Terug
Gepubliceerd op 30/07/2024

Notulen  Gemeenteraad

ma 24/06/2024 - 20:00 Raadszaal
Aanwezig: Anouk Beels, raadslid-voorzitter
Sophie De Wit, burgemeester
Mark Vanhecke, Bart Lambrecht, Eddy Vermoesen, Hans Cops, Hilde Heyman, schepenen
Glenn Anné, Peter Apers, Nicole Caremans, Joris De Bie, Guido D'Eer, Bart De Hertogh, Paula De Leeuw, Lea Den Abt, Paul De Wilde, Nadine Francus, Yves Hulin, Mike Schuurmans, Rudy Siebens, Marijke Vandebroeck, Kris Wils, raadsleden
Peter van Mechelen, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Cristel Bal, raadslid
  • Agendapunten aangebracht door het CBS

    • Notulen van de gemeenteraad van 27.5.2024. Goedkeuring.

      hecht zijn goedkeuring aan de notulen van zijn vergadering van 27.5.2024.

    • Herziening rechtspositieregeling en arbeidsreglement. Goedkeuring

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      Op 18 december 2023 keurde de gemeenteraad de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel goed. 

      Inmiddels zijn vooral wijzigingen aangebracht in de hoofdstukken over de arbeidsduur en de vakantieregelingen in het arbeidsreglement en in de rechtspositieregeling. 

      De wijzigingen staan voorlopig in het donkerrood aangeduid. 

      Tevens zijn de 2 rechtspositieregelingen en arbeidsreglementen van respectievelijk het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel samengebracht tot 1 rechtspositieregeling en arbeidsreglement van het lokaal bestuur. 

      De voorgestelde wijzigingen werden voorgelegd tijdens het vakbondsoverleg  van 8 mei 2024. 

      Hiervoor is gunstig advies verleend.

       

      Het voorstel van de algemeen directeur om volgend amendement vast te laten stellen:

      - Amendement: 

      Vergoeding voor dienstreizen

      Een dienstreis is de verplaatsing van de woonplaats of de standplaats naar een vooraf bepaalde bestemming in opdracht of op uitnodiging van de leidinggevende van het personeelslid.

      De leidinggevende geeft toestemming voor dienstreizen. Hij beslist welk vervoermiddel functioneel en financieel het meest verantwoord is.

      Wie voor dienstreizen gebruikmaakt van zijn eigen auto, motorfiets of bromfiets, heeft recht op een vergoeding per kilometer voor verplaatsingen buiten het grondgebied van de gemeente Aartselaar. De kilometervergoeding dekt alle kosten die gepaard gaan met het gebruik van het eigen voertuig, behalve de parkeerkosten. Het personeelslid heeft recht op de terugbetaling van eventuele parkeerkosten.

      Vergoeding woon-werkverkeer

      Fietsvergoeding

      Wie volledig of gedeeltelijk met de fiets naar het werk komt, krijgt een maandelijkse fietsvergoeding per kilometer. Deze is gelijk aan het maximum bedrag per kilometer dat op grond van de toepasselijke wetgeving is vrijgesteld van belasting en sociale bijdragen. Ook een elektrische fiets (inclusief speed pedelec) komt in aanmerking voor de fietsvergoeding.

      Er wordt geen minimumafstand bepaald om recht te hebben op een fietsvergoeding. Dagelijks wordt echter slechts één woonwerktraject vergoed, tenzij bij onderbroken diensten.

      Motivering

      Het feit dat vergoedingen voor dienstverplaatsingen enkel werden uitbetaald als die plaatsvonden buiten het grondgebied van Aartselaar. Dit gebeurt blijkbaar obv CBS 24/10/2022 (zie bijlage).

      Dit besluit druist echter in tegen de regeling dat dienstverplaatsingen altijd moeten vergoed worden door de werkgever.

      Daarnaast werd in dit besluit ook beslist om fietsvergoedingen voor woon-werkverkeer (W-W verkeer) slechts 1 x /dag uit te betalen. Dit kan ook niet indien een personeelslid met onderbroken diensten zich meer dan 1x per dag moet verplaatsen tussen W-W.

      Artikelen 5.5.1 en 5.5.2. van de huidige RPR, 5.5.1. en 5.5.2. willen we op bovenvermelde manier aanpassen voor de nieuwe RPR die in september zou ingevoerd worden:

      Het amendement wordt eenparig goedgekeurd.

      Artikel 1

      Zich akkoord te verklaren met de samenvoegingen van de 2 rechtspositieregelingen en de 2 arbeidsreglementen van respectievelijk het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel tot 1 rechtspositieregeling en 1 arbeidsreglement van het lokaal bestuur. 

       

      Artikel 2

      Zich akkoord te verklaren met de wijzigingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement.

       

      Artikel 3

      Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de personeelsdienst.

    • Reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markt van Aartselaar.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. 

      Het gemeentelijk marktreglement goedgekeurd door de gemeenteraad op 5 september 2022.

       

      De praktijken aangaande de markt werden geëvalueerd. De vernieuwing van het marktreglement stroomt hieruit voort.

       

      De mogelijkheden om enkele wijzigingen aan de organisatie van het marktgebeuren te doen. Hiertoe dient het marktreglement te worden vernieuwd.

      Het positief advies van het college van burgemeester en schepenen d.d. 27 mei 2024.

      Het positief advies van de marktcommissie d.d. 10 juni 2024.

      Na bespreking.

       

      Enig artikel

      Zijn goedkeuring te hechten aan het voorliggende ontwerp van het reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markt van Aartselaar.

       
    • Goedkeuring aanpassing subsidiereglement werkingssubsidies jeugd.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

      Door het college van burgemeester en schepenen is gevraagd enkele aanpassingen te doen in het subsidiereglement van verenigingen.

      De jeugddienst is hiermee aan de slag gegaan en heeft het volledige subsidiereglement herbekeken. Enkele kleine aanpassingen zijn opgenomen.

      De jeugdraad heeft in haar advies 2024-02 alle aanpassingen besproken en een positief advies gegeven.

      Door de wijzigingen in het subsidiereglement goed te keuren, kan het lokaal bestuur een inclusieve jeugdbeweging ondersteunen.

      Door de subsidies per werkingsjaar te bekijken, wordt het voor de jeugdbewegingen overzichtelijker om hun subsidiedossier samen te stellen.

      Enig artikel

      Zijn goedkeuring te hechten aan de wijzigingen in het subsidiereglement werkingssubsidies jeugd.

    • Schoolreglement en schoolbrochures voor het gemeentelijk onderwijs. Wijziging.

      Het decreet lokaal bestuur d.d. 22.12.2017, zoals laatst gewijzigd.

      Het decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 18 april 2018 en latere wijzigingen.

      De aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 21 december 1998 betreffende het uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs.

      De ministeriële omzendbrief van 21 juni 2017 betreffende samenstelling ondersteuningsnetwerken in het basis en secundair onderwijs.

      De aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 8 februari 2002 betreffende informatie bij eerste inschrijving en schoolreglement.

      De aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 22 juni 2007 betreffende kostenbeheersing in het basisonderwijs.

      Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

      Meer specifieke afspraken opgesteld door de inrichtende macht, worden, na overleg in de schoolraad,  opgenomen in de infobrochure.

      Een model van schoolreglement werd opgesteld door OVSG, het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap.

      Het huidig schoolreglement voor het basisonderwijs (inclusief de infobrochure) van 11.9.2023 is aan actualisatie toe.

      Het positief advies van de schoolraad d.d. 11.6.2024.

      Artikel 1 

      Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs met inbegrip van de infobrochure, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 11.9.2023, op te heffen.


      Artikel 2

      Het hierbij gevoegde schoolreglement met inbegrip van de infobrochure goed te keuren.

       

      Artikel 3

      Het schoolreglement voor het gewoon basisonderwijs en de infobrochure bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking te stellen (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

    • Organisatiebeheersing. Rapportering door de algemeen directeur over de stand van zaken van de organisatiebeheersing juni 2024. Kennisname.

      Het decreet over het lokaal bestuur heeft in hoofdstuk 5, afdeling 1 Organisatiebeheersing van artikel 217 tot en met artikel 220 de modaliteiten betreffende de organisatiebeheersing bepaald.

      Het decreet houdende de organisatie van audittaken bij de Vlaamse administratie en de lokale besturen of het Auditdecreet van 5 juli 2013.

      Zijn besluit van 2 februari 2015 tot goedkeuring van een kader voor interne controle.

      Het decreet over het lokaal bestuur geeft aan alle lokale besturen de opdracht om een organisatiebeheersingssysteem te ontwikkelen zowel voor de gemeente als voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

      De gemeenteraad keurde op 2 februari 2015 de startnota interne controle goed, die als basis kan gebruikt worden voor deze nota over organisatiebeheersing.

      De gemeenteraad keurde op 16 december 2019 het algemeen kader voor het systeem van organisatiebeheersing goed.

      De leidraad organisatiebeheersing voor lokale besturen van het Audit Vlaanderen vormt een gids met doelstellingen rond organisatiebeheersing, risico’s en beheersmaatregelen die ondersteuning biedt om een kader voor organisatiebeheersing uit te bouwen.

      De toelichting aan de commissie bestuurszaken d.d. 19 juni 2024.

      Enig artikel

      Kennis te nemen van het rapport organisatiebeheersing 2023-2024.

    • Rapportering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2023.

      Het ondertekenen door de gemeente Aartselaar van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Gemeenteraadsbesluit d.d. 29 maart 2021).

      Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.

      Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

      De gemeente Aartselaar ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 op 6 september 2021 en 2.0 op 28 november 2022.

      Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voorgang opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden.

      Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

      Het Lokaal Energie- en Klimaatpact past in de uitvoering van het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030. Dit plan stelt een partnerschap met wederzijdse engagementen tussen Vlaamse overheid, steden en gemeenten en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in het vooruitzicht. Met het Lokaal Energie- en Klimaatpact wil de Vlaamse Regering voor het realiseren van energie- en klimaatdoelstellingen de nabijheid van lokale besturen tot burgers en bedrijven combineren met de mogelijkheid van het Vlaamse niveau om hefbomen in werking te zetten of met andere beleidsniveaus hierover in overleg te gaan. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact loopt tot 2030.

      De ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact betreft een inspanningsverbintenis. De aangegane engagementen zijn gelijk voor alle ondertekenende steden en gemeenten, zonder differentiatie naar grootte, ruimtelijke context, eerdere inspanningen of voor 2020 bereikte resultaten. 

      Na bespreking.

      Enig artikel

      Kennis te nemen door de gemeenteraad van de rapportering 2023 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

    • Jaarverslag 2023 DOK~3. Goedkeuring.

      Het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22 december 2017, zoals laatst gewijzigd.

      De statuten van de Interlokale Vereniging DOK~3, goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 december 2021.

      Het huishoudelijk reglement van de Interlokale Vereniging DOK~3, goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 december 2021.

      Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van het jaarverslag op 27 mei 2024.

      Enig artikel

      Kennis te nemen van het jaarverslag 2023 van het intergemeentelijk zwembad DOK~3 en deze goed te keuren.

    • Goedkeuring van de gewijzigde agenda voor de algemene vergadering van woonmaatschappij bv Thuisrand op 18 juni 2024 en vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente.

      Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.

      Statuten van de bv Thuisrand.

      Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

      Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

      De Vlaamse Codex Wonen van 2021.

      Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

      Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde.

      Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

      Beslissing van de Vlaamse regering van 23 maart 2023 tot erkenning van de woonmaatschappij Thuisrand.

      Het schrijven van 27 mei 2024 dat de gemeente ontvangen heeft van woonmaatschappij Thuisrand met de uitnodiging voor de jaarlijkse algemene vergadering van dinsdag 18 juni 2024, online om 18u.

       

      Op de dagorde voor de AV van 18 juni:


      1. Korte toelichting bij de vertraging i.v.m. de verwerking boekjaar 2023.

      2. Uitstel van de besluitvorming over de goedkeuring van de jaarrekening en aanverwante agendapunten.

      3. Bijzondere kwijting aan de bestuurders voor de overtreding van de Statuten bestaande in het laattijdig voorleggen van de jaarrekening, niet-naleven van de datum voorzien in de Statuten voor de algemene vergadering.

      4. Bepaling lidgelden lokalen besturen Thuisrand voor organisatie doorverhuuractiviteit (svk Woonweb)

      5. Verzoeken tot uittreding

      6. Varia 

      De deelname van de gemeente aan de algemene vergaderingen van woonmaatschappij Thuisrand en de noodzaak kennis te nemen van de agenda en deze goed te keuren.

      Enig artikel

      Retroactief goedkeuring te verlenen aan de agenda voor de algemene vergadering van 18 juni 2024 en vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente.

    • Vereniging voor openbaar groen- Statutaire algemene ledenvergadering van 14 juni 2024– Agenda en in te nemen standpunten.

      De artikelen 18 tot en met 39 van het decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 in verband met de werking van de gemeenteraad.

      Het decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 en in het bijzonder op de artikelen 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

      Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

      Artikel 44 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking dat bepaalt dat het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald wordt voor elke algemene vergadering.

      De gemeente deelnemer is van VVOG.

      De oproepingsbrief van 23 mei 2024 tot de Statutaire algemene ledenvergadering van 14 juni 2024.

       

      De dagorde in bijlage.

      Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

      Artikel 1

      De agendapunten van de Statutaire algemene ledenvergadering van 14 juni 2024 worden goedgekeurd.

       

      Artikel 2

      De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de Statutaire algemene ledenvergadering van 14 juni 2024 waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

       

      Artikel 3

      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan VVOG.

    • Vlotter – Algemene vergadering van 20 september 2024 – Agenda en in te nemen standpunten.

      De artikelen 18 tot en met 39 van het decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 in verband met de werking van de gemeenteraad.

      Het decreet lokaal bestuur van 20 december 2017 en in het bijzonder op de artikelen 40 en 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

      Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

      Artikel 44 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking dat bepaalt dat het mandaat van de vertegenwoordiger herhaald wordt voor elke algemene vergadering.

      De gemeente deelnemer is van Vlotter.

