Terug
Gepubliceerd op 27/09/2021

Besluit  Gemeenteraad

ma 29/03/2021 - 20:00

Uniform gemeentelijk politiereglement en uniform reglement administratieve sancties binnen de politiezone Hekla. Wijzigingen. Invoering diftar. Goedkeuring.

Aanwezig: Anouk Beels, raadslid-voorzitter
Sophie De Wit, burgemeester
Mark Vanhecke, Bart Lambrecht, Eddy Vermoesen, René Lauwers, Hilde Heyman, schepenen
Glenn Anné, Cristel Bal, Joris De Bie, Guido D'Eer, Rosanne De Gryse, Bart De Hertogh, Paula De Leeuw, Lea Den Abt, Anse De Weerdt, Nadine Francus, Yves Hulin, Mike Schuurmans, Rudy Siebens, Marijke Vandebroeck, Jan Van der Heyden, Kris Wils, raadsleden
Peter van Mechelen, Algemeen directeur

De gemeenteraad gaf zijn goedkeuring aan de wijziging van het uniform gemeentelijk politiereglement in het kader van de invoering van de inzameling van huisvuil en groente-, fruit- en tuinafval (diftar).

Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22 december 2017.

De invoering van diftar op 1 april 2021.

De inzameling van huisvuil en groente-, fruit- en tuinafval in containers voorzien van een ingebouwde elektronische gegevensdrager.

Het gemeentelijke politiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26.04.2007 en gewijzigd op 11.5.2009, 16.12.2013, 29.1.2018 en 28.05.2018.

Een aanpassing van dit reglement is aangewezen.

Publieke stemming
Aanwezig: Anouk Beels, Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Bart Lambrecht, Eddy Vermoesen, René Lauwers, Hilde Heyman, Glenn Anné, Cristel Bal, Joris De Bie, Guido D'Eer, Rosanne De Gryse, Bart De Hertogh, Paula De Leeuw, Lea Den Abt, Anse De Weerdt, Nadine Francus, Yves Hulin, Mike Schuurmans, Rudy Siebens, Marijke Vandebroeck, Jan Van der Heyden, Kris Wils, Peter van Mechelen
Voorstanders: Anouk Beels, Sophie De Wit, Mark Vanhecke, Bart Lambrecht, Eddy Vermoesen, René Lauwers, Hilde Heyman, Joris De Bie, Guido D'Eer, Rosanne De Gryse, Bart De Hertogh, Paula De Leeuw, Lea Den Abt, Anse De Weerdt, Yves Hulin, Mike Schuurmans, Rudy Siebens, Marijke Vandebroeck, Jan Van der Heyden, Kris Wils
Onthouders: Glenn Anné, Cristel Bal, Nadine Francus
Resultaat: Met 20 stemmen voor, 3 onthoudingen

Artikel 1

Volgende wijziging over de inzameling van huisvuil en groent-, fruit- en tuinafval (GFT) in het uniform politiereglement van de politiezone Hekla goed te keuren:

Hoofdstuk II: Inzameling van huisvuil

Afdeling 1: Definitie

Artikel B.3.II.1

Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt onder huisvuil verstaan: alle huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die overblijven na sortering met uitzondering van papier en karton, pmd, glas, textiel, kga, gft, snoeihout, oude metalen, houtafval, herbruikbare goederen en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

 

Afdeling 2: Inzameling

Artikel B.3.II.2

Het huisvuil wordt huis-aan-huis opgehaald langs de straten, wegen en pleinen, waar de ophaling is ingericht en op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde dagen.

Artikel B.3.II.3

Het huisvuil mag niet worden meegegeven met het grofvuil of een inzameling andere dan deze van het huisvuil.

Artikel B.3.II.4

Het is verboden voor de verwijdering van het huisvuil gebruik te maken van het recyclagepark.

Artikel B.3.II.5

Het huisvuil dient aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers.

 

Afdeling 3: Wijze van aanbieding

Huisvuilzakken – Aartselaar en Kontich

Artikel B.3.II.6

§ 1. Het huisvuil dient gescheiden aangeboden te worden in de huisvuilzakken die door of in opdracht van de gemeente ter beschikking gesteld worden.

Het gebruik van een ander recipiënt is verboden.

§ 2. Het gewicht van de aangeboden huisvuilzak mag niet groter zijn dan 15 kg.

§ 3. De huisvuilzakken dienen zorgvuldig gesloten te worden en mogen geen scheuren vertonen.

Huisvuilcontainers met chip – Aartselaar, Edegem, Hove en Lint[PC1] 

Artikel B.3.II.7

§ 1. Het huisvuil dient gescheiden aangeboden te worden in huisvuilcontainers voorzien van een ingebouwde elektronische gegevensdrager die door of in opdracht van de gemeente ter beschikking gesteld worden.

