhavig besluit binnen de zestig dagen na de definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en wordt ze binnen dezelfde termijn bekendgemaakt op de website van de gemeente Aartselaar.

      De nieuwe verordening treedt in werking veertien dagen na de bekendmaking van deze gemeenteraadsbeslissing bij uittreksel in het Belgisch staatsblad.


      Artikel 7

      Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

    • Verkoop van een perceel grond gelegen Oeyvaersbosch zn, kadastraal gekend als afdeling 2, sectie D nr. 382A. Goedkeuring.

      Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, zoals laatst gewijzigd.

      Het besluit van de gemeenteraadszitting d.d. 16 oktober 2017 houdende de goedkeuring van de projectnota Oeyvaersbosch, overeenkomst tussen de gemeente Aartselaar en Igean dienstverlening.

      Overeenkomstig artikel 26 van het decreet lokaal bestuur wordt de gemeenteraad in openbare vergadering verzocht de beslissing te nemen om het perceel aan bv Marpro te verkopen.

      Bij gemeenteraad-besluit van 16.10.2017 werd besloten om het perceel in Aartselaar, 2e afdeling, sectie D nummer 76B te ontwikkelen tot een aantal ontwikkelingen: een KMO-zone, meteen aansluitend op de bestaande KMO-zone aan het Oeyvaersbosch. Een woonzone, tussen de Halfstraat en de bestaande, achterliggende woningen met nummers 7-9. Tot slot een bufferzone die aan ANB wordt overgedragen volgens zelfde regime als de omliggende gronden. De nodige wegenis wordt voorzien ter ontsluiting van de diverse percelen. 

      Het college van burgemeester en schepenen leverde op 14.03.2022 een omgevingsvergunning voor het verkavelen af. Na bezwaar van omwonenden en enkele aanpassingen leverde de Provincie op 27.10.2022 de omgevingsvergunning af. Zij vormt de basis voor de wegenis en stelt het kader vast waarbinnen de meergezinswoningen met ondergrondse garage op het perceel gebouwd moeten worden. 

      Op het perceel van de woonzone rust een erfdienstbaarheid van uitweg, ten voordele van de woningen Halfstraat 7 en 9. Ter vervanging van deze uitweg werd een insteekweg aangelegd volgens “karrenspoor”-principe tot aan beide percelen, die uit zijn aard ontradend werkt voor andere automobilisten. Voetgangers en fietsers kunnen via dit karrenspoor, het fietspad en de nog aan te leggen weg die het Oeyvaersbosch verlengt vanuit de Halfstraat naar de Langlaarsteenweg rijden en vermijden zo de Boomsesteenweg. Zelfde erfdienstbaarheid geldt ook voor het eigen perceel bosgrond, die na stopzetting uitweg via Oeyvaersbosch zal uitwegen naar het openbaar domein.

      Na openbare procedure tot verkoop met biedingen onder gesloten omslag weerhield IGEAN op 18.01.2024 de kandidatuur van MARPRO BV uit Brasschaat als hoogste bieder met een bod van 1.076.000 euro. Om deze verkoop finaal te maken, zal de gemeente via het notariaat de verkavelingsakte ondertekenen waarbij het verkochte perceel grond, op basis van de verkavelingsvergunning, gecreëerd wordt. Daarbij bezorgt het college van burgemeester en schepenen het verkavelingsattest waaruit blijkt dat aan alle voorwaarden voldaan werd en komen de aanpalende eigenaars tussen om de erfdienstbaarheid te beëindigen of te beperken. Desgevallend is dit laatste in zelfde of in een afzonderlijke akte met de nodige modaliteiten vast te leggen. IGEAN zal dit in nauw overleg met het college van burgemeester en schepenen uitvoeren. Tevens wordt de verkoopakte ondertekend ten voordele van Marpro BV, hoogste bieder voor dit perceel.

      Na bespreking.

      Artikel 1

      Onder de in dit besluit vastgestelde voorwaarden over te gaan tot de verkoop aan bv Marpro van het perceel grond gelegen Halfstraat zn, kadastraal gekend 2e afdeling, sectie D, nr. 382A, met een oppervlakte van 2.313 m² volgens opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Ivan Van den Bergh, namens Igean Dienstverlening te Wommelgem op 17 april 2023 met refertenummer 11372/10228. Daartoe vooraf de verkavelingsakte te verlijden, De servitude van uitweg in zelfde of aparte akte te beëindigen of te beperken ten aanzien van perceel 382A en te vervangen door de insteekweg naar de woningen Halfstraat 7 en 9.


      Artikel 2

      De verkoop gebeurt aan de prijs van € 1.076.000 (één miljoen zesenzeventigduizend euro), mits alle kosten gerelateerd aan de verkoop door de koper worden gedragen, uitgezonderd deze die vallen onder leveringsplicht van de verkoper.


      Artikel 3

      Een afschrift van dit besluit over te maken aan de in artikel 1 vermelde koper en aan de financieel directeur.

       

      Artikel 4

      Volmacht te geven aan algemeen directeur, voorzitter gemeenteraad en financieel directeur om de tekst van beide ontwerpaktes te laten aanpassen door het notariaat in functie van de regeling van de erfdienstbaarheid van uitweg.

       

    • (Her)aanleg van grafkelders en urnenvelden op de begraafplaats van Aartselaar. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

      Enig artikel

      Dit punt af te voeren van de agenda.

  • Bestuur

    • Gemeenteraad

      • Mondelinge vragen

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Ive de Saeger (Groen) m.b.t. "Werken in Aartselaar"

        Binnenkort starten er heel wat werken in Aartselaar.