      De oproepingsbrief van 31 mei 2024 tot de algemene vergadering van Vlotter van 20 september 2024 om 19u met de volgende agendapunten:

      1. Verslag terugblik maatschappelijk jaar 2023

      2. Verslag van de commissaris-revisor over het maatschappelijk jaar 2023

      3. Jaarrekening 2023 - goedkeuring resultaat

      4. Kwijting bestuurders en commissaris-revisor

      Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

      Artikel 1

      De agendapunten van de algemene vergadering van 20 september 2024 om 19u van Vlotter worden goedgekeurd.

       

      Artikel 2

      De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering waarvan sprake in artikel 1 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen conform artikel 1.

       

      Artikel 3

      Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Vlotter.

    • Renovatie trage weg Groeningenlei.

      Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

      De ontwerpopdracht voor de opdracht “Renovatie trage weg Groeningenlei” werd gegund aan ANTEAGROUP nv, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem.

      In het kader van de opdracht “Renovatie trage weg Groeningenlei” werd een bestek met nr. Project nr 478614.02 opgesteld door de ontwerper, ANTEAGROUP nv, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem.

      De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 110.000 excl. btw of € 133.100 incl. 21% btw (btw medecontractant).

      Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

      De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 2024/WEGEN-AC01/0200-00/2240007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

      Artikel 1

      Het bestek met nr. Project nr 478614.02 en de raming voor de opdracht “Renovatie trage weg Groeningenlei”, opgesteld door de ontwerper, ANTEAGROUP nv, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 110.000 excl. btw of € 133.100 incl. 21% btw (btw medecontractant).

       

      Artikel 2

      ANTEAGROUP nv, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem wordt gemandateerd om de procedure te voeren in naam van gemeente Aartselaar.

       

      Artikel 3

      Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

       

      Artikel 4

      Volgende aannemers worden gecontacteerd om een offerte in te dienen:

      • Rega Infra, Ambachtsstraat 32, 2390 Westmalle
      • Wegeplant, Puursesteenweg 397, 2880 Bornem
      • Liema, Ambachtenlaan 42, 3300 Tienen

       

      Artikel 5

      De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 2024/WEGEN-AC01/0200-00/2240007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

       

    • Goedkeuring van de werkingssubsidies voor jeugdverenigingen, werkingsjaar 2023.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

      Het advies 2024-01 van de gemeentelijke jeugdraad.

      Het dagelijks bestuur van de jeugdraad neemt kennis van de berekening van de werkingssubsidies voor het jeugdwerk voor werkjaar 2023 en geeft een positief advies voor de uitbetaling van deze subsidies.

       

      Amendement aangebracht door schepen Mark Vanhecke:

      Artikel 2: “Na het binnenbrengen voor 31/07/2024 van de juiste verantwoordingsstukken zal de financiële dienst dit onderzoeken zodat eventueel ook de € 3145 werkingssubsidie voor werkingsjaar 2022 uitbetaald kan worden aan JAS.”

      Het amendement wordt unaniem goedgekeurd.

      Artikel 1

      Goedkeuring te hechten aan de werkingssubsidies voor jeugdverenigingen, werkingsjaar 2023:

       

      Kampsubsidies

      Werkingssubsidies

      Totale subsidies

      Chiro Akkefietje

      € 2.500,00

      € 6.454,74

      € 8.954,74

      Chiro Echo

      € 2.500,00

      € 4.096,84

      € 6.596,84

      Scouts 92ste

      € 2.500,00

      € 7.309,47

      € 9.809,47

      Gidsen Sint Jan

      € 2.500,00

      € 10.138,95

      € 12.638,95

      KLJ

      € 0,00

      € 0,00

      € 0,00

      AKABE Toetertoe

       

      € 500,00

      € 500,00

      JAS vzw

       

      € 4.000,00

      € 4.000,00

      TOTAAL jeugdwerk

      € 10.000,00

      € 32.500,00

      € 42.500,00

       

      Artikel 2

      Na het binnenbrengen voor 31/07/2024 van de juiste verantwoordingsstukken zal de financiële dienst dit onderzoeken zodat eventueel ook de € 3145 werkingssubsidie voor werkingsjaar 2022 uitbetaald kan worden aan JAS.

    • Goedkeuring van de werkingssubsidies voor erkende sportverenigingen, werkingsjaar 2023.

      Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

      Het meerjarenplan (2020-2025), goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 16 december 2019 en latere wijzigingen.

      Het reglement betreffende de gemeentelijke erkenning en subsidiëring van sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 22 mei 2023.

      Het reglement betreffende de gemeentelijke erkenning en subsidiëring van sportverenigingen d.d. 22 mei 2023 kent een hoofdstuk met voorwaarden tot subsidiëring. Dit hoofdstuk deelt mee dat erkende sportverenigingen verplicht zijn een subsidieaanvraag voor 1 april, van het jaar volgend op het werkingsjaar waarvoor de subsidie wordt aangevraagd, voor te leggen. 