De huisvuilcontainer met elektronische gegevensdrager wordt door of in opdracht van de gemeente ter beschikking gesteld en blijft eigendom van de gemeente. Alle gezinnen in de gemeente die als dusdanig ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister zijn voor de inzameling van hun huisvuil verplicht gebruik te maken van deze huisvuilcontainer met elektronische gegevensdrager.

De huisvuilcontainer wordt aan huis afgeleverd en kan niet worden geweigerd.

Het gebruik van een ander recipiënt is verboden.

§ 2. Per aansluitpunt worden maximum 2 huisvuilcontainers ter beschikking gesteld. Het totaal volume van de container(s) per aansluitpunt is maximum 240 liter. Deze bepaling geldt niet voor scholen, verenigingen, sociale instellingen, openbare diensten, zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen en aansluitpunten aangeduid door het gemeentebestuur, waarvoor het college van burgemeester en schepenen een afwijking kan voorzien.

§ 3. Het gewicht per aangeboden container mag niet groter zijn dan:

  • 20 kg voor een container van 40 liter;
  • 50 kg voor een container van 120 liter;
  • 100 kg voor een container van 240 liter;
  • 350 kg voor een container van 1.100 liter.

§ 4.De huisvuilcontainer moet volledig gesloten aangeboden worden en mag noch scheuren, barsten of lekken vertonen. De huisvuilcontainer moet met de handgrepen naar de straatzijde geplaatst worden.

§ 5. In geval van beschadiging of verlies/diefstal van de toegewezen huisvuilcontainer(s) dient de gebruiker de gemeente hiervan onverwijld, via de infolijn, in kennis te stellen met het oog op de herstelling of de vervanging door (een) nieuwe container(s). In geval van oneigenlijk gebruik kunnen de kosten van herstelling of vervanging verhaald worden op de gebruiker. In geval van diefstal dient de gebruiker onverwijld een proces-verbaal te laten opmaken en dit voor te leggen.

§ 6. De container dient verbonden te blijven aan het adres waar hij is geleverd. In geval van verhuizing is het de gebruiker niet toegestaan om de container mee te nemen naar zijn nieuw adres. De container moet leeg en gereinigd worden en op het oorspronkelijke adres achtergelaten worden.

§ 7. Het gemeentebestuur verleent de mogelijkheid om te allen tijde tegen betaling een omruiling te doen van de huisvuilcontainer en dit via de infolijn.

§ 8. Inwoners die ten gevolge van een verhuis binnen of naar de gemeente niet over een huisvuilcontainer beschikken of een ander volume wensen, dienen hiervoor contact op te nemen met de gemeente via de infolijn.

§ 9. De gebruikers zijn verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van de container(s). Onder deugdelijk gebruik wordt verstaan dat de huisvuilcontainer zuiver moet gehouden worden, degelijk onderhouden moet worden en uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van huisvuil.

§ 10. Voor inwoners die occasioneel meer huisvuil wensen mee te geven met de huis-aan-huisophaling is het aanbieden van extra huisvuil in zakken met een inhoud die in de huisvuilcontainer past.  Deze huisvuilzakken zijn te voorzien door de inwoners zelf.

Per gezin mogen er maximaal 3 keer per kalenderjaar 4 zakken met extra huisvuil aangeboden worden.

De inwoner dient dit minstens 2 dagen vóór de ophaling te melden via de infolijn. Het extra huisvuil wordt in een afvalzak naast de huisvuilcontainer aangeboden en de zak moet in de huisvuilcontainer kunnen geplaatst worden. De afvalzak mag maximum 15 kg wegen[PC2] .

 

Hoofdstuk VII: Selectieve inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Afdeling 1: Definitie

Artikel B.3.VII.1

Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt onder gft afval verstaan: groente-, fruit-, tuinafval en niet recycleerbaar papier ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit. Het gaat hier om organisch composteerbaar afval zoals

schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen, plantaardig en dierlijk keukenafval en etensresten, vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, broodresten, koffiedik, theebladeren, eieren, eierschalen, doppen van noten, pitten van vruchten, fijn tuin- en snoeiafval (bv. gras, bladeren, onkruid, haagscheersel, kamerplanten, snijbloemen), niet recycleerbaar papier (bv. broodzakken, slagerspapier, pizzadozen, papieren koffiefilter, keukenrolpapier, papieren servetten en zakdoekjes), schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout.

Artikel B.3.VII.2

Andere afvalstoffen zoals grof ongesnipperd snoeihout, dikke takken beenderen en dierlijk (slacht-) afval (bv. visgraten en botjes van vlees), schelpen van bv. mosselen en oesters, kattenbakvulling, vogelkooizand, mest van dieren, dierenkrengen, plastiek, glas, metalen, batterijen, houtskool en asresten van kachel, barbecue of asbak, aarde, zand, stenen, stof uit de stofzuiger, wegwerpluiers en ander hygiëne-afval, sauzen, vet en olie, vloeistoffen (bv. soep, melk , koffie), theezakjes en koffiepads, behandeld hout e.d. worden niet als gft beschouwd.

