Terug
Gepubliceerd op 24/03/2025

Besluit  Gemeenteraad

ma 17/03/2025 - 20:00

Goedkeuring van de herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein.

Aanwezig: Yves Hulin, Voorzitter
Sophie De Wit, burgemeester
Mark Vanhecke, Anouk Beels, Hans Cops, Hilde Heyman, schepenen
Isabelle de Beukelaar, Paula De Leeuw, Kathy Mommen, Kris Vandromme, Filip Vanheukelom, Eddy Vermoesen, Glenn Anné, Paul Rens, Marc Sorber, Lea Den Abt, Rudy Siebens, Kris Wils, Nadine Francus, Eddy Bal, Rita Ceulemans, Ive De Saeger, raadsleden
Peter van Mechelen, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Bart Lambrecht, 1e schepen

De gemeenteraad keurde het herwerkte voorstel tot herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein goed.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;
De Vlaamse  Codex Ruimtelijke Ordening, artikels 2.3.1., 2.3.2§2 inzake stedenbouwkundige verordeningen;
Het Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, meer bepaald artikel 286;
Het Decreet van 26 mei 2023 betreffende het realisatiegerichte instrumentarium (Instrumentendecreet);
Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (D.A.B.M.), B.S. 3 juni 1995, zoals herhaaldelijk gewijzigd;
Het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma’s van 12 oktober 2007, B.S. 7 november 2007

Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en dient daarvoor de nodige maatregelen te nemen voor de opmaak ervan.

De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van parkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg werd goedgekeurd door gemeenteraad op 19 oktober 2015 en bekrachtigd bij besluit van de deputatie Antwerpen op 17 december 2016.

Per collegebesluit van 18 maart 2024 nam het college van burgemeester en schepenen akte van het voorstel tot herziening van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten de openbare weg. Het college van burgemeester en schepenen keurde de herziening voorlopig goed en gaf opdracht aan de dienst Omgeving om de wettelijke procedure op te starten tot herziening.

Over de herziening van de verordening werd een openbaar onderzoek georganiseerd van maandag 8 april 2024 t.e.m. dinsdag 7 mei 2024. Dit openbaar onderzoek werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en het gemeentelijk Infoblad. Er werden geen bezwaren ontvangen.

De wettelijk voorziene adviezen werden gevraagd aan de bovenlokale instanties. Op 3 juni 2024 werd een advies ontvangen van het Agentschap Wegen & Verkeer en op 6 juni 2024 een advies van de provincie Antwerpen. De adviezen en hun behandeling worden in bijlage bijgevoegd aan de stukken.

Op 17 december 2024 behandelde de GECORO de herziening van verordening. De leden van de GECORO gaven een unaniem positief advies aan deze herziening mits maximaal rekening wordt gehouden met de opmerkingen. Het advies wordt als bijlage bijgevoegd aan de stukken.

Op 2 mei 2024 werd de MER-screening ter advies voorgelegd aan de diverse bovenlokale adviesinstanties.

Op 19 juni 2024 werd na de adviesronde over de MER-screening ontheffing van plan-m.e.r.-plicht gevraagd aan Team Omgevingseffecten – Milieueffectrapportage van het Departement Omgeving.

De beslissing tot plan-MER-plicht ontheffing werd bekomen op 5 februari 2025.

Het voorontwerp van verordening werd aangepast naar de bemerkingen opgenomen in het advies van de provincie Antwerpen en het advies van de GECORO. In bijlage wordt de behandeling van de adviezen toegevoegd.

De gemeente wordt geconfronteerd met het probleem van een toenemende parkeerdruk in straten als gevolg van het ontbreken van voldoende autoparkeerplaatsen bij de bouw van één- en meergezinswoningen, bij de vermeerdering van het aantal woningen in gebouwen en het oneigenlijk gebruik van autoparkeerplaatsen als berging e.d..

Het is niet wenselijk om de parkeerbehoefte af te wenden op het openbaar domein. Bovendien wil de gemeente een kwaliteitsvol en veilig openbaar domein inrichten waar, naast de noodzakelijke ruimte voor verharding (wegenis, parkeren,…), ook voldoende ruimte vrij blijft voor voetgangers, fietsers en groen. Daarom is het belangrijk dat bij de verdichting van de kernen de nodige parkeerplaatsen op het eigen terrein worden ingericht.

De gemeente beschikt reeds over een verordening inzake het voorzien van autoparkeerplaatsen op privaat terrein. De normen in deze verordening moeten worden geactualiseerd in functie van duurzame mobiliteit, modal shift/split en de afbakening van het handelskerngebied en kerngebied.

In de huidige verordening zijn geen afwijkingsmogelijkheden voorzien, voorziet niet in het stimuleren van een duurzame mobiliteit en houdt geen rekening met deelmobiliteit.

De huidige verordening bevat tevens enkele onduidelijkheden wat tot regelmatige discussies met aanvragers leidt en problemen in beroepsprocedures.

Ook zijn de technische voorwaarden aan een actualisering toe en dient de verordening aangepast te worden cfr. het Instrumentendecreet.

Deze herziening van de verordening beoogt het parkeren buiten het openbaar domein te regelen bij nieuwbouw van één- en  meergezinswoningen, verbouwen en/of uitbreiden van bestaande gebouwen waarbij één of meer bijkomende woningen gecreëerd worden, het vermeerderen van het aantal woningen binnen een bestaand volume en bij functiewijziging van een gebouw naar een woongebouw.

Eveneens wordt er in deze verordening een parkeernorm opgelegd of een kader gevormd voor andere functies dan wonen.