      De subsidieaanvraag bestaat uit:

      • een volledig ingevuld werkingsverslag over de gerealiseerde activiteiten van de sportvereniging tijdens het vorige werkjaar, dat loopt van 1 januari tot 31 december, volgens het blanco model dat voor 1 februari door de gemeentelijke sportdienst wordt verspreid. 
      • Een nota met de vermelding van eventuele wijzigingen in de samenstelling van het bestuur, de structuur en/of de statuten van de sportvereniging.
      Bij het werkingsverslag moeten een aantal documenten gevoegd worden, zoals het aantal leden (-18 en +18 jaar), een kopie van aansluiting bij een erkende sportfederatie, enz.
       
      De verdeling van de in het budget voorziene werkingssubsidies geschiedt op basis van een huurtoelage, werkingstoelage en bijzondere subsidies met het accent op een kwaliteitsvolle jeugdwerking.
       
      De gemeentelijke sportdienst heeft deze subsidieaanvragen, volgens de voorziene verdeling en het voorziene begrotingskrediet, verwerkt.

      In toepassing van het reglement betreffende de gemeentelijke erkenning en subsidiëring van sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 22 mei 2023, kent de gemeentelijke sportdienst de werkingssubsidies, werkingsjaar 2023, als volgt toe:

      Sportvereniging Huur- en werkingstoelage Bijzondere subsidies Totaal (€)
      ARBC Badminton  € 158,76    € 158,76
      Aartselaar TTC  € 334,90    € 334,90
      Up2skate  € 540,90    € 540,90
      Jishin-Katsu  € 914,20  € 600,62  € 1.514,82
      ABC Shuttle  € 376,07    € 376,07
      Aartselaar Petanque Club  € 743,94    € 743,94
      Lagoondivers  € 1.860,83  € 826,18  € 2.687,01
      WTC Ten Dorpe  € 675,42    € 675,42
      Jong en Vrij  € 1.344,58  € 261,42  € 1.606,00
      Ki-Chin-Tai  € 786,32  € 41,91  € 828,23
      Triatlon Team Aartselaar  € 687,42    € 687,42
      Judoclub Tori  € 940,22  € 138,16  € 1.078,38
      Wandelclub Pasar  € 410,00    € 410,00
      KSVAV  € 1.824,17  € 1.959,11  € 3.783,28
      SVAT  € 1.111,10    € 1.111,10
      Aartselaar BBC  € 2.197,17  € 1.627,83  € 3.825,01
      SVAZ  € 2.006,93  € 2.633,26  € 4.640,19
      AVKA  € 2.521,39  € 3.819,50  € 6.340,89
      Team Get Wild  € 1.028,20    € 1.028,20
      Badmintonclub Rita Serveert  € 964,47    € 964,47
      Totaal  € 21.427,00  € 11.908,00  € 33.335,00

      De gemeentelijke sportraad heeft eveneens een positief advies gegeven over de verdeling van de werkingssubsidies, werkingsjaar 2023. Alsook gaf de gemeentelijke sportraad op eigen initiatief een advies om een deel van het resterende subsidiebedrag, gelieerd aan G-sport, nominaal toe te wijzen aan Start2SportAgain en De Ster van Aartselaar. Beide zijn Aartselaarse organisaties met activiteiten binnen G-sport.

      De uitgave voor het uitbetalen van de werkingssubsidies, werkingsjaar 2023, is voorzien in het exploitatiebudget van 2024, op budgetcode 0740-00/6493000 (SPO-ACT15).

      De gemeentelijke sportraad heeft eveneens een positief advies gegeven over de verdeling van de werkingssubsidies, werkingsjaar 2023.

      De uitgave voor het uitbetalen van de werkingssubsidies, werkingsjaar 2023, is voorzien in het exploitatiebudget van 2024, op budgetcode 0740-00/6493000 (SPO-AC15).

      Artikel 1

      De werkingssubsidies voor erkende sportverenigingen, werkingsjaar 2023, goed te keuren.

       

      Artikel 2 

      Nominale subsidies van 200,00 euro, gelieerd aan G-sport, aan Start2SportAgain en De Ster van Aartselaar toe te wijzen.

    • Werkingstoelagen voor de erkende Aartselaarse culturele verenigingen uit de sectoren ‘Socio-culturele vrijetijdsbesteding & vorming’ en ‘Actieve kunstbeoefening’ 2024. Goedkeuring.

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. 

      Het reglement  houdende de erkenning en subsidiëring van het sociaal- cultureel werk goedgekeurd door gemeenteraad 19 december 2011 en aangepast op 22 april 2024.

      De berekening door de Cultuurdienst van de werkingssubsidies voor het sociaal-cultureel werk 2024 over het werkjaar 2023.

      Het positieve advies van de gemeentelijke cultuurraad van dd. 28 mei 2024.

      Na bespreking.

      Artikel 1

      Voor 2024 volgende werkingstoelagen toe te kennen aan culturele verenigingen:

      Sector 'Socio-culturele vrijetijdsbesteding en vorming':

      Werkingsssubsidies Socio-culturele verenigingen 2024
      (op basis van werkingsverslagen 2023)
      Ach ja                                                              389,03 €
      DF                                                          1.760,47 €
      HK                                                          1.510,37 €
      GEZBOND                                                          1.417,38 €
      Rode Kruis                                                                       -   €
      FERM                                                              468,46 €
      Natuurp                                                          1.552,99 €
      Markant                                                              728,06 €
      VIN CLEYD                                                              669,94 €
      KIWANIS                                                                50,00 €
      Femma                                                          1.770,15 €
      LDA                                                              689,31 €
      Velt                                                              669,94 €
      Ouderraad Wonderpluim                                                                50,00 €
      VROBA                                                              611,82 €
      TOTAAL                                                        12.337,92 €

       

      Sector 'Actieve Kunstbeoefening':

      Overzicht werkingssubsidies 2024 | Actieve Kunstbeoefening
      (op basis van werkingsverslagen 2023)
      Zomaar                                                           843,92 €
      ATG                                                        2.034,79 €
      Maandagatelier                                                           741,84 €
      Fodiac                                                        1.342,95 €
      Toonaardig                                                           945,99 €
      Kunstkring Octopus                                                           673,79 €
      Kapa vzw                                                        1.671,86 €
      KKM XAV + MAJ                                                        2.583,82 €
      Triton                                                           730,50 €
      DIE SCOONE
       LETTER
                                                             1.796,62 €
      TOTAAL                                                     13.366,08 €

       


      Artikel 2

      Een afschrift van deze beslissing over te maken aan de financiële dienst en de cultuurdienst.

    • Projectsubsidies voor 'buurt-overschrijdende vrijetijdsprojecten' door Knight Knight vzw. Goedkeuring evaluatie en uitbetaling saldo projectsubsidies.

      Het gemeentelijk reglement voor de toekenning van 'Projectsubsidies voor buurt-overschrijdende vrijetijdsprojecten ', goedgekeurd op de gemeenteraad d.d. 18.12.2023.

      Gemeenteraadsbeslissing d.d. 27.05.2024 i.v.m. toekenning van € 1.500  'Projectsubsidies voor buurt-overschrijdende vrijetijdsprojecten' aan Knight Knight vzw voor de organisatie van de Bluesbattle Zuidrand in CC 't Aambeeld op 26-27 april 2024.

      Het ingediende evaluatieverslag en bijlagen door Knight Knight vzw d.d. 08.05.2024 en 04.06.2024.

      Na goedkeuring van de aanvraag van 'Knight Knight vzw' voor 'projectsubsidies voor buurt-overschrijdende vrijetijdsprojecten' door de gemeenteraad d.d. 27.05.2024 werd een voorschot van 60% van de toegekende subsidies uitbetaald nl. € 900.

      De ingediende evaluatie incl. bijlagen d.d. 08.05.2024 en 04.06.2024 voldeden aan de vereisten opgenomen in het gemeentelijk reglement voor de toekenning van 'Projectsubsidies voor buurt-overschrijdende vrijetijdsprojecten':

      • Het evaluatieverslag werd binnen de 8 weken na het evenement ingediend.
      • De bewijsstukken van de uitgaven werden toegevoegd (zie bijlage).
      • De bewezen uitgaven waren hoger dan het toekende subsidiebedrag van € 1.500 > totaal bewezen uitgaven = € 3.697,55.
      • Het project maakte geen winst. Het eindigt met een licht negatief saldo: - € 38,55
      • De aankondiging van hun activiteit bevatte het gemeentelijke logo.

      Aangezien de ingediende evaluatie voldoet aan de vereisten, kan het saldo van 40%, nl. € 600, uitbetaald worden.

      Enig Artikel

      Het ingediende evaluatieverslag van 'Knight Knight vzw' over het project 'Bluesbattle Zuidrand in CC 't Aambeeld op 26-27 april 2024' goed te keuren en de financiële dienst de opdracht te geven de resterende projectsubsidie van € 600 uit te betalen aan Knight Knight vzw op het rekeningnummer BE88 0019 7463 3141 van Knight Knight vzw.

    • Erkenning van de carnavalsvereniging De 'Platte Jatte' als Aartselaarse vereniging. Goedkeuring.

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. 

      Het reglement  houdende de erkenning en subsidiëring van het sociaal- cultureel werk goedgekeurd door gemeenteraad 15 december 2014 en aangepast op 22 april 2024.

      De aanvraag van de carnavalsvereniging 'De Platte Jatte' d.d. 07 januari 2024 om erkend te worden als Aartselaarse vereniging.

      De bijkomende documenten die in het kader van deze erkenningsaanvraag door de carnavalsvereniging 'De Platte Jatte' zijn ingediend in de periode 07 januari 2024 t/m 13 mei 2024.

      De Carnavalsvereniging ‘De Platte Jatte’ wil een bijdrage leveren aan het levendig houden van de carnavalstraditie en het carnavalsgebeuren in Aartselaar. Ze zijn ook actief betrokken bij de oprichting van het Comité dat vanaf 2025 zal instaan voor organisatie van de Carnavalsstoet in Aartselaar. Carnaval is een levendige lokale traditie, die inwoners samenbrengt. Een vereniging die daaraan wilt bijdragen heeft een meerwaarde voor het socio-culturele leven in de gemeente. 

      Het ingediende aanvraagdossier is administratief in orde. 

      Het dagelijks bestuur van de Cultuurraad gaf een positief advies voor erkenning van de Carnavalsvereniging 'De Platte Jatte'  als Aartselaarse socio-culturele vereniging in de sectie 'Actieve Kunstbeoefening'.

      Artikel 1

      De Carnavalsverenging 'De Platte Jatte' te erkennen als Aartselaarse socio-culturele vereniging in de sectie 'Actieve Kunstbeoefening' conform de andere Aartselaarse Carnavalsverenigingen.

       

      Artikel 2

      Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de betrokken vereniging, aan de gemeentelijke cultuurdienst en de financieel directeur.

  • Agendapunten aangebracht door de raadsleden

    • Bijkomend agendapunt ingediend door Glenn Anné - onafhankelijke, betreffende het door ISVAG ingediende verzoek tot wijziging van de omgevingsvergunning.

      De recentelijk ontvangen uitnodiging van ISVAG voor een Buren Infomoment op zaterdag 6 juli 2024. Aanleiding hiertoe was verzoek voor een wijziging van de omgevingsvergunning die ISVAG recentelijk hiervoor indiende. ISVAG zegt dat deze wijziging nodig is om te kunnen investeren in de rookgasreiniging om de stikstofuitstoot verder te verlagen. Tegelijk wil ISVAG investeren in een warmtegebouw met een back-up, waardoor de werking van het warmtenet geoptimaliseerd en gegarandeerd kan worden.

      Deze actie en de bijhorende investeringen tonen duidelijk aan dat ISVAG te allen tijde deze ISVAG-oven op de huidige locatie wenst te behouden, ondanks de lopende bemiddelingsgesprekken met het gemeentebestuur van Aartselaar. Bovendien lopen er ook nog verschillende beroepsprocedures tegen de huidige proefvergunning.  

      Volgende amendement werden aangebracht;

      Artikel 1

      Het gemeentebestuur zal een gemotiveerd ongunstig advies tegen de vergunningsaanvraag indienen bij het departement omgeving van de Vlaamse Overheid. Dit advies zal door de juristen die reeds in het dossier actief zijn opgemaakt worden, behoudens er een overeenkomst in een convenant met de betrokken partijen bereikt wordt en deze afspraken in de vergunningsaanvraag worden opgenomen. 

      De gemeenteraad keurt unaniem het amendement goed.

      Artikel 2

      Het gemeentebestuur zal de nodige (juridische – administratieve) procedures opstarten om beroep in te dienen tegen een eventueel verkregen vergunning met het oog om de ISVAG-oven op de huidige locatie definitief te laten sluiten behoudens andersluidende afspraken die in een convenant met de betrokken partijen werden opgenomen.

      De gemeenteraad keurt unaniem het amendement goed.

      Artikel 3

      Als er een akkoord komt rond een convenant dient deze te worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.

      De gemeenteraad keurt unaniem het amendement goed.

      Na bespreking.

      Artikel 1

      Het gemeentebestuur zal een gemotiveerd ongunstig advies tegen de vergunningsaanvraag indienen bij het departement omgeving van de Vlaamse Overheid. Dit advies zal door de juristen die reeds in het dossier actief zijn opgemaakt worden, behoudens er een overeenkomst in een convenant met de betrokken partijen bereikt wordt en deze afspraken in de vergunningsaanvraag worden opgenomen.

       

      Artikel 2

      Het gemeentebestuur zal de nodige (juridische – administratieve) procedures opstarten om beroep in te dienen tegen een eventueel verkregen vergunning met het oog om de ISVAG-oven op de huidige locatie definitief te laten sluiten behoudens andersluidende afspraken die in een convenant met de betrokken partijen werden opgenomen.

       

      Artikel 3

      Als er een akkoord komt rond een convenant dient deze te worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.

  • Mondelinge vragen

    • Mondelinge vragen

      Mondelinge vraag van Kris Wils, Lea Den Abt en Rudy Siebens (Samen NAP) m.b.t. aanpak bomen in Borrekenslaan.

      2010 = opmaak bomenbeheersplan voor de Borrekenslaan door de provincie Antwerpen. Het bomenbeheersplan zei toen dat het merendeel van de bomen niet ziek was. Hun advies = vroeg of laat de gehele dreef geveld worden en opnieuw ingeplant worden.    Volgens algemeen aanvaarde normen is een dreef aan herplanten toe als 40% van de bomen afgestorven zijn, dit is het geval voor de B. de Borrekenslaan.

      Het studiebureau heeft zelf aangegeven dat het misschien wel wenselijk is om de bomenstudie van 2010 aan een update te onderwerpen. De visie op bomen destijds is vandaag niet meer de visie van vandaag. En als er bomen zouden kunnen behouden worden, geeft Antea Group ook aan dat dat wel degelijk kan worden geïntegreerd in hun ontwerp. Onze eerste stap wordt nu dus om een update van de bomenstudie te doen.

      De studie moet tijdig afgerond zijn, want zowel Pidpa als Antea Group geven aan dat het belangrijk is dat in december een beslissing wordt genomen en de omgevingsvergunning wordt ingediend. Vanaf 1 januari 2025 is er namelijk veel strengere regelgeving die gehanteerd wordt via de GSV Hemelwater. Concreet zou dat betekenen dat het rioleringsontwerp volledig moet hertekend worden en dat er veel strengere eisen komen rond bovengrondse wateropvang en infiltratie.

      Besluit:

      - Er zal nog geen omgevingsvergunning in mei worden ingediend, maar die moet wel ten laatste in december worden ingediend indien we op subsidiekoers willen blijven en niet in veel strengere hemelwaternormen gaan vallen.

      - We updaten de bomenstudie en hopen de bomen alsnog te kunnen integreren in het ontwerp.

      Vragen:

      - Wat is de stand van zaken?

      - Is er al een omgevingsvergunning aangevraagd ? zo niet wanneer gaat dit gebeuren?

      Antwoord van schepen Bart Lambrecht (N-VA):

      U citeert goed uit het uitvoerige antwoord dat ik vorige gemeenteraad op een bewonersvraag heb geantwoord. Wat betreft de update van het bomendossier is eerst aan de provincie gevraagd of zij de bomenstudie konden updaten, want destijds hebben zij die in 2009-2010 ook opgemaakt. Het antwoord van de provincie was negatief. Daarom heeft onze milieuambtenaar de opdracht gekregen om snel bij drie boomdeskundigen offertes op te vragen om de studie in eigen beheer te laten updaten. Die prijsvraag is nog lopende.

      Het antwoord op uw tweede vraag zit letterlijk in het gedeelte dat u citeerde. Neen, er is dus geen omgevingsvergunning aangevraagd. Dat zal pas in december gebeuren, de uiterste deadline.


      Mondelinge vraag van Kris Wils, Lea Den Abt en Rudy Siebens (Samen NAP) m.b.t. voetpad Langlaarsteenweg.

      Er is in de Langlaarsteenweg slechts 1 fietspad, 1 voetpad en moet veel vrachtwagens en auto’s verwerken.
      Het weggetje van de Langlaarsteenweg naar de Leeuwerikenlaan is een zeer gevaarlijk punt. Gebruikers hebben normaal 4 tegels en nu amper nog 2, die het dichtst aan de weg liggen. Voertuigen rijden aan het verkeerslicht over de goot en voetpadtegels.
      Kunnen de burgers in Aartselaar niet gestimuleerd worden om hun voetpad vrij te houden van hagen, struiken en onkruid?
      Met een hond daar gaan wandelen is een gevaar voor mens en dier. Wij moeten als hondenliefhebbers de wet respecteren en de uitwerpselen van de hond oprapen wat ik normaal vind maar dan moet iedereen zijn voetpad ook vrij (4 tegels) en proper houden.

      Vragen:

      - Wat is hier het standpunt van het gemeentebestuur?

      - Welke acties gaat men ondernemen?

      Antwoord van schepen Bart Lambrecht (N-VA):

      De burgemeester heeft op 12 juni exact dezelfde mail ontvangen. Die is nog geen 1,5u na ontvangst van de mail bezorgd aan de technische dienst en gemeenschapswacht voor verder gevolg. De gemeenschapswacht heeft ons de ochtend nadien meteen laten weten dat zij het dossier ter harte nemen, ter plaatse gaan en de toestand opnemen. Zo nodig zullen zij de eigenaars of bewoners aanspreken om hun tuinen te onderhouden in functie van de vrije doorgang op het voetpad of fietspad.