        Vragen: 

        - Via welke kanalen zal de communicatie verlopen? 
        - Welke maatregelen worden er genomen om de toegankelijkheid te vrijwaren, vooral voor mensen die minder mobiel zijn en schoolgaande jeugd? 
        - Kunnen er op alle toegangswegen plannetjes worden gehangen met daarop een duidelijke verwijzing naar waar fietsers door kunnen en waar er extra aandacht is besteed aan de doorgang voor mensen met een rolstoel of mobiliteitshulpmiddel?

        Antwoord door schepen Hans Cops (N-VA):

        De communicatie over de werken in Aartselaar verloopt vooral via de gemeentelijke website, Hoplr, de brieven van de aannemers en via Whatsapp voor handelaars en ondernemers. Om alles duidelijker te maken, gebruiken we consequent de werktitel ‘Aartselaar pakt aan’, zodat informatie makkelijker terug te vinden is. 

        Het idee om plannetjes op te hangen aan elke toegangsweg klinkt mooi, maar is praktisch niet haalbaar, zeker niet bij deze werken. In fase 1 van de saneringswerken op en rond het Laar zijn er maar liefst zes subfases, elk met verschillende omleidingen. De duur van elke fase hangt af van onvoorziene omstandigheden. Dan rijst de vraag: wie maakt die plannen, wie controleert en vervangt ze? Waar hang je ze allemaal op? En belangrijker nog: zijn ze voor iedereen duidelijk? 

        De werfinrichting is de verantwoordelijkheid van de aannemer, maar onze diensten Openbare Werken en Mobiliteit volgen dit nauw op. We willen natuurlijk wel iets doen met de vraag die voorligt. Zo heb ik dit al besproken met dé ervaringsdeskundige in ons midden, Paula, die aangaf dat bij een versperring voetgangers makkelijk kunnen oversteken, maar dat dit voor rolstoelgebruikers niet evident is. Een helling of ramp zou dan een goede oplossing zijn en/of de verlaagde boordstenen zolang mogelijk vrijhouden. De huidige werfleider vond dit een interessant idee, al is er niet meteen een standaardoplossing voor. We zullen hier in de toekomst bij inrichting van de werf wel extra aandacht voor hebben. 

        Tot slot nog een belangrijke tip: als je als minder mobiele persoon hinder ondervindt door de werken, aarzel dan niet om dit te melden aan de werfleiding of de gemeentelijke diensten. Vaak kunnen er dan op maat gemaakte oplossingen voorzien worden. Bij de werken in de Carillolei kregen we hier recent nog erg positieve reacties op. 

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Nadine Francus (Lokaal Liberaal) m.b.t. "De Leonaar"

        Jeugdhuis De Leonaar was een ontmoetingsplek voor jongeren in Aartselaar. Het jeugdhuis staat al een paar jaren leeg en er worden jammer genoeg geen jeugdactiviteiten meer georganiseerd. De vroegere Qubus, ondertussen omgedoopt tot de Leonaar, is destijds gebouwd om jongeren een veilige en gezellige omgeving te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten.

        In het NVA- verkiezingsprogramma werd beloofd dat de Leonaar zou gerenoveerd, vernieuwd en uitgebreid worden. Onze fractie Lokaal Liberaal vindt het belangrijk dat de Leonaar zo snel mogelijk terug geopend kan worden. Op deze manier halen we onze jongeren van de straat en uit de cafés zodat ze opnieuw samen kunnen genieten in een veilige, aangepaste omgeving.

        Vragen:

        - Hoever staat het met dit project?
        - Welke werken worden voorzien ?
        - Zijn hiervoor gelden voorzien in de begroting ?
        - Wanneer verwachten jullie dat de Leonaar terug zal geopend worden ?
        - Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de Aartselaarse jeugd en de jeugdverenigingen er meer gebruik van maken ?
        - Wordt de Leonaar ook opengesteld voor andere actviteiten zoals live muziekoptredens, thema-avonden, creatieve workshops, gaming-avonden,… ?
        - Kan deze locatie ook niet gebruikt worden om een “tijdelijke zomerbar” in te richten ?
        - Hoe zien jullie het beheer van de Leonaar ? In samenwerking met de Jeugdraad / privé / gemeente ?

        Antwoord door schepen Mark Vanhecke (N-VA):

        Toch even benadrukken dat de Leonaar niet gesloten is. Momenteel wordt er geen verhuur bij aangenomen, toch voor de periode terwijl de werken voor de deur van de Leonaar bezig zijn, maar er zijn nog steeds activiteiten. Nu zaterdag is er bijvoorbeeld een quiz van de werkgroep van Chiro. 

        De bedoeling was om tijdens de vorige legislatuur de Leonaar te renoveren en te verbouwen samen met de aanbouw aan de tribune, de ombouw van de opslagruimte in de sporthal tot gevechtslokaal, aanleg parking, natuurspeeltuin,…, maar er was voor dat project van de Leonaar slechts 1 bieding binnengekomen. Dat was dan nog veel meer dan wat we verwacht en begroot hadden, 1,5 miljoen euro, waardoor we dat project hebben moeten uitstellen naar de volgende legislatuur. 

        We hebben dit project dus ook opgenomen in ons bestuursakkoord. Het zal dus afhangen van de opmaak van de BBC wanneer, hoe en hoeveel budget we hieraan gaan spenderen. Ik kan je al wel zeggen wat we heel recent met Igean, de architect en de jeugddienst terug hebben samengezeten. Reken maar dat hetzelfde plan ondertussen nog meer zal kosten. We gaan niet zoveel geld uitgeven aan een gebouw dat niet 7/7 gebruikt gaat worden. We hebben dus de opdracht gegeven om de plannen te herbekijken. Ik heb daarbij ook de belangrijkste noden van de jeugd nog eens doorgegeven.  

        Dus om op je vragen te antwoorden: 

        Zie later dit jaar onze BBC  

        - Zie later dit jaar onze BBC  

        Zie later dit jaar onze BBC  

        - Als de werken klaar zijn. Zie later dit jaar onze BBC  

        Het huishoudelijk regelement geeft onze jeugd nu al voorrang bij het reserveren. Als we met de plannen rekening houden met hun behoeften (iets grotere ruimte om bijvoorbeeld ook eens een eetfestijn te organiseren, koelruimte, …) dan is het aan de jeugd om er gebruik van te maken. 

        - Uiteraard, maar dat is nu ook al. Na de verbouwing zou dat nog gemakkelijker zijn om dat te faciliteren.  

        Dat kan en hebben ze eerder al gedaan, 1 weekje, maar je zit daar al met horeca vlakbij, die dat misschien niet leuk gaan vinden. We bekijken dat wel als er ooit de vraag komt.    

        Wij zien de Leonaar in de eerste plaats als een jeugdontmoetingscentrum waar de jeugd zelf autonoom allerlei activiteiten kan organiseren. De jeugdraad en de jeugddienst kunnen hierbij een ondersteunende rol opnemen, maar niet meer dan dat.   

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Nadine Francus (Lokaal Liberaal) m.b.t." Robbedoes"

        De afgelopen maanden krijgt onze fractie regelmatig klachten en vragen binnen van ouders over de IBO Robbedoes. Deze plek moet een veilige en stimulerende omgeving zijn waar kinderen kunnen spelen, knutselen en deelnemen aan diverse activiteiten onder begeleiding van gekwalificeerd personeel.

        We weten dat er plannen zijn voor de grote nieuwe BKO in de Della Faillelaan naast de schoolgebouwen en de Wonderpluim. Maar het is wel belangrijk dat de Robbedoes ondertussen goed onderhouden blijft.

        Enkele problemen die de laatste tijd werden aangekaart :

        • Al 2 zomers lang werd de vraag gesteld aan de technische dienst om de zandbak te vernieuwen en te verplaatsen (uit de zon).
        • Er werd gevraagd om doeken te hangen voor de zonsverduistering, doeken zijn aangekocht maar ze werden tot op heden nog niet opgehangen
        • Als het gras afgereden wordt, wordt vergeten om de netels mee uit te doen
        • Vroeger werd er 2 x per week fruit of groentjes gegeven aan de kinderen, nu alleen nog maar koeken.
        • Is het verantwoord en wettelijk dat de rol van coördinator en van pedagogische coach door dezelfde persoon wordt uitgevoerd ?

        Vragen:

        - Welke acties gaan jullie ondernemen zodat een goede opvang van de kindjes in de Robbedoes gegarandeerd is in de komende periode ?

        - Wat is de planning/timing van de bouw van de nieuwe IBO in Della Faillelaan en wanneer zou de nieuwe IBO operationeel zijn ?        

        Antwoord door schepen Anouk Beels (N-VA):

        Het is  de eerste keer dat ik hoor van deze problematieken. De groendienst is op de hoogte van het verplaatsen van de zandbak, lees oud zand weg en aanvoer nieuw zal ingepland worden. Dit staat gepland in kwartaal 2 van 2025 

        Het ophangen van de schaduwdoeken zijn ingepland juist voor het paasverlof. Zo hangen ze niet buiten met het slechte weer maar zijn ze er wel voor de opvang in het paasverlof.  De opdracht zit in 3P op 02/04 bon 26767. Dit was vorig jaar afgesproken met de coördjnator IBO  

        Voor het verwijderen van de brandnetels werd een werkbon opgemaakt. Het onderhoud van de IBO is eveneens opgenomen in de maandplanning voor onderhoud zodat deze niet wordt overgeslagen. 

        Vero werd aangsteld als pedagogisch coach. Er werd een vacature uitgeschreven voor een coördinator, maar geen gevonden. Daarom werd indertijd Vero parttime aangesteld als pedagogische coach in combinatie met coördinator. Er werden wel een aantal voorwaarden gesteld waaronder het aanstellen van 3 teamcoaches om rolconflicten binnen het team te vermijden. Het is niet wettelijk verboden om de rol van pedagogische coach en coördinator te combineren, maar ik begrijp dat er zeker sterke argumenten tegen zijn. De functies vragen om een andere aanpak en focus, en het combineren kan leiden tot conflicten, werkdruk en een verminderde kwaliteitscontrole. 

        Laat mij u beloven om deze situatie zo strikt mogelijk op te volgen en in te grijpen bij eventuele moeilijkheden. 

        Voor de verdere planning en timing verwijs ik naar de BBC later dit jaar

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Eddy Bal (Vlaams Belang) m.b.t. " molen 't Heiken"

        Bij het budget voor 2025 is 100.000,00 euro voorzien voor de architect van de molen ’t Heiken.

        Aangezien ik (Eddy) regelmatig werk voor projecten die onder Monumentenzorg vallen, zie ik soms overdreven kosten waarin gemakkelijk kan geknipt worden. De gemeenten worden niet zelden vele euro’s lichter gemaakt.

        Vraag:

        - Wat krijgen we terug voor dit voorziene bedrag van 100.000,00 euro? 

        Antwoord door schepen Anouk Beels (N-VA):

        Stichting Kempens landschap wenst, in samenwerking met gemeente Aartselaar, de Heimolen te restaureren. Er wordt een ontwerper gezocht om de demontage, heropbouw en restauratie in goede banen te leiden. De Heimolen is een beschermd monument. De opdracht bestaat uit vaste delen en voorwaardelijke delen: 

        Vaste delen: 

        1.    Het opmaken van alle nodige stukken voor de demontage, heropbouw en restauratie van de Heimolen. 

        2.    Het opmaken van een veiligheids- en gezondheidsplan. 

        De opdracht kan verlengd/aangevuld worden met volgend voorwaardelijk delen: 

        3.    Het realiseren en opvolgen van de demontage, heropbouw en restauratie van de Heimolen. 

        4.    De veiligheidscoördinatie tijdens de verwezenlijking van de demontage, heropbouw en restauratie van de molen


        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Rita Ceulemans (Vlaams Belang) m.b.t. "verkoop Cipal-Schaubroeck: strategische blunder"

        Eind januari raakte bekend dat een verkoop wordt gepland van IT-dienstverlener Cipal-Schaubroeck aan het Nederlandse Total Specific Solutions (TTS ) onderdeel van het Canadese Constellation Software.

        Cipal-Schaubroeck dat in 2016 is ontstaan uit de fusie van de intercommunale Cipal en de private IT-groep Schaubroeck, ontwikkelt en beheert softwaretoepassingen voor gemeentelijke administratie, belastingen, bouwdossiers en zelfs het Vlaams fiscaal platform.

        Daarmee beheerst de groep maar liefst 70% van deze markt. Een ruime meerderheid van de Vlaamse steden en gemeenten maakt gebruik van deze software, waarvan de prijs en de ontwikkeling in de toekomst in het buitenland bepaald zullen worden. De intercommunale organiseert daarmee een verkoop van gemeentelijke belangen.

        Vragen:

        - Voor welke dienstverlening doet Aartselaar beroep op Cipal-Schaubroeck?
        - Hoe reageert het gemeentebestuur op de geplande verkoop?
        - Kijkt het gemeentebestuur uit naar een alternatieve dienstverlening, mochten dienstverlening en prijsbepaling in de toekomst niet meer voldoen aan de huidige normen?

        Antwoord door schepen Mark Vanhecke (N-VA):

        Op 14 januari 2025 kondigde TSS inderdaad aan een bindende overeenkomst te hebben gesloten voor de overname van alle uitstaande aandelen van CS. Deze transactie past binnen de strategie van TSS om haar positie in de markt voor softwareoplossingen voor lokale overheden te versterken.  

        Juridisch-technisch gesproken is de koper een Belgische vennootschap, opgericht door TSS met het oog op deze transactie. De aandelen van deze Belgische vennootschap zijn in handen van het Nederlandse TSS, dat dus onderworpen is aan Europese regelgeving.  

        De aandelen van het Nederlandse TSS zijn op haar beurt in handen van Topicus.com, waarvan ongeveer 1/3 van de aandelen in Nederlandse handen is, 1/3 op de beurs staat, en 1/3 in handen is van het Canadese Constellation Software Inc. De groep heeft participaties in vele Europese landen waarbij zij in heel wat van die landen ook actief is in de overheidssector. Kortom, de groep is Europees verankerd 

        CS was zelf ook al een tijdje aan het uitkijken om nieuwe markten aan te boren en investeerders te vinden. Zij werken immers voornamelijk voor lokale besturen, maar er komen er daar geen extra van bij. Deze stap past dus in de strategie van CS. TSS koopt trouwens veel bedrijven op, zeker als ze recurrente inkomsten hebben. TSS koopt trouwens niet om terug te verkopen.  

        Belangrijk daarbij om melden is dat CS binnen TSS een aparte entiteit zal blijven. Er is dan ook geen impact op de relatie tussen CS en de steden en gemeenten als klant. TSS zal CS kansen bieden om te groeien, zodat ook de steden en gemeenten daarvan de voordelen kunnen plukken.  

        Je kan bezorgd zijn over die verkoop, dat begrijp ik, want wat  

        - met de autonomie en controle over cruciale gemeentelijke IT-diensten of 

        - als ze de prijzen plots doen stijgen?  

        Maar ik volg Vlaams minister Matthias Diependaele. Wij gaan in de geplande verkoop niet tussenkomen. Het bouwen van software in een open economie zoals Vlaanderen is geen kerntaak van de overheid. Het is trouwens Cipal NV, de naamloze vennootschap, die de joint venture aangaat en niet Cipal DV, de dienstverlenende vereniging.  

        Hoe dan ook, ik zie hier vooral kansen en opportuniteiten in. TSS maakt deel uit van het ecosysteem van Constellation Software Inc., dat meer dan 800 gespecialiseerde softwarebedrijven omvat. Deze overname kan leiden tot een uitwisseling van kennis en best practices, wat de dienstverlening aan lokale besturen kan verbeteren.  

        Er ontstaan zo mogelijkheden tot het versterken van technologische capaciteiten. Immers met de steun van TSS kan CS verder investeren in haar software- en dienstenportfolio, wat kan resulteren in verbeterde en innovatieve oplossingen voor gemeente. Zo kan het IT-aspect van de gemeentes sneller/beter evolueren naar de toekomst toe. Denk maar aan AI. 

        Specifiek voor Aartselaar zal er niets veranderen, dat garandeert CS. Aartselaar werkt met heel wat softwaretoepassingen van CS (bevolking, boekhouding, grondgebiedzaken, …), omdat die het beste aansluiten bij onze noden. Daarnaast zitten onze servers daar en hebben we modern workplace management (= de juiste IT en business flows samenbrengen om de medewerkers in staat stellen hun beste werk af te leveren) bij hen. Dit is naar informatieveiligheid een correcte keuze, want als klein lokaal bestuur kunnen we dit beter uitbesteden. 

        Van zodra CS daadwerkelijk in een grotere holding zal opgenomen worden, gaan we dat uiteraard goed in ’t oog houden. We zullen de ontwikkelingen nauwlettend opvolgen en tegelijk streven naar duidelijke afspraken met de nieuwe eigenaar om de continuïteit en kwaliteit van de IT-diensten te waarborgen. 

        Zo’n verkoop wordt trouwens aangemeld bij de Interfederale Screeningscommissie. De transactie van aandelen is dan ook pas effectief na een screening met positief resultaat door die commissie.  (Noot: Commissie speelt een sleutelrol bij het aantrekken van buitenlands kapitaal dat groei en innovatie naar België brengt, zonder daarbij de Belgische economie evenwel te onderwerpen aan geopolitieke afhankelijkheden die haar negatief zouden kunnen beïnvloeden.)  

        We zijn bovendien niet de enige gemeente bij CS en daarom zal ook de overkoepelende overheidsvereniging Vlaamse-ICT-ORganisatie kritisch mee blijven kijken naar evoluties binnen dienstverlening van CS en tijdig aan de alarmbel trekken. 

        Is er een alternatief? Nee, veel alternatieven zijn er niet voor de softwaretoepassingen. CEVI, maar die zitten vooral in kleinere gemeentes en Remmicom is ondertussen ook onderdeel van CS.  

        Ook voor de servers maakten we zelf de afweging t.o.v. een Real Dolmen, maar de prijszetting was daar veel onduidelijker, met het risico op veel hogere maandelijkse kosten. Vandaar dat we voor de servers van CS kozen. 

        Dat geldt ook voor ons modern workplace management. Het is logisch dat we dit bij CS nemen, gezien het groot aantal toepassingen van hen dat hier bij ons op de toestellen draait. 

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Kris Wils (Samen NAP) m.b.t." atletiekpiste in het sportcomplex"

        Een renovatie van de atletiekpiste is noodzakelijk. Er zijn hierover gesprekken geweest met de atletiekclub maar het gemeentebestuur wenste niet over te gaan tot een vernieuwing van de atletiekpiste. 

        Men kon trouwens in 2022 rekenen op een subsidie van de overheid. Samen NAP vroeg in de GR van 22 mei 2023 naar een stand van zaken.                                                                                                                                              

        Omdat men deze investering niet uitgevoerd werd heeft men ook de subsidiëring voorbij gelopen. Voor de belastingbetaler en vooral voor de atletiekclub, die mee moet delen in de financiële kost is dit een zware dobber.                                                                                                        

        Ook in de kindergemeenteraad van 16/12/2025 vroeg men wanneer de nieuwe atletiek piste word aangelegd en men kreeg als antwoord dat dit in de toekomst gaat gebeuren.

        Door de hoge kost werd de renovatie verschoven naar de nieuwe legislatuur waarin we ons nu bevinden.

        Vragen:

        - Wat is het standpunt van het nieuwe gemeentebestuur.

        - We zien in de begroting van 2025 – 2026  en 2027 geen investeringen staan.

        Antwoord: zie na volgende vraag


        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Kris Wls (Samen NAP) m.b.t. "kunstgrasveld"

        Samen NAP vroeg in de GR van 22 mei 2023 naar een stand van zaken i.v.b situatie van het kunstgrasveld en kreeg het volgende antwoord:                                                                                                                                              

        Het kunstgrasveld werd voorzien dat het in de vroegere legislatuur nog moest meegaan, maar dat er in de huidige legislatuur wel een vernieuwing moet komen. De grootste kosten zijn voor een later moment of anders gezegd voor deze legislatuur..

        Vragen:

        - Wat is het standpunt van het nieuwe gemeentebestuur.

        - We zien in de begroting van 2025-2026 en 2027 geen investeringen staan.

        Antwoord door schepen Hans Cops (N-VA) in naam van schepen Bart Lambrecht (N-VA):

        Uw voorgeschiedenis over de atletiekpiste is sterk gekleurd. Op het ogenblik dat de Vlaamse regering een subsidieoproep aankondigde, hadden wij geen financiële middelen voorzien om die grote investering uit te voeren. De totale renovatie van de atletiekpiste stond ook nooit in het MJP ’19-’25. We hebben wel altijd aangegeven dat met de nieuwe legislatuur te willen doen. Dus het is me niet duidelijk waarop het slaat dat het een zware financiële dobber is voor de belastingbetaler of de club. Dat maakt u er zelf van. Er is namelijk nog geen uitgave gebeurd of dossier samengesteld. 

        Zowel de renovatie van de atletiekpiste als het kunstgrasveld zijn opgenomen in het bestuursakkoord. Dat wordt nu vertaald in de opmaak van een nieuw meerjarenplan, dat in elke gemeente rond november-december moet worden voorgelegd. U zal tegen dan weten welk budget we in welk jaar zullen voorzien.  

        Dat het niet in ’25 staat is logisch, gezien dat nog de huidige meerjarenplanning is. En als u zegt dat het nog niet in ’26 of ’27 is voorzien, toont dat aan dat u de documenten van de huidige MJP niet goed heeft gelezen of niet goed heeft geluisterd op de commissie vorige week. Er is daarin duidelijk gezegd dat de meerjarenplanning voor ’26 en ’27 nog niet is opgemaakt, omdat dat pas tegen eind dit jaar moet worden voorzien. De tabellen die u daarin zag zijn louter omdat ze decretaal moeten, maar geen enkele gemeente hecht daar een concreet belang aan, omdat ze nog niet kunnen weerspiegelen wat elke gemeente nu aan het doen is: hun bestuursakkoorden vertalen naar een nieuwe MJP. 

        Ik kan u wel nog meegeven dat ik aan het kabinet van minister van Sport De Ridder de vraag heb gesteld om dit voorjaar bekend te maken welke subsidierondes ze in welk jaar plannen, zodat wij onze renovatieprojecten daar ook op kunnen afstemmen in de nieuwe MJP. 

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Rudy Siebens m.b.t. "multi basketterrein/voetbal op het sportcentrum"

        Naar aanleiding van de meeting "beheerraad basket” op 24 november 2022 stelde Samen NAP in 2023 deze mondelinge vraag. Door het nieuwe zwembad is er geen aanwezigheid meer van een basketterein op het sportcentrum. Volgens deze beheerraad is er wel vraag naar zo’n terrein.

        Dit was het antwoord: gemeentebestuur, sportdienst en basketbalclub tonen hun interesse. Hun voorkeur gaat naar een 3X3-terrein omdat dit compacter en zeer populair geworden is.

        Pas als dat achter de rug is, is er zowel qua capaciteit als qua budget ruimte om te bekijken waar exact op ons sportcentrum zo’n 3X3-veld kan komen. Dat zal dus een beslissing voor het huidige gemeentebestuur zijn.

        Vragen:

        - Wat is het standpunt van het nieuwe gemeentebestuur.
        - We zien in de begroting van 2025 – 2026 en 2027 geen investeringen staan.

        Antwoord door schepen Hans Cops (N-VA) in naam van schepen Bart Lambrecht (N-VA):

        Ik verwijs naar de gemeenteraad van 16 oktober 2023, toen we de lastvoorwaarden voor de aanleg van de nieuwe parking en de regie aan Igean op deze gemeenteraad hebben gebracht. En waarbij ik heb toegelicht – en ik citeer letterlijk uit de notulen:  

        “En tegelijkertijd vernieuwen we ook de asfaltlaag van het skatepleintje, waardoor die site al sneller kan omgevormd worden tot een 3x3-basketbalveld, zoals hier op de gemeenteraad al eens geopperd. De huidige plaats is toch te klein om daar een volwaardig skatepark van te kunnen maken, terwijl er wel wat buurgemeenten zijn die die faciliteiten wél hebben.” 

        De aanleg van de 3x3 is momenteel dus volop lopende met de huidige parkingheraanleg en het budget is ook voorzien in de huidige parkingheraanleg. U heeft daar dus blijkbaar over gekeken toen u de begroting van 2025 las. 

        Nadat de asfalteringswerken gedaan zijn, moet dan enkel nog een belijning worden aangebracht. De basketbalpaal hebben we nog staan van het vroegere basketpleintje, voor Dok~3 daar stond. 

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Glenn Anné (Ieder1 Aartselaar) m.b.t. "trajectcontroles ingevoerd d.m.v. ANPR-camera’s."

        Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) start een onderzoek naar de manier waarop steden en gemeenten snelheidsboetes uitschrijven.

        Ze vindt het onaanvaardbaar dat privébedrijven of lokale besturen 'financieel belang hebben bij zoveel mogelijk boetes'.

        In de voorbije legislatuur werden in onze gemeente 3 trajectcontroles ingevoerd d.m.v. ANPR-camera’s. Deze legislatuur staan er normaliter nog de invoering van 3 trajectcontroles op de planning.

        Vraag:

        - Hoe bekijkt ons gemeentebestuur de recente ontwikkelingen? 

        Antwoord door burgemeester Sophie De Wit (N-VA) in naam van schepen Bart Lambrecht (N-VA):

        De minister heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar de manier waarop gemeentebesturen snelheidscontroles doen. In het licht van “Trajectcontrole as a service”, waar de gemeenten binnen PZ Hekla héél bewust niét mee werken, snap ik ook dat de minister dat onderzoek opstart. Ik ben van mening dat het TaaS-systeem alle gemeentelijke snelheidscontroles namelijk in een slecht daglicht plaatst. 

        Wij investeren als gemeente zélf in onze camera’s voor trajectcontroles en momenteel is dat nog altijd verlieslatend. Onze investering is nog bijlange na niet terugverdiend.  

        Bovendien was de Aartselaarse Lidar in 2024 zelfs stevig verlieslatend, net omdat we die ook inzetten op kleinere wegen waarvan we weten dat de Lidar onmogelijk gaat terugverdiend worden wegens te weinig boetes. Maar ook daar is handhaving en bewustwording nodig. 

        Aartselaar is in onze ogen dus een gemeente die de controles inzet op de manier waarop het hoort en waarvoor het GAS 5-systeem is ingevoerd, en dus niet als eenvoudige manier om geld te innen. 

        Verder kondigde de minister aan dat haar onderzoek een jaar zal duren. Dus we zullen pas volgend jaar weten welke conclusies de minister uit het rapport zal trekken en of dat alsnog consequenties heeft voor ons beleid. 

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Marc Sorber (Ieder1 Aartselaar) m.b.t. "dienstverlening t.a.v. inwoners: werkzaamheden Zinkvalstraat".

        Recent deden bewoners van de Zinkvalstraat via een meldingsfiche aangifte dat ter hoogte van hun woning de grond en een putje van de nutsvoorziening aan het verzakken is.

        Dit is het gevolg van werkzaamheden die door de nutsmaatschappij werden uitgevoerd.

        De bewoners kregen het bericht dat er geen herstelling zal uitgevoerd worden, omdat in 2025 de bovenbouw vernieuwd zal worden in het kader van een rioleringsproject.

        Vraag:

        - Is dit de manier hoe wij onze dienstverlening t.a.v. inwoners uitvoeren? Moeten we echt wachten tot er een fietser of andere zwakke weggebruiker ten val komt door deze verzakking?                                                                               

        Antwoord door schepen Hans Cops (N-VA):

        In antwoord op uw vraag zou ik eerst willen weten of jullie de situatie ook ter plaatse of op foto hebben bekeken. Onze coördinator Openbare Werken is zelf ter plaatse gegaan en stelde vast dat de verzakking minimaal is. Ik heb zijn foto’s ook bekeken en kom tot dezelfde conclusie. 

        Helaas is de verzakking niet ernstig genoeg om een nutsmaatschappij te verplichten deze te herstellen, zeker niet omdat de straat in de toekomst toch nog volledig zal heraangelegd worden. Onze coördinator heeft de inwoners hierover geïnformeerd en benadrukte dat, mocht de verzakking erger worden, de nutsmaatschappijen wél verplicht zullen worden om in te grijpen. 

        Als dit putdeksel op een voetpad of fietspad uitstak, zou de situatie natuurlijk anders zijn, maar in de Zinkvalstraat is er geen sprake van een voetpad. 

        Tot slot wil ik nog meegeven dat, ondanks enkel positieve adviezen, de deputatie de vergunning toch heeft geweigerd. Men is er echter van overtuigd dat er aan de opmerkingen tegemoet kan worden gekomen en dat de vergunning binnenkort alsnog zal worden verkregen en de werken zullen uitgevoerd worden. 

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Paul Rens (Ieder1 Aartselaar) m.b.t. "deelfietsen wijkbewoners Buerstede".

        Vroeger konden wijkbewoners van de Buerstede gebruik maken van deelfietsen die zich op de parking van het restaurant bevonden.

        Dit was een oplossing om deze woonwijk niet af te zonderen van het centrum van onze gemeente.

        Echter, sinds de afbraak van het restaurant zijn deze deelfietsen nergens meer te bespeuren.

        Hierdoor moeten de wijkbewoners zich naar het centrum van onze gemeente begeven om gebruik te kunnen maken van deze deelfietsen.

        Vraag:

        - Waarom werden deze deelfietsen daar verwijderd?

        - Kunnen deze deelfietsen in de toekomst opnieuw ter beschikking gesteld worden voor deze wijkbewoner?

        Antwoord door de schepen Hans Cops (N-VA) in naam van schepen Bart Lambrecht (N-VA):

        De elektrische deelfietsen van Donkey Republic staan er voor een goed begrip op het Hoppinpunt van A12/Kontichsesteenweg/Cleydaellaan niet alleen voor buurtbewoners van wijk Buerstede, maar even goed voor omliggende buurtbewoners van wijken als Ysselaar of Bruynenbaert. De locatie daar is door de vervoerregio gekozen omwille van de kruising van assen met intergemeentelijk verkeer. Even goed kan bijvoorbeeld een bewoner van Hemiksem die buslijn 500 heeft genomen met zo’n fiets terug naar zijn gemeente fietsen. Een belangrijke nuance dus in uw vraagstelling. 

        Door de afbraak van de woning heeft Donkey de fietsen tijdelijk moeten weghalen en hebben zij de hub op non-actief gezet. Daardoor is de zone ook niet langer een drop-off zone geweest. 

        Vorige week maandag hadden we onze jaarlijkse meeting met Donkey Republic en daaruit bleek dat ze de hub na de afbraak nog niet opnieuw actief hadden gezet. We hebben hen meegedeeld dat de afbraak achter de rug is en de hub terug op actief moest gezet worden. Donkey heeft laten weten dat ze dat asap ging doen. Ik heb dit weekend in de app gezien dat dat ook effectief al is gebeurd. 

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Paul Rens (Ieder1 Aartselaar) m.b.t. "Verkeersopstoppingen op de hoek van de Cleydaellaan en de Rozenlaan"

        Op de hoek van de Cleydaellaan en de Rozenlaan zien we regelmatig grote verkeersopstoppingen, vermits de wachtende auto’s die de A12 willen oprijden verhinderen dat auto’s de Rozenlaan kunnen inrijden.

        Ook het uitrijden van de Rozenlaan in de Cleydaellaan verloopt moeizaam. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties.

        Vraag:

        - Hoe wil de gemeente dit probleem oplossen?

        Antwoord door schepen Hans Cops (N-VA) in naam van schepen Bart Lambrecht (N-VA):
        Die problematiek sleept helaas al jaren aan en we hebben in het verleden al met de wijkraad, lokale politie en verkeerscel naar oplossingen gezocht. Daaruit is bijvoorbeeld gekomen dat er een bord is gehangen in de Cleydaellaan met uitdrukkelijke melding om het kruispunt vrij te laten. Helaas wordt dat dus niet altijd gevolgd. 

        Naar aanleiding van uw vraag staat nu op de verkeerscel geagendeerd om de thematiek nog eens te bespreken. We zullen ook vragen of een verdrijvingsvak of het vak zoals in Edegem kunnen gebruiken.

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Marc Sorber (Ieder1 Aartselaar) m.b.t. "speeltuin Lijsterlaan: overlast door hangjongeren van buiten de gemeente"

        In de speeltuin van de Lijsterlaan worden in het weekend ’s nachts regelmatig hangjongeren van buiten onze gemeente Aartselaar gesignaleerd die daar alcohol komen nuttigen en voor de nodige geluidsoverlast zorgen.

        De politie werd reeds meermaals verwittigd, maar de problemen houden aan.

        Vraag:

        - Hoe wil de gemeente dit aanpakken?

        Antwoord door burgemeester Sophie De Wit (N-VA):

        Dank voor uw vraag. Overlast op speelpleinen of elders is inderdaad een bezorgdheid.  

        - Er wordt sedert enige tijd ook samen met Hekla op gewerkt. Zo had ik enkele weken geleden met Hekla nog een heel concreet overleg over de aanpak van jongeren die voor overlast zorgen, zeker nu de dagen weer lengen. 

        Zo zijn alle meldingen in 2023 en 2024 in kaart gebracht, waaruit geen echte opvallende stijging blijkt maar waaruit wel blijkt dat de grootste hinder zich op het Laar voordoet, en daarnaast ook op sommige speelpleinen, maar in mindere mate. Waarmee ik niets wil minimaliseren. Het kan ook zijn dat er daarover minder meldingen worden gedaan.  

        Waarmee ik meteen kom tot mijn eerste advies: altijd een melding doen en desgevallend de politie verwittigen. Enkel op die manier is er een spoor en kunnen we de hot spots in kaart brengen. 

        - De politie verhoogt de controle (VIP”-behandeling, very irritating police). Recent hebben ze zo enkele jongeren kunnen betrappen op erge overlast en wangedrag. Er wordt weldra een gesprek georganiseerd met de ouders.

        - We kennen uiteraard niet alle jongeren. Het viel wel op dat u in uw vraag spreekt over jongeren van buiten Aarselaar. Hoe weet u dat? Want er zijn zowel Aartselaarse als niet-Aartselaarse jongeren die al eens rondhangen. Indien u ze kent, mag u steeds de gegevens bezorgen.

        - Het plaatsen van camera's, is tenslotte ook een oplossing die wordt overwogen 

        Daarvoor is Hekla nu nog in overleg met de leverancier van onze camera’s om deze technisch te verfijnen (cfr bijsturingen die zinvol zijn voor de politie).  

        Indien dat lukt, kunnen we er verder in investeren en deze, naast het Laar, gemeentehuis en sportcentrum (waar ze al zijn geplaatst), ook op speelpleinen plaatsen wanneer nodig. (Aan de politie kan trouwens rechtstreeks toegang worden gegeven tot de beelden zodat ze dus live kunnen volgen.) 

        Er wordt dus wel degelijk op gewerkt. Maar blijf overlast zeker melden. 

         

        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Glenn Anné (Ieder1 Aartselaar) m.b.t. "werken heraanleg parking sportcentrum"

        We naderen stilaan het einde van de heraanleg van de parking van het sportcentrum. Momenteel moeten mensen van de parking via een andere weg naar het Sportzicht. Wanneer de trainingen voor de voetbal en de atletiek bezig zijn, is daar verlichting. Maar wanneer mensen van de tennis of petanque (vaak oudere mensen) naar huis gaan zijn deze lichten gedoofd, is het daar pikdonker en dus gevaarlijk.

        Vragen:

        - Is er al meer zicht op het einde van de werken? 
        - Is er een mogelijkheid om tijdelijke verlichting te voorzien voor er valpartijen of erger gebeuren?
        - De afwerking van de parking is met klinkers. Wat is de graad van waterdoorlatendheid?

        Antwoord door burgemeester Sophie De Wit (N-VA) in naam van schepen Bart Lambrecht (N-VA):

        Zoals vorige gemeenteraad al op de vraag van Kris Wils geantwoord, toen die dezelfde vraag stelde over de deadline van de werken van de parking, blijft het antwoord dat er door de bijgekomen 60 werkdagen een deadline is met het bouwverlof van deze zomer. 

        Wat de verlichting betreft heeft de sportfunctionaris op 25 februari een mail gestuurd naar de dienst patrimonium van het technisch centrum met de vraag om een tijdelijke verlichting te voorzien. Afgelopen week is die aangebracht in de vorm van een tijdelijke verlichtingsslinger. 

        De gekozen klinkers zijn waterdoorlatende betonstraatstenen met verbrede voeg. De verbrede voeg, waarbij het water naar beneden kan zakken, bedraagt 22% van de oppervlakte van de steen. 


        Mondelinge vraag ingediend door raadslid Glenn Anné (Ieder1 Aartselaar) m.b.t. "bushalte ter hoogte van politiekantoor tijdens heraanleg van het Laar/Kapellestraat"

        In de meest recente plannen mbt de heraanleg van het Laar / Kapellestraat wordt de bushalte ter hoogte van het politiekantoor geschrapt. Deze verhuist immers naar het Laar.

        Vraag:

        - Waar moeten de inwoners opstappen bij de markt op vrijdag?   

        Antwoord door schepen Hans Cops (N-VA) in naam van schepen Bart Lambrecht (N-VA):

         

        Het is inderdaad de bedoeling dat de haltes Gemeentehuis en Dr. Cuypersstraat verdwijnen om vervangen te worden in een nieuwe halte Laar, die wél aan de toegankelijkheidsnormen van Vlaanderen kan voldoen. 

         

        We hebben echter steeds gecommuniceerd dat de huidige halte Gemeentehuis wel zal blijven bestaan als halte voor tijdens de marktomleidingen, dus met hetzelfde statuut als de bushalte in de A. Sanderslei.