Afdeling 2: Inzameling

Artikel B.3.VII.3

Het gft wordt huis-aan-huis opgehaald langs de straten, wegen en pleinen waar de ophaling is ingericht en op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde dagen.

Artikel B.3.VII.4

Gft mag niet meegegeven worden met het huisvuil, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van gft.

Artikel B.3.VII.5

Verontreinigd gft+ afval wordt niet aanvaard bij de selectieve inzameling.

 

Afdeling 3: Wijze van aanbieding

Artikel B.3.VII.6

gft-containers met chip – Aartselaar, Kontich, Hove en Lint

§ 1. Het gft dient gescheiden aangeboden te worden in gft-containers voorzien van een ingebouwde elektronische gegevensdrager die door of in opdracht van de gemeente ter beschikking gesteld worden. De gft-container met elektronische gegevensdrager blijft eigendom van de gemeente. Het gebruik van een ander recipiënt is verboden.

§ 2. Per aansluitpunt worden maximum 2 gft-containers ter beschikking gesteld. Het totaal volume van de container(s) per aansluitpunt is maximum 240 liter. Deze bepaling geldt niet voor scholen, verenigingen, sociale instellingen, openbare diensten, zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen en aansluitpunten aangeduid door het gemeentebestuur, waarvoor het college van burgemeester en schepenen een afwijking kan voorzien.

§ 3. Het gewicht per aangeboden container mag niet groter zijn dan:

  • 20 kg voor een container van 40 liter;
  • 50 kg voor een container van 120 liter;
  • 100 kg voor een container van 240 liter;
  • 350 kg voor een container van 1.100 liter.

§ 4. De gft-container moet volledig gesloten aangeboden worden en mag noch scheuren, barsten of lekken vertonen. De gft-container moet met de handgrepen naar de straatzijde geplaatst worden.

§ 5. In geval van beschadiging of verlies/diefstal van de toegewezen gft-container(s) dient de gebruiker de gemeente hiervan onverwijld, via de infolijn, in kennis te stellen met het oog op de herstelling of de vervanging door (een) nieuwe container(s). In geval van oneigenlijk gebruik kunnen de kosten van herstelling of vervanging verhaald worden op de gebruiker. In geval van diefstal dient de gebruiker onverwijld een proces-verbaal te laten opmaken en dit voor te leggen.

§ 6. De container dient verbonden te blijven aan het adres waar hij is geleverd. In geval van verhuizing is het de gebruiker niet toegestaan om de container mee te nemen naar zijn nieuw adres. De container moet gereinigd worden en op het oorspronkelijke adres achtergelaten worden.

§ 7. Het gemeentebestuur verleent de mogelijkheid om te allen tijde tegen betaling een omruiling te doen van de gft-container en dit via de infolijn.

§ 8. Inwoners die ten gevolge van een verhuis binnen of naar de gemeente niet over een
gft-container beschikken of een ander volume wensen, dienen hiervoor contact op te nemen met gemeente via de infolijn.

§ 9. De gebruikers zijn verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van de container(s). Onder deugdelijk gebruik wordt verstaan dat de gft-container zuiver moet gehouden worden, degelijk onderhouden moet worden en uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van gft+.

gft-emmers en composteerbare zakken – Edegem

Artikel B.3.VII.6

§ 1. Het gft-afval dient gescheiden aangeboden te worden in gft-emmers met een jaarsticker of in composteerbare zakken die door of in opdracht van de gemeente ter beschikking gesteld worden. De gft-emmers en jaarstickers moeten aangekocht worden bij de gemeente. De composteerbare zakken met gemeentelijke opdruk zijn te koop in diverse verkooppunten.

Het gebruik van een ander recipiënt is verboden.

§2. Het gewicht van de aangeboden gft-emmer of composteerbare zak mag niet groter zijn dan 7 kg.

§ 3. De gft-emmer moet volledig gesloten aangeboden worden en mag geen scheuren, barsten of lekken vertonen. De composteerbare zakken dienen zorgvuldig gesloten te worden en mogen geen scheuren vertonen.


 [PC1]Ver 30.09: aanpassing: Aartselaar start met diftarophaling

 [PC2]Max.gewicht afvalzak niet van toepassing voor containers

 

Artikel 2

Onderhavig reglement treedt in werking op 01.04.2021.


Artikel 3

De aangepaste politieverordening bekend te maken overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22 december 2017.

 

Artikel 4

Een afschrift van dit reglement te verzenden aan het parket van de Procureur des Konings te Antwerpen, de griffie van de Politierechtbank te Antwerpen, de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Antwerpen en aan Hilde Boydens en Lobke Goormans,  IGEAN milieu & veiligheid, sanctionerende ambtenaren.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de verdere praktische uitvoering van dit besluit.