Deze verordening heeft ook het stimuleren van de verduurzaming van de mobiliteit in de gemeente tot doel. Zo wordt via een afwijkingsmogelijkheid op de normeringen autodelen gestimuleerd.

De stedenbouwkundige verordening voorziet tevens in een aantal afwijkingsmogelijkheden met betrekking tot sociale woningbouw en duurzame mobiliteit. En verduidelijkt enkele definities.

Om het fietsgebruik verder te stimuleren worden in deze herziening bijkomende technische normen voorzien met betrekking tot de verplichte fietsparkeerplaatsen.

In de nieuwe stedenbouwkundige verordening worden ook enkele zaken die opgenomen zijn in de gemeentelijke Bouw- en Verkavelingsverordening van 24 november 1997 (Ministerieel Besluit) mee opgenomen en geactualiseerd waardoor alle zaken m.b.t. parkeren in één verordening worden verenigd. Deze verouderde Bouw- en Verkavelingsverordening wordt met de vaststelling van de nieuwe Stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein opgehoffen.

Openbaar onderzoek

Het college van burgemeester en schepenen heeft een openbaar onderzoek georganiseerd van maandag 8 april 2024 t.e.m. dinsdag 7 mei 2024. Het openbaar onderzoek werd aangekondigd door aanplakking van het bericht van bekendmaking aan het gemeentehuis, publicatie van het bericht van bekendmaking in het Belgisch Staatsblad en publicatie van het bericht van bekendmaking in het gemeentelijk infoblad. Daarnaast werd het openbaar onderzoek aangekondigd op de gemeentelijke website.

Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

Externe adviezen

De wettelijk voorziene adviezen werden gevraagd aan de bovenlokale instanties. Op 3 juni 2024 werd een advies ontvangen van het Agentschap Wegen & Verkeer en op 6 juni 2024 een advies van de provincie Antwerpen. De adviezen en hun behandeling worden in bijlage bijgevoegd aan de stukken.

Tijdens de periode van adviesvraag werden twee adviezen uitgebracht met volgende inhoud:

  • 3/06/2024, Provincie Antwerpen: “ Er wordt een voorwaardelijk gunstig advies gegeven over voorliggend ontwerp van stedenbouwkundige verordening, waarbij er rekening moet worden gehouden met bovenstaande opmerkingen.”

Het voorontwerp van stedenbouwkundige verordening werd maximaal aangepast aan dit advies. In de bijlage ‘Behandeling adviezen Provincie & AWV” worden de verschillende punten uit het advies behandeld.

  • 6/06/2024, AWV: Naar aanleiding van het advies van AWV werden er geen wijzigingen aan de verordening doorgevoerd omdat het advies eerder betrekking heeft op de vergunningsaanvragen langs de gewestwegen zelf. Er wordt verwezen naar de dienstorders MOW/AWV/2012/16 van 16/10/2012 wat betreft de toegangen tot gewestdomein.

Interne adviezen

De GECORO bracht op 17 december 2024 een unaniem positief advies uit aan deze parkeerverordening mits maximaal rekening wordt gehouden met de geformuleerde opmerkingen.

Het voorontwerp van stedenbouwkundige verordening werd maximaal aangepast aan dit advies. In de bijlage ‘Behandeling advies GECORO Parkeerverordening 17122024” worden de verschillende punten uit het advies behandeld.

Na bespreking.

Publieke stemming
Aanwezig: Yves Hulin, Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Anouk Beels, Hans Cops, Hilde Heyman, Isabelle de Beukelaar, Paula De Leeuw, Kathy Mommen, Kris Vandromme, Filip Vanheukelom, Eddy Vermoesen, Glenn Anné, Paul Rens, Marc Sorber, Lea Den Abt, Rudy Siebens, Kris Wils, Nadine Francus, Eddy Bal, Rita Ceulemans, Ive De Saeger, Peter van Mechelen
Voorstanders: Yves Hulin, Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Anouk Beels, Hans Cops, Hilde Heyman, Isabelle de Beukelaar, Paula De Leeuw, Kathy Mommen, Kris Vandromme, Filip Vanheukelom, Eddy Vermoesen, Lea Den Abt, Rudy Siebens, Kris Wils, Nadine Francus, Eddy Bal, Rita Ceulemans, Ive De Saeger
Onthouders: Glenn Anné, Paul Rens, Marc Sorber
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 3 onthoudingen

Artikel 1

Akte te nemen van het advies van de GECORO van 17 december 2024.

 

Artikel 2 

Akte te nemen van de adviezen van de Provincie Antwerpen en AWV.

 

Artikel 3

De nieuwe stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein goed te keuren en vast te stellen.


Artikel 4

De gemeentelijke Bouw- en Verkavelingsverordening van 24 november 1997 (Ministerieel Besluit) op te heffen.

 

Artikel 5 

De vaststelling van de verordening samen met onderhavig besluit en het volledige advies van de GECORO van 17 december 2024 met een beveiligde zending te bezorgen aan de deputatie van de provincie Antwerpen en het departement Omgeving.


Artikel 6 

Als onderhavig besluit tot definitieve vaststelling van de Stedenbouwkundige verordening op het aanleggen van autoparkeerplaatsen en fietsenstallingen buiten het openbaar domein niet tijdig is geschorst of vernietigd (Vlaamse Regering / Deputatie van de Provincie Antwerpen), wordt onderhavig besluit binnen de zestig dagen na de definitieve vaststelling bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en wordt ze binnen dezelfde termijn bekendgemaakt op de website van de gemeente Aartselaar.

De nieuwe verordening treedt in werking veertien dagen na de bekendmaking van deze gemeenteraadsbeslissing bij uittreksel in het Belgisch staatsblad.


Artikel 7

